Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príde 80 hráčov z NHL. Bude to iný turnaj ako olympiáda

Tri mesiace vedia urobiť rozdiel. Najmä, ak ide o kariéru mladého hokejistu. Šimon Nemec (18) by o tom vedel rozprávať.

11.05.2022 15:30
Šimon Nemec Foto: ,
Šimon Nemec.
debata (4)

Olympiáda mu individuálne nevyšla podľa predstáv. Po menšej kríze sa prebudil v play off a patril medzi najlepších hráčov Nitry na jej ceste za extraligovým striebrom.

Na majstrovstvách sveta vo Fínsku, ktoré Slováci odštartujú piatkovým duelom proti Francúzsku (15.20), by už mal patriť medzi opory výberu Craiga Ramsayho.

„Som skúsenejší, mám za sebou ťažké zápasy. Cítim, že hrám vyspelejší hokej,“ vraví talentovaný obranca.

S Jurajom Slafkovským ste nedávno oslávili 18. narodeniny, napriek tomu vás čaká už štvrtý veľký turnaj v priebehu roka. Ako to vnímate?

Zápasy idú v rýchlom slede, ani nemáme čas si to nejako špeciálne uvedomovať. Ale keď sa na to pozriem spätne, pre oboch je to veľká vec.

Nedochádzajú vám sily?

Po olympiáde neboli moje výkony v klube ideálne. Do začiatku play off som príliš nebodoval, ale vo vyraďovačke som sa zase rozbehol. Nájsť motiváciu v dlhej sezóne je aj o psychických silách. Pomohla mi zmena prostredia, reprezentácia mi dodala novú energiu. Sú tu noví hráči, iný systém ako v klube. Akoby začíname od znova.

Experti označili váš výkon na záver prípravy proti Francúzsku za zatiaľ najlepší v slovenskom drese. Súhlasíte?

To si netrúfam povedať, ale hralo sa mi dobre. Pomohlo mi domáce play off. Bolo náročné, odohrali sme množstvo ťažkých zápasov proti kvalitným súperom. Stúplo mi sebavedomie, viac si verím a dúfam, že to je vidieť aj na ľade.

Zloženie kádrov súperov Slovenska na MS Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
NEMECKO
NHL: 3 hráči
AHL: 1 hráč...

Nekarhali vás tréneri, že ste útočili viac, ako ste mali?

Útočilo celé mužstvo. V priebehu zápasu nám tréneri vraveli, na čom sme. Vedel som, čo si môžem dovoliť a napokon to vypálilo celkom dobre.

Nehrozia problémy, keď pri agresívnom útočnom štýle prepadne obrana?

Je vždy dobré, keď sa minimálne jeden obranca drží na modrej čiare. Zopárkrát sa stalo, že sme zbehli dole obaja zadáci, potom nás zastúpili útočníci. Výborne čítali hru a nahradili nás v defenzíve. Komunikácia v rámci mužstva je dôležitá.

V Pekingu ste nenastúpili vo všetkých zápasoch. Teraz by ste nemali chýbať v prvých troch obranných dvojiciach. Je ambíciou udržať sa v najlepšej šestke?

Áno, verím, že sa mi to podarí. Som skúsenejší, mám za sebou niekoľko veľkých turnajov. V play off som začal hrať vyspelejší hokej. Osobným cieľom je odohrať vo Fínsku všetky zápasy.

Čo je vaša silnejšia zbraň – útok alebo obrana?

Považujem sa za ofenzívneho obrancu. Snažím sa pracovať na defenzívnej stránke svojej hry, pretože chcem tráviť na ľade čo najviac času. To znamená hrať aj oslabenia. Vždy je lepšie, keď zadák hrá viac minút a je v tempe.

Aký je rozdiel medzi pekinskou zostavou a súčasným tímom?

Máme mladší káder, ale rozdiel nie je dramatický. Možno nám chýbajú skúsenosti, ale už viackrát sme ukázali, že ak hráme systém, ktorý od nás tréneri vyžadujú, dokážeme prekvapiť aj silnejšie mužstvá. Každý z nás je výborný korčuliar, môžeme na tom stavať. Navyše sa medzi sebou dobre poznáme, čo zlepšuje tímovú chémiu a náladu v kabíne.

Veľa sa hovorí, že mužstvo hľadá strelca. Prispejete gólmi z obrany, ak sa zadarí?

Rád by som skóroval a pomohol tímu. Ale je jedno, kto dá góly, najmä aby padli do súperovej siete. Verím, že ich dáme čo najviac a nájdeme strelca v každom z nás.

V porovnaní s olympiádou príde viac hráčov z NHL. Budú MS kvalitnejším turnajom?

Odohráme viac zápasov ako v Pekingu, treba byť na to pripravený. Zo zámoria má prísť 80 hráčov, takže kvalita podujatia určite stúpne. Všetko sa však rozhodne na ľade, nie na papieri.

Kto sú najväčší favoriti MS v hokeji? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Veľká Británia

Kvalitné výkony na MS by vám mohli vyniesť ešte vyššiu pozíciu v júlovom drafte NHL. Myslíte aj na to?

Viera vo vlastné schopnosti mi nechýba, ale musím to ukázať aj na ľade. Draft je už potom lotéria. Ale v podstate je jedno, či budem trojka alebo desiatka.

Na konci mája sa v Buffale uskutoční prehliadka talentov, tzv. NHL Draft Combine. Stihnete ho?

Ak sa dostaneme do finále MS či do boja o tretie miesto, tak nie. (úsmev) Budeme to riešiť počas priebehu a vývoja turnaja.

Okrem vás a Slafkovského dostala pozvánku aj trojica Mešár, Sýkora, Petrovský. Je to dobrá vizitka pre ročník 2004?

Určite. Je skvelé, že medzi stovkou talentov zo Severnej Ameriky a Európy bude aj päť Slovákov. Ak sa nemýlim, z tohto pohľadu to bude pre nás historický draft.

Stretnutie hokejových majstrov sveta 2002 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Regenda mal po sezóne prestúpiť z Michalovce do...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Šimon Nemec #MS 2022 v hokeji