Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsayho taktika. Hráči sa menia, koncept zostáva rovnaký

Prvý debutoval v národnom tíme ako tínedžer, rovnaká pozícia čaká druhého. Cesta na majstrovstvá sveta však vedie predovšetkým cez kvalitu.

06.05.2022 16:00
Čína OH2022 Peking SR hokej prvý tréning Foto: ,
Miloš Roman na ZOH v Pekingu.
debata

Craig Ramsay je známy tým, že obľubuje mladých hokejistov a dáva šancu novým tváram.

Pred dvoma rokmi si takýmto spôsobom vybral aj Miloša Romana. Poctivý center odvtedy nechýbal na žiadnej významnej reprezentačnej ak­cii.

Kolegu sa snaží napodobniť Adam Sýkora. Sedemnásťročný krídelník je najmladším hráčom vo výbere kanadského kouča v záverečnom bloku prípravy pred štartom svetového šampionátu vo Fínsku (13. – 29. mája).

Kvalita napriek absenciám

Generálkou pre Slovákov je turnaj Kaufland Cup v Žiline. Včera prehrali s Nórmi po nájazdoch, zajtra ich čakajú Francúzi. Tréneri a realizačný tím následne oznámia konečnú nomináciu.

Nemal by v nej chýbať ani Roman. Šikovný stredný útočník má za sebou ďalšiu úspešnú klubovú sezónu, na konci ktorej sa tešil z obhajoby titulu v českej extralige. Třinec vo finále zdolal Spartu Praha.

Helsinki Ice Hall. Čítajte viac Sú MS v hokeji v ohrození? Na severe Európy panujú mierne obavy

„Oslavy boli super, už cesta z Prahy stála za to. Marko Daňo robil dídžeja a tak sme si vypočuli veľa slovenských pesničiek. Zábavy však bolo dosť, je čas ísť späť do práce,“ vraví Roman.

Rovnako ako viacero spoluhráčov, aj on má za sebou náročný rok. V Pekingu prispel k bronzovému úspechu, na ktorý chce nadviazať na svetovom šampionáte.

„Začalo sa to olympiádou, potom nasledoval titul v extralige. Verím, že to úspešne doklepeme vo Fínsku. Vždy máme najvyššie ciele, ale treba poctivo pracovať a sústrediť sa na detaily,“ pokračuje.

Na MS budú v porovnaní s tímom z Pekingu chýbať viaceré útočné opory – Cehlárik, Hrivík, Jurčo, Hudáček a ďalší. Roman tvrdí, že Ramsay má k dispozícii dostatok alternatív.

„Máme kvalitu aj napriek absenciám. Vždy záleží, ako k tomu hráči pristúpia. Zápas sa začína od 0:0. Na olympiáde sme ukázali, že vieme hrať s každým. Pod trénerom Ramsaym je jednotný štýl. Ide o to, aby hráči zapasovali do konceptu. Bude dôležité, aby každý pochopil, aká je jeho úloha v tíme,“ zdôrazňuje.

O kvalitách tvorivého centra s dobrou defenzívnou prácou je počuť aj za hranicami. Roman je v moravskom klube spokojný, ale zmene sa nebráni.

Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov Slovákov na MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na...

„Idem krok po kroku – tak, aby sa moja hra každým rokom zlepšovala. V Třinci som spokojný, ale ak by mi vyšli MS a ozvali sa záujemcovia z iných líg, som otvorený zmene. Teraz sa však sústredím výhradne na svetový šampionát,“ dodáva.

Snová sezóna

V odlišnej pozícii je Sýkora. Mladý útočník Nitry sa predstaví pod Ramsayho vedením prvýkrát. Pozvánku si zaslúžil za stabilné výkony pod Zoborom, kde sa v juniorskom veku presadil v mužskej extralige.

„Spravím maximum, aby som ukázal, že som tu oprávnene. Šanca cestovať do Helsínk nie je pre mňa najväčšia, predsa len som nováčik, ale určite o ňu zabojujem,“ vraví odhodlane.

Fanúšikovia ho poznajú ako hráča s veľkou energiou, ktorý neuhne pred žiadnym osobným súbojom. „Rád by som priniesol do tímu energiu a tímovú hru. Budem dohrávať súboje a prezentovať sa fyzickou hrou. Reprezentácia je iný level ako extraliga, ale trúfam si ukázať, čo je vo mne,“ pokračuje.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Sykora (@adamsykora_14)

Syn bývalého hráča Zvolena či Piešťan Romana Sýkoru je v uplynulom čase na roztrhanie. Počas semifinálovej série proti Zvolenu neváhal a spolu so Šimonom Nemcom posilnili reprezentáciu do 18 rokov. Hoci len v jednom zápase, nitrianska dvojica pomohla tímu k postupu do elitnej kategórie MS.

"Sezóna je zatiaľ pre mňa ako zo sna. Už pred jej začiatkom som si uvedomoval, že bude zlomová, pretože ma čaká aj draft do NHL.

S Nitrou sme získali striebro, spolu so Šimonom sme prispeli k postupu osemnástky. Teraz som dostal pozvánku medzi najlepších hokejistov krajiny. Každá príležitosť je nová skúsenosť, veľmi si ju vážim," tvrdí.

Ramsaymu ho do tímu odporučil Oto Haščák. Asistent generálneho manažéra Miroslava Šatana oceňuje najmä Sýkorovu energiu a nasadenie.

„Adama sledujem aj z mojej pozície skauta New Yorku Rangers. Urobil značný progres, od lanského septembra sa veľmi zlepšil. Využil, že skauti v Nitre sledovali Nemca a popri tom sa výborne ukázal. S Craigom sme sa zhodli, že si zaslúži šancu,“ vysvetľuje Haščák.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #MS 2022 #MS 2022 v hokeji #Fínsko 2022