Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cesta na MS? Ani zlomenina ma nezastaví, pohľadáme výstuž

Vlani ho vyhlásili za najlepšieho obrancu českej extraligy a nahlas sa hovorilo aj o záujme z NHL. Martin Gernát (29) dal však prednosť istote a upísal sa švajčiarskemu Lausanne.

04.05.2022 13:00
Martin Gernát Foto:
Martin Gernát.
debata

Po tom, ako na olympiáde v Pekingu prispel k bronzovému úspechu, ho v závere sezóny postihla smola. Zranenie z posledného zápasu play off ohrozuje jeho účasť na svetovom šampionáte vo Fínsku.

„Urobím maximum, aby som na MS štartoval. Ak bude noha poslúchať, hadám stihnem aj záver prípravy,“ vraví elitný zadák.

Čo vám vlastne je?

Zlomil som si malú kostičku medzi členkom a píšťalou. Bolo to nešťastné zranenie, ale každým dňom sa zlepšuje. Od fraktúry prešli tri týždne, noha sa dáva dokopy. S trénermi som sa dohodol, že prídem na zraz a pôjdeme deň po dni.

Zranili ste sa v poslednom zápase play off…

Áno, bola to smola. Vykorčuľoval som na hráča, ktorý stál na červenej čiare. Nečakane sa rozhodol, že ide nahadzovať puk príklepom, ale ja som sa už otáčal a prudkou strelou ma trafil do nechránenej oblasti. Rovno som spadol na striedačku a zápas sa pre mňa skončil.

Nastúpite na Kaufland Cupe?

Ak bude možnosť hrať, chcel by som nastúpiť aspoň v jednom zápase. Tri týždne som pauzoval, to sa nedá nahradiť. Chýba mi zápasový režim, ale verím, že sa do toho rýchlo dostanem. Je predpoklad, že noha bude držať. Rozprával som sa s fyzioterapeutom, budeme hľadať výstuže či podložky, aby bola kosť čo najviac chránená. Ide o chúlostivé miesto, ak hokejista vytočí nohu, potom zostane odkryté.

Myslíte ešte na zranenie alebo už idete v tréningu na sto percent?

Zlomenina niekde v hlave stále je. Je to oblasť, kde mi chýbal chránič a nešťastne ju trafil puk. Ale keď som na ľade, tak na zranenie nemyslím. Koncentrujem sa, aby som dostal telo na sto percent do režimu, ktorý potrebujem. Verím, že kondícia a herná prax sa mi vrátia po spoločných tréningoch a zápasoch s chalanmi.

Liška Hokej Čítajte viac Mal som dvanásť a utekal na letisko. Šatan mi zostal v hlave

Máte za sebou náročnú sezónu, ktorá sa začala už v lete olympijskou kvalifikáciou. Zostala vám energia?

Rok bol naozaj dlhý a namáhavý. V klube sme hrali aj baráž o play off, aby sme sa dostali do hlavnej časti vyraďovačky. Zápasov bolo veľa, ale teraz mám za sebou dlhšiu pauzu a mohol som si aj trochu oddýchnuť. Vravel som trénerom i asistentovi generálneho manažéra Otovi Haščákovi, že sa cítim fajn a že nejaká energia mi ešte zostala. Preto som sa rozhodol, že prídem a vyskúšam to aj napriek zlomenine.

Aký bol prvý rok v Lausanne?

Hodnotím ho pozitívne. Dal som si cieľ, ktorý som splnil nad očakávania. V závere sezóny mi padli aj nejaké góly. Škoda, že sme vo štvrťfinále play off viac nepotrápili favorizovaný Fribourg. Ale hrali sme s nimi vyrovnanú partiu, v troch zápasoch, ktoré rozhodlo predĺženie, nám chýbali len detaily. Tie chceme v tíme doladiť, aby sme v budúcej sezóne boli v ťažkých zápasoch presvedčivejší a dokázali ich otočiť.

Splnil presun z Česka do Švajčiarska vaše očakávania?

Áno. Klub má zázemie na veľmi profesionálnej úrovni, máme tam vytvorené skvelé podmienky. Liga je náročná, ale zvykol som si. Začiatok bol trochu ťažší. Potreboval som sa rozbehnúť a zvyknúť si na spoluhráčov a iný štýl. Ale zlepšovalo sa to a v druhej polovici sezóny sa mi už hralo veľmi dobre.

Tomáš Tatar Čítajte viac Počítali sme: Pomer cena/výkon? Tatar, ktorý ide na MS, dopadol veľmi zle

V bohatých švajčiarskych kluboch hrá veľa hráčov so skúsenosťami z NHL. Je ťažké sa presadiť?

Úroveň ligy je vysoká. Áno, hrajú v nej viacerí hokejisti, ktorí si prešli zámorskou profiligou. Tím môže mať na súpiske len piatich legionárov, z toho štyria môžu nastúpiť v zápase. Tým pádom si kluby každého zahraničného hráča, ktorého plánujú angažovať, vopred podrobne preveria a „odskautujú“.

Dostať sa tam je skutočne náročné. Tempo ligy je podobné severoamerickému štýlu. Jazdí sa hore-dole, ak to porovnám s Českom, v extraliga sa viac bráni. Vo Švajčiarsku je to viac o rýchlosti, o strednom pásme a kvalitných nahrávkach. Veľa gólov padá po prečísleniach a rýchlych prechodoch do útoku.

V generálke pred MS vás čakajú Nóri a Francúzi. Budú dostatočnou previerkou?

Verím, že áno. Naša forma by mala v závere prípravy gradovať. Hráme na domácej pôde, určite príde veľa fanúšikov a plný štadión. Ľudia sú hladní po hokeji, po návrate zo Švajčiarska sa ma každý pýta na reprezentáciu. Zápasy budú pre nás vrcholom prípravy. Chceme predviesť také výkony, aby sme boli maximálne pripravení na štart svetového šampionátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 #Martin Gernát