Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekonal leukémiu, nahneval Slovákov. Kapitán Amerika oslavuje bronz

S komiksovým superhrdinom má spoločnú nielen prezývku. Dva metre a 110 kilogramov živej váhy - mohutná postava vzbudzuje rešpekt. Okrem fyzickej sily sa môže spoľahnúť aj na mentálnu.

06.06.2021 18:16
Boyle USA SR MS Foto: ,
Miloš Kelemen, Mário Grman (obaja Slovensko), Kevin Rooney, Brian Boyle (obaja USA) a Kristián Pospíšil (Slovensko) vo štvrťfinálovom zápase USA - Slovensko na MS v Rige.
debata

Brian Boyle splnil poslanie, s ktorým prišiel na majstrovstvá sveta do Rigy. Výber hokejistov USA doviedol k medaile a hoci nie k zlatej, aj z bronzu mal veľkú radosť.

„Tréneri a spoluhráči vložili do mňa dôveru. Som veľmi hrdý, že som ich nesklamal,“ usmieval sa americký kapitán po jasnej výhre nad Nemeckom 6:1 v boji o tretie miesto.

USA Nemecko Čítajte viac Žiadna dráma. Američania rozobrali Nemcov a berú bronz

Rok nehral

V lete to budú štyri roky, čo sa Boyle dozvedel správu, ktorá mu obrátila život naruby. Lekári mu diagnostikovali leukémiu.

Našťastie pre neho, zákernú chorobu odhalili ešte v ranom štádiu. Nemusel absolvovať chemoterapiu, pomohli mu lieky, ktoré užíva dodnes.

Súboj o bronz USA - Nemecko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Hráči USA sa tešia z gólu v zápase o 3. miesto...

„Ani na chvíľu som nezvažoval, že by som prestal hrať. Hokej je moja láska, sprevádza ma celý život,“ vravel po návrate do NHL, ktorý nasledoval po úspešnej liečbe.

Pracovitý center hral naposledy za Floridu, po minulej sezóne bol bez práce. Napriek tomu sa udržiaval v kondícii, pretože viacero tímov o ňom uvažovalo ako o posile pred play off.

Namiesto funkcionárov z profiligy sa mu ozval generálny manažér reprezentácie USA Chris Drury a povolal ho do mužstva.

Po zranení Abdelkadera sa mu ušlo kapitánske céčko a omladený tím dostal nového lídra i mentora.

Sekol Romana

Američania prešli suverénne základnou skupinou, keď vyhrali šesť zo siedmich zápasov. Vo štvrťfinále sfúkli Slovákov a bol to práve Boyle, ktorý odštartoval šesťgólový koncert.

Lišiacky využil fakt, že mu cestu skrížil rozhodca, a bombou z náprahu prekonal Adama Húsku. Následne sa zviditeľnil pri zákernom faule, keď sekol do slabín Miloša Romana.

„Americký tvrďák, ktorý chcel byť tvrdý aj proti menšiemu Slovákovi. V NHL by si niečo také nedovolil. Sklamal ma,“ odkázal Boylovi kouč Slovákov Craig Ramsay.

Boyle USA SR MS Čítajte viac Skrat amerického hrdinu. Boyla za zákerný faul nepotrestali

Američania v semifinále nestačili na zámorského rivala z Kanady, ale Rigu napokon opustili s víťazným pocitom. Po šesťgólovej nakladačke do siete Nemecka sa Boyle ujal úlohy hostesky a spoluhráčom rozdal bronzové medaily.

Vo Fínsku aj proti SR

Ak si udrží výkonnosť a tréneri si na neho opäť spomenú, skúsený matador môže čeliť Slovákom aj na budúci rok.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

V základnej A-skupine MS 2022, ktoré sa budú konať vo Fínsku, figurujú okrem USA a SR aj Kanada, Nemecko, Švajčiarsko, Dánsko, Kazachstan a Talianskom.

„Béčko“ tvoria Fínsko, Rusko, Česko, Švédsko, Lotyšsko, Nórsko, Bielorusko a Veľká Británia.

Zloženie skupín nie je definitívne, určia ho organizátori v spolupráci s IIHF aj s prihliadnutím na divácke a televízne preferencie. Šampionát sa uskutoční v termíne od 13. do 29. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #Craig Ramsay #Brian Boyle