Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zastavil šialenú jazdu, doplnil kanadskú skladačku. Pokorí aj fínskeho obra?

Šok proti Lotyšom. Debakel od USA. Ďalšie zakopnutie s Nemeckom. Prehra s Fínmi a postup vďaka pomoci od tretieho menovaného súpera.

06.06.2021 08:55
Stecher kanada ms hokj Foto: ,
Andrew Mangiapane, Nick Paul a Troy Stecher sa tešia z postupového gólu proti Rusku.
debata

Kanadskí hokejisti sú vo finále majstrovstiev sveta v Rige, dnes večer (19.15) vyzvú rovnako ako pred dvomi rokmi na MS v Bratislave a Košiciach Fínsko. Javorové listy sa po výhre 4:2 nad USA dostali do boja o titul po piatykrát z ostatných šiestich šampionátov.

Kým v minulosti pripomínala ich cesta do boja o zlato jazdu v 130-ke na diaľnici, v lotyšskej metropole to bola skôr jazda na horskej dráhe.

„Áno je to tak a niekedy mi z toho prišlo aj nevoľno. Dôležité je, že sme sa nevzdali,“ citovali kanadské média trénera Gerarda Gallanta.

Šialený turnaj

Kanadská mašina v Rige nemá taký hviezdny menoslov z NHL ako v minulých ročníkoch. A dlho to vyzeralo, že pôjde domov najskôr v celej histórii MS.

Po troch katastrofálnych zápasoch však mužstvo posilnil Andrew Mangiapane. A kým sa európski experti naučili správne vyslovovať jeho meno, útočník Calgary Flames zaznamenal v 6 stretnutiach 7 gólov a 4 asistencie.

Zaujímavosťou je, že na presné zásahy premenil každú druhú zo 14 striel.

„Je to šialený turnaj. Začali sme hrozne, ale teraz hráme výborný hokej. Vo všetkých zápasoch sme boli outsidermi. Všetkým sme dokázali, že sa mýlili. Zostáva jeden zápas,“ povedal Andrew Mangiapane po semifinále s USA (4:2) pre oficiálnu stránku turnaja.

Každé mužstvo potrebuje aspoň jednu formáciu, ktorá naháňa súperovi strach a nedá mu dýchať v jeho obrannom pásme. Kanada ju nemala, až kým Gallant nespojil Mangiapaneho, Connora Browna a Adam Henriqua.

„Je to veľká zábava. Andrew je rozdielový hráč. Na začiatku šampionátu nám chýbal kúsok skladačky. Už to neplatí,“ tešil sa kapitán Henrique.

Fínska stena

Kým od Kanady sa vždy čaká útočné divadlo a množstvo šancí, Fíni sú zasa majstri defenzívy. V deviatich zápasoch inkasovali jedenásť gólov. Jeden z nich v sobotňajšom semifinále proti Nemecku (2:1).

Hlavnú zásluhu má na tom Jussi Olkinuora. Tridsaťročný rodák z Helsínk má zo všetkých brankárov najkonzistentnejšie výkony a zákonite kraľuje štatistikám.

Má viac ako 95– percentnú úspešnosť zákrokov. Vyhral päť zo šiestich duelov, inkasoval len sedemkrát. A raz si udržal čisté konto.

„Užívam si to. S chlapcami si pomáhame a chceme ísť čo najďalej. Sme schopní to dosiahnuť,“ vravel Olkinuora ešte počas základných skupín.

Hoci sa do NHL nikdy nedostal, v Európe patrí k tomu najlepšiemu, čo v bránkovisku nájdete. Zlato z MS 2019 či predĺženie zmluvy s Magnitogorskom je toho dôkazom.

Podarí sa obrovitému gólmanovi (190 centimetrov, 91 kilogramov) vyzrieť aj na výnimočného strelca Mangiapaneho?

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #Andrew Mangiapane #Jussi Olkinuora