Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpký koniec. Američania nepustili Slovákov do boja o medaily

Pre slovenských hokejistov sa svetový šampionát skončil. Tri dni pred vyvrcholením. Vo štvrťfinále boli nad ich sily Američania. Po podpriemernom výkone im podľahli jednoznačne - 1:6.

03.06.2021 17:20 , aktualizované: 22:56
Conor Garland, Adam Húska Foto: ,
Conor Garland strieľa Adamovi Húskovi tretí americký gól.
debata (178)

Zverenci Craiga Ramsayho sa s majstrovstvami sveta rozlúčili vlažne. Najhorším zápasom na turnaji. Súper bol lepší v každej hernej činnosti – rýchlejší, dôraznejší a v neposlednom rade aj efektívnejší.

„Američania boli v súbojoch omnoho silnejší. Gól na 1:4 nás zlomil. Súper si postup do semifinále zaslúžil,“ povedal po zápase asistent trénera Ján Pardavý, ktorý bol pri hodnotení celého turnaja oveľa pozitívnejší.

Štvrťfinálový zápas USA - Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Rozkorčuľovanie hráčov pred štvrťfinálovým...

„Každý hráč môže byť na seba hrdý. Zanechali sme tu dobrú stopu, väčšinu duelov sme odohrali veľmi dobre. Chlapci odviedli dobrú robotu, hrali obetavo a tímovo. Štvrťfinále sme si zaslúžili.“

Američania v sobotňajšom boji o finále vyzvú Kanadu, ktorá si poradila s Ruskom 2:1 po predĺžení.

USA – Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Góly: 14. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (Moore, Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, Moore) – 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodovali: Schrader (Nem.), Tscherrig (Švaj.) – Merten (Nem.), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.
USA: Petersen – Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Hellickson, Mackey, Wideman – Labanc, Blackwell, Beniers – Garland, Moore, Robertson – Donato, Drury, Thompson – Chmelevski, Rooney, Robinson – Boyle
SR: Húska – Gernát, Kňažko, Nemec, Rosandič, Grman, Jánošík, Bučko, Ďaloga – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Slafkovský, Krištof, Studenič – Kelemen, Roman, Pospíšil – Buc, Sukeľ, Liška

Americký festival

V Rige akoby bolo od úvodu všetko jasné. Skóre mohol veľmi rýchlo otvoriť Američan Kevin Labanc, syn slovenských rodičov. Jeho pokus však Adam Húska so šťastím vykopol.

Hneď potom sa však začal slovenský systém rúcať. Dva rýchle, ale predovšetkým zbytočné fauly, poslali národný tím do dvojnásobného oslabenia. Pre brankára to boli krušné chvíle, hráči ich však ešte prečkali.

Prvý strelecký pokus mali až po šiestich minútach a Američania viedli v tomto štatistickom údaji 8:1. O chvíľu to už bolo 13:1 a nebyť Húsku, menilo by sa aj skóre.

Adam Húska, Colin Blackwell Čítajte viac Húska zlikvidoval Američanom istý gól, potom dostal šesť

Slováci napokon inkasovali až v 14. minúte, keď kapitán Brian Boyle z ľavého kruhu prestrelil slovenského gólmana. Ten nemal čisté svedomie.

Za druhý inkasovaný gól však už nemohol – padol po krásnej kombinácii a vyšachovaní celej obrany. V prvej tretine to bol americký festival a presný zásah 29 sekúnd pred koncom jej nasadil korunu.

„Nič nám nedovolili, všetko majú pod kontrolou,“ hodnotil v štúdiu RTVS niekdajší reprezentačný gólman Ján Lašák.

„Nedokážeme udržať puk v ich tretine. Máme 40 minút na to, aby sme výsledok zmenili a dali aj my nejaké góly. Musíme viac strieľať,“ burcoval Michal Krištof pred začiatkom prostrednej časti hry.

Marek Hrivík Čítajte viac NÁZOR: Tento tím má budúcnosť, hoci sa to po debakli píše ťažko

Veľa rešpektu

V nej boli Slováci odvážnejší aj aktívnejší. Pridali na streleckej aktivite, americký brankár bol však pozorný. Skórovať mohol aj súper, púšťal sa do nebezpečných brejkov, no už taký efektívny nebol.

V polovici zápasu, keď sa na ľade veľa nedialo, zverenci Craiga Ramsayho predsa len udreli. A kto iný, ako Peter Cehlárik – najlepší hráč Slovákov na turnaji.

Cala Petersena prekonal švihom. Zo slovenskej strany to však bol iba záblesk, ktorý skôr súpera prebudil. Ten prevzal kontrolu, pred Húskom roztočil ďalší kolotoč, na konci ktorého sa opäť radoval – 1:4.

Hráči USA si hokej užívali.

„Trošku sme sa zlepšili, ale treba hrať jednoduchšie. Stále je to veľmi profesorské, hádžeme tam iba žabky. Je to málo priamočiare, musíme vytvoriť väčší tlak,“ uvažoval útočník Marek Hrivík.

„Máme veľmi mladý tím, chce vyhrať, no má príliš veľa rešpektu. Cítiť to v osobných súbojoch,“ pokračoval hokejový expert Boris Valábik.

USA, Slovensko Čítajte viac Štvrťfinálovú prehru Slovákov sme sledovali ONLINE

Bezmocný Húska

V záverečnej tretine sa Slováci nezmohli na to, aby zápas zdramatizovali. Pokúšali sa síce o znižujúci gól, no ten padol na opačnej strane.

Opäť po exhibičnej akcii, keď traja Američania totálne vyšachovali bezmocného Húsku. Bodku za zápasom dal 75 sekúnd pred koncom bombou od modrej Conor Garland.

Napriek vysokej prehre majú Slováci za sebou najlepší šampionát za uplynulé roky. Vo štvrťfinále boli naposledy v roku 2013. V Rige odohrali niekoľko veľmi sľubných duelov – predovšetkým v zápase proti Rusku (3:1) zaujali hokejový svet.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Postúpili sme do štvrťfinále, hoci od nás ľudia veľa neočakávali. Som hrdý na tento tím a na to, čo chlapci predviedli,“ vravel tesne po stretnutí Hrivík.

Direktoriát IIHF ho spolu s Cehlárikom a obrancom Mislavom Rosandičom vyhlásil za najlepších hráčov mužstva na turnaji.

Slováci skončili na 8. mieste

Večer sa rozhodlo o tom, že Slováci obsadili v Rige 8. miesto.

Američania sa v sobotňajšom semifinále stretnú v zámorskom derby s Kanadou (13.15 h), Fínsko vyzve Nemecko (17.15 h). Oba súboje sa hrajú v Aréne Riga.

Medzi najlepšiu štvoricu tak postúpili len tímy z B-skupiny. Nemecko zdolalo Švajčiarsko 3:2 po predĺžení a nájazdoch.

Tretí tím B-skupiny prehrával s druhým družstvom z Áčka v poslednej minúte riadneho hracieho času 1:2, no pri hre bez brankára vyrovnal Leon Gawanke a v nájazdoch rozhodol efektným zakončením Marcel Noebels.

Do semifinále sa prebojoval aj štvrtý tím z B-skupiny Kanada, ktorá rozhodla derby s Ruskom (2:1 pp) peknou kombinačnou akciou v tretej minúte predĺženia.

Gól strelil Andrew Mangiapane. V poslednom štvrťfinále vyhralo Fínsko nad Českom vďaka pevnej defenzíve a gólu Jereho Innalu z 33. minúty.

Na piatom mieste sa tak umiestnil tím Ruského olympijského výboru, šieste je Švajčiarsko, siedme Česko a ôsme Slovensko.

Na rovnakej pozícii skončilo aj pri poslednej účasti vo štvrťfinále v Helsinkách 2013.

Semifinále, sobota 5. júna /Aréna Riga/:

13.15 SELČ: USA – Kanada
17.15 SELČ: Fínsko – Nemecko

Poradie na 5. až 16. mieste na MS: 5. Tím Ruského olympijského výboru (ROC), 6. Švajčiarsko, 7. Česko, 8. SLOVENSKO, 9. Švédsko, 10. Kazachstan, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Nórsko, 14. V. Británia, 15. Bielorusko, 16. Taliansko.

(TASR)


Ohodnoťte Slovákov po zápase s Američanmi

Hlasovalo 577 ľudí.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 80,17 %.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 71,30 %.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 66,29 %.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 65,76 %.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 64,41 %.

Adam Húska

Adam Húska

Priemerný výsledok: 62,50 %.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 60,94 %.

Martin Gernát

Martin Gernát

Priemerný výsledok: 57,92 %.

Kristián Pospíšil

Kristián Pospíšil

Priemerný výsledok: 57,64 %.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 57,45 %.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 57,20 %.

Marián Studenič

Marián Studenič

Priemerný výsledok: 56,87 %.

Adam Liška

Adam Liška

Priemerný výsledok: 56,04 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 55,90 %.

David Buc

Dávid Buc

Priemerný výsledok: 55,61 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 55,37 %.

Marek Ďaloga

Marek Ďaloga

Priemerný výsledok: 54,71 %.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 53,73 %.

Martin Bučko

Martin Bučko

Priemerný výsledok: 53,65 %.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 52,55 %.

Matúš Sukeľ

Matúš Sukeľ

Priemerný výsledok: 52,44 %.

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #americkí hokejisti #MS 2021 v hokeji