Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vie, ako na Američanov. Zopakujme Petrohrad, vyzýva Pardavý

Pred 21 rokmi bol v identickej situácii ako jeho súčasní zverenci. Na majstrovstvách sveta najprv trávil vysokú prehru s Čechmi, následne vyzval vo štvrťfinálovej bitke Američanov - a úspešne.

02.06.2021 18:47
Ján Pardavý Foto: ,
Ján Pardavý počas tréningu na MS v Rige.
debata (15)

„Parelelu som spomenul aj hráčom. Urobíme maximum, aby sa niečo podobné zopakovalo aj v Rige,“ zdôrazňuje asistent trénera Craiga Ramsayho Ján Pardavý (49).

Ako rýchlo ste po prehre s Českom preladili na štvrťfinále?

Takmer okamžite. Po zápase sme mali spoločný míting v kabíne, aj hráči si k prehre niečo povedali. Všetci sme vedeli, že zápas proti Čechom nebol dobrý. K play off sme si povedali, že musíme zlepšiť prístup a vrátiť sa k hre, ktorú sme predvádzali počas skupinových bojov.

Hráči ukázali, že sa vedia otriasť po debakli, keď po prehre so Švajčiarskom zdolali Dánov. Očakávate podobnú reakciu?

Pevne verím, že sa tak stane. So Švajčiarmi sme dostali facku, následne sme ako tréneri očakávali odpoveď. Prišla a bola správna. Teraz musí prísť taká istá, pretože v play off nie je priestor na chyby.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Viacerí tvrdia, že prehra s Českom môže hráčom pomôcť, nabudiť ich pred play off. Súhlasíte?

Áno. Proti Čechom nám veci nefungovali a mužstvo to pocítilo aj na výsledku. Spadli sme a verím, že sa tak stalo v správny moment. Opäť začneme tvrdo pracovať jeden pre druhého a dôsledne robiť malé, ale dôležité veci. Jedine tak môžeme zdolať USA.

Platí, že Američania Slovákom vyhovujú viac ako Fíni, proti ktorým sa im dlhodobejšie nedarí?

Fíni majú trochu starší a skúsenejší tím, ale obe mužstvá sú kvalitné v niečom inom. USA pricestovali s mladým tímom, ktorý je hladný po úspechu. V podstate bolo jedno, koho dostaneme. Každé mužstvo, ktoré sa prebojuje do play off, má kvalitu.

V základnej skupine prehrali jediný zápas. Ako nahlodať ich sebavedomie?

Poctivou prácou od prvej do poslednej minúty. Ak budeme hrať zodpovedne v našom pásme, o to častejšie môžeme tvoriť v ich zóne.

Aj my sme rýchly tím, vieme si vytvoriť brejkové situácie. Musíme ešte popracovať na hre špeciálnych tímov, ktoré nasadzujeme na presilovky či oslabenia. Súpera môžeme dostať pod tlak rýchlosťou. To, že Američania vyhrali šesť zápasov za sebou, momentálne nič neznamená. Videl som ich duel proti Kanade. Ukázali, že sú obetaví vo vlastnom pásme a veľmi rýchli vpredu. Musíme byť pozorní v obrane a aktívni v útoku.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Američania majú štatisticky top brankárov, ako aj najlepšie oslabenia. Bude dôležité využiť každú ponúknutú šancu a byť v ofenzíve čo najefektívnejší?

Je to tak, efektivita bude kľúčom k úspechu. Musíme premieňať šance, pretože hrozí, že pozorná americká obrana nám ich veľa nedovolí. Platí, že výborne im chytajú brankári, ale každý je prekonateľný. Ak budeme často a dobre strieľať, ponúkať hokejky na tečované pokusy, cloniť gólmanovi a hľadať si dorážky, potom môžeme byť úspešní. Veľmi dôležité bude aj to, kto strelí prvý gól.

Viacerí Slováci nastúpia vo štvrťfinále MS prvýkrát. Dáte dôraz aj na mentálnu prípravu?

Jednoznačne. Aj pred zápasom s Českom sme hráčov motivovali, že hoci máme postup istý, ide o veľa, veď v prípade výhry sme sa mohli posunúť v tabuľke vyššie. Nevyšlo to, ale čaká nás nový zápas. Play off duel proti Amerike je sám o sebe dostatočnou motiváciou pre každého z nás. Skúsenejší hráči si podobnými súbojmi prešli, mladších chalanov čaká premiéra. Verím, že do zápasu vkročíme správnou nohou a že nám motivácia v žiadnom prípade nebude chýbať.

Nastúpia aj Marek Hrivík s Marekom Ďalogom, ktorí proti Čechom chýbali?

Obaja mali menšie zranenia, nechali sme ich, nech sa doliečia. Proti Američanom vykorčuľujeme v najsilnejšej možnej zostave.

Skupinové boje ste odohrali v menšom Olympijskom centre, štvrťfinále sa bude hrať v Riga Aréne. Dostanete príležitosť vyskúšať si ľad v hlavnej hale?

Áno, trénovali sme tam v stredu a budeme aj v deň zápasu. V stredu sme si do väčšej haly preniesli veci. Dva tréningy by mali stačiť na to, aby sa chalani zoznámili s prostredím.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Štvrťfinále bude aj s divákmi, hoci prístup majú povolený len domáci fanúšikovia. Budú hráči vnímať ich prítomnosť?

Priaznivci by zápasu isto pomohli. Verím, že ak prídu do hľadiska Lotyši, budú fandiť nám. Každý z nás má za sebou sezónu, počas ktorej pre pandémiu fanúšikovia na tribúnach chýbali. Taká bola realita, zvykli sme si. Veľká škoda, že nemôžu prísť slovenskí priaznivci, určite by nám pomohli.

Na MS 2000 Slováci v osemfinálovej skupine prehrali s Českom podobným výsledkom, potom vo štvrťfinále vyradili USA. Okrem vás boli v tíme aj Miroslav Šatan či Michal Handzuš (všetci traja sú členmi realizačného tímu na MS 2021, pozn.). Poradíte hráčom, ako zvládnuť podobný scenár?

Poradíme, samozrejme, i keď hokej je teraz iný, ako býval vtedy. Parelelu som spomenul aj hráčom, že v Petrohrade sme išli do finále po tom, ako sme vo štvrťfinále vyradili Američanov a potom aj Fínov. Ako tím urobíme maximum, aby sa niečo podobné zopakovalo aj v Rige.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ján Pardavý #MS v hokeji 2021 #Craig Ramsay #americkí hokejisti