Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český komplex nebol iba mýtus. Rivalita však trochu vybledla

Písal sa rok 1993. Československo sa rozdelilo. Na dva hokejové štáty. Jeden zdedil slávnu minulosť, druhý putoval do suterénu. Zostal pocit krivdy. Vznikla obrovská rivalita. Zápasy proti veľkému bratovi dlhé roky boleli.

01.06.2021 06:37
šatan MS2012 Foto: ,
Pamätný blafák. Miroslav Šatan strieľa druhý gól českému brankárovi Jakubovi Kovářovi v semifinále MS 2012.
debata (17)

Trpký Petrohrad

Spomínate si ešte na prvé šampionáty Slovákov medzi elitou? Fanúšikovia ich tam spravidla vyprevádzali s dvoma cieľmi. Prvým bola medaila. Ale keď to nevyšlo, všetko sa ešte dalo zachrániť. Výhrou nad Českom.

"Mnohí z nás si prešli československými juniorskými výbermi. Zrazu sa z nás stali protihráči. Tie zápasy boli iné. Sprevádzal ich väčší adrenalín, súper sa dostal do našich hláv.

Neraz nás to stálo aj lepší výsledok," pripúšťa Richard Kapuš, člen posledného juniorského výberu Československa na majstrovstvách sveta 1993.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Stačí porovnať niekdajšie výsledky Slovákov proti Rusku, Kanade, Švédsku, Fínsku a potom tie proti Česku. V prvom prípade to bol väčšinou vyrovnaný zápas, v druhom nerovný boj. So súperom. S vlastnou hlavou. Prvou známkou bol debakel 1:7 na olympiáde v Lillehammeri.

Česko-slovenské derby malo premiéru na svetovom šampionáte až v roku 1997. Bol to tradičný obrázok týchto dvoch tímov – Slováci útočili, Česi dávali góly. Jozef Golonka neuniesol prehru 1:3 a zo striedačky odišiel ešte pred záverečnou sirénou.

Lotyšsko Riga MS2021 Hokej Šport A Česko Dánsko Čítajte viac Česi odvrátili katastrofu a večer oslavovali. Švédi zažívajú historické fiasko

O rok v Bazileji sa hralo podľa podobnej šablóny. Slováci 0, Česi 1. „Chceli zakončovať do prázdnej bránky. To sa dalo pred tridsiatimi rokmi, dnes sa musí páliť zo všetkých pozícií,“ glosoval výsledok český útočník Petr Sýkora.

V Osle 1999 nasledoval krutý debakel 0:8 a prekliatie nezlomil ani strieborný Petrohrad 2000. Slováci sa prvýkrát prebojovali do finále.

„No venovali sme sa aj veciam, ktorým sme sa nemali. Podpisovali dresy, riešili prílety a odlety rodinných príslušníkov. A keď sa k tomu pridal aj veľký chtíč zdolať rivala, bolo zle,“ spomína si Kapuš.

Zverenci Jána Filca útočili do plných, Česi zasa do otvorených dverí. „Slováci mali prevahu aj viac šancí,“ priznal Tomáš Vlasák. Lenže do histórie vošiel výsledok 3:5 a ďalšie české zlato.

Vedeli, že vyhrajú

Hokejovému Slovensku stúplo sebavedomie, na svetovom šampionáte 2001 sa opäť zišla silná zostava, ktorá chcela zlomiť otrasnú sériu. Vo štvrťfinále mala veľkú príležitosť. A bojovalo sa už pred zápasom. Verbálne.

„Zavolajte domov, nech vám nachystajú na záhradkách čakany a lopaty,“ odkazovali Slováci.

„Si diera,“ provokoval Pavel Patera na ľade brankára Jána Lašáka. A ten si už v 6. minúte zrazil za chrbát nahodený puk z rohu klziska. V polovici duelu pridal gólovú poistku Hlinka bekhendovým blafákom.

Po výsledku 0:2 padlo niekoľko ironických poznámok.

„Asi by mali klesnúť k zemi. Kým my sme majstri sveta a olympijskí víťazi, oni nedokázali nič. Zdolali tu len Ukrajinu, Rakúsko a Japonsko. S tým môžu hrať akurát B-skupinu,“ neodpustil si uštipačnú podpásovku kapitán Čechov Robert Reichel.

Česi, gól Čítajte viac Reichel: Slováci sa vyhecujú, no rozhodne väčšia hráčska kvalita Čechov

„V tomto boli vždy doma. Na nás si verili a dodnes veria. Radi to využívali. Vedeli, že aj keď sú bez formy, zdolajú nás. Potom si neodpustili kadejaké poznámky: Tak, a teraz choďte domov,“ spomína Kapuš.

Na rivalite sa priživovali aj médiá. Slovné spojenie slovenský komplex z Čechov sa stal akýmsi predkrmom pred každým vzájomným duelom.

„No predsa len to bolo iné ako dnes. Žiadne smartfóny ani okamžité správy sme nemali. Museli nám faxovať, až tak sme sa dozvedeli o tom, čo sa na Slovensku práve deje,“ spomína niekdajší reprezentant.

Pri zlatom ťažení v Göteborgu 2002 k derby zápasu nedošlo. Ktovie, či by sme inak mali na čo spomínať. O rok neskôr sa však v Helsinkách už diali veci.

Slováci aj Česi poslali na sever Európy výborne poskladané tímy. V osemfinálovej skupine sa zrodila remíza 3:3 a bol to historicky prvý bod Slovákov na MS proti Česku.

Ako šašovia

O pár dní si to obe mužstvá rozdali v zápase o 3. miesto. Bol z toho plnohodnotný, bronzový triumf 4:2 s elegantným blafákom Pavla Demitru na záver.

„Sledovať, ako Slovákom vešajú na krk medaily, bolo najhorších desať minút môjho života,“ preglgol nasucho český gólman Tomáš Vokoun.

Filcovi zverenci po zápase oslavovali víťazstvo akoby obhájili titul zo Švédska. „Sú to takí šašovia,“ komentoval správanie sa víťazov David Výborný.

„Tretie miesto je príjemnejšie než druhé. Turnaj sa končí víťazstvom, nie prehrou,“ reagoval Miroslav Šatan.

Médiá písali o prelomení českého komplexu, lenže to nebola úplne pravda. Prišli olympijské hry 2006 v Turíne, Slováci sa prvýkrát zišli v plnej sile a v základnej skupine valcovali, zatiaľ čo Česi sa trápili. Pavúk ich vo štvrťfinále postavil proti sebe.

"Keď sme nastupovali proti nabitým Rusom, v kabíne sme sa neustále hecovali, pred Čechmi som prvýkrát započul vetu: chalani, aj keby sme dostali gól, nič sa nedeje, ideme ďalej.

Povedal som si, hop, toto tu ešte nebolo. Kdesi vo vnútri som cítil, že to nie je dobré. Nemal som však také postavenie v tíme, aby som mohol buchnúť do stola," glosuje Kapuš.

Hralo sa podľa starých nôt, Slováci prehrali 1:3 a nechýbalo ani pozápasové šteklenie.

„Niektorí Česi nevedeli vyhrávať s gráciou. V Turíne na chodbe kričali veci, ktoré zamrzeli. Ale bola to skôr ich osobná úroveň,“ zaspomínal si Šatan v zábavnej relácii RTVS Boris & Brambor.

„Táto prehra škrie najviac, bol to tím, ktorý mal nielen Čechov zdolať, ale doviesť domov aj medailu,“ dodáva Kapuš.

Richard Kapuš tvrdí, že prehra s Čechmi v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Kapuš Richard Kapuš tvrdí, že prehra s Čechmi v Turíne 2006 škrie najviac.

Striebro s českým podpisom

Následne sa hrany začali obrusovať. Do reprezentácie prichádzali hráči, ktorí už o rozpade federácie skôr počuli, ako ju reálne zažili.

Žezlo na slovenskej lavičke prebral Čech Vladimír Vůjtek a stal jedným z najpopulárnejších trénerov v ére samostatnosti. Národný tím doviedol k nečakanej striebornej medaile. Po semifinálovom víťazstve 3:1 nad svojimi krajanmi.

„Pochopiteľne, že som si po tom všetkom tento triumf vychutnal,“ vraví Šatan.

Dnes nastúpia jeho nasledovníci na v poradí 66. zápas proti susedovi. A možno započujete teóriu o tom, že je to duel ako každý iný. Neverte jej úplne. Vždy je svojím spôsobom výnimočný.

„Československo sa rozpadlo pred 28 rokmi, priemerný vek Ramsayho tímu je niečo pod 25. Títo chlapci s tým už naozaj nemajú veľa spoločné. No rivalita tu bola a stále je. Hoci trošku vybledla,“ dodáva Kapuš.

VIDEO: Pozrite si ďalší diel relácie Fair Play s Dáriusom Rusnákom
Video
Vypočujte si reláciu v podcastovej verzii
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Českí hokejisti #MS 2021 v hokeji