Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi odvrátili katastrofu a večer oslavovali. Švédi zažívajú historické fiasko

Hokejisti Olympijského výberu Ruska zdolali v pondelkovom zápase A-skupiny na MS v Rige Švédsko 3:2 po nájazdoch a vybojovali si postup do štvrťfinále. Okrem Ruska majú vďaka tomuto výsledku istotu štvrťfinále aj Slovensko, Švajčiarsko a Česko.

31.05.2021 17:53 , aktualizované: 23:16
Lotyšsko Riga MS2021 Hokej Šport A Česko Dánsko Foto: ,
Dánsky brankár Sebastian Dahm v zápase proti Česku.
debata (11)

O celkovom umiestnení prvej štvorky rozhodnú utorkové zápasy, okrem duelu Slovensko – Česko (15.15 SELČ) sa bude hrať aj súboj Švajčiarsko – Veľká Británia (11.15 SELČ) a Rusko – Bielorusko (19.15 SELČ).

Švédi premiérovo v histórii MS nepostúpili do štvrťfinále. Mimo Top 8 boli „tri korunky“ len raz, v roku 1937 obsadili deviatu priečku a odvtedy najhoršie na 7. priečke v roku 2000.

„Fiasko dokonané. Švédi budú v play off chýbať,“ napísal bezprostredne po zápase portál denníka Aftonbladet.

Martin Gernát, Mislav Rosandič Čítajte viac Uhrali by sme to, nepochybuje Pardavý. Vyjadril sa aj k možným súperom

Podľa tohto zdroja by mal Johan Garpenlöv skončiť pri mužstve a Tre Kronor by mal na ZOH 2022 v Pekingu pripraviť iný tréner.

Bezprostredne po zápase švédsky kouč pre televíziu SVT uviedol: „Som samozrejme sklamaný. Išli sme sem uspieť, teraz musíme ísť domov.“

Garpenlöv však o rezignácii neuvažuje: „Zostanem pri mužstve, pokiaľ mi niekto nepovie inak.“

ROC (Rusko) – Švédsko 3:2 pp a sn (0:1, 0:0, 2:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 53. Slepyšev (Orlov), 53. Barabanov (Tarasenko, Nesterov), rozh. nájazd Tarasenko – 9. Frödén (Lindberg, A. Kempe), 56. Olofsson (Sellgren). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Bruggeman – Oliver (obaja USA), Constantineau (Fr.), vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov. Rusko: Samonov – Zadorov, Nesterov, Gavrikov, Provorov, Zub, Orlov, Ožiganov – Voronkov, Grigorenko, Slepyšev – Tolčinskij, Karnauchov, Barabanov – Morozov, Burdasov, Tarasenko – Timkin, Švec-Rogovoj, Galimov – Kamenev
Švédsko: Reideborn – Tömmernes, Nygren, Dahlbeck, Sellgren, Pilut, Pudas, Lööv – Friberg, Frödén, Wingerli – A. Kempe, Sörensen, Rakell – Lundeström, Hallander, Olofsson – Lindholm, Lindberg, M. Kempe – Rasmussen

Prvá tretina patrila spočiatku Švédom, hoci prvú šancu zápasu mal Burdasov. Tre Kronor išli do vedenia v 9. minúte, Frödén využil presilovku šikovnou dorážkou.

Potom sa hra otočila, taktovku prevzali Rusi. Najskôr nebezpečne pálil Orlov, ale najväčšiu šancu mal Gavrikov. Jeho delovka od modrej čiary opečiatkovala žŕdku bránky Reideborna.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

V druhej tretine mali Rusi prevahu, miestami až drvivú. V rozmedzí od 26. do 29. minúty zavreli Švédov v ich tretine, pričom ruskí hráči dokázali trikrát vystriedať počas hry bez toho, aby prišli o útočné pásmo.

Ale vyťažili z toho iba nepresnú strelu Voronkova. Potom sa Švédi dostali z tlaku, veľkú šancu mal Wingerli, keď sa natlačil pred Samonova, ale Rusi odvrátili nebezpečenstvo. Aj ďalšie šance mali potom Švédi, najväčšiu Frödén, ale Samonov zastavil jeho pokus z tesnej blízkosti.

V úvode tretej tretiny hrali Švédi presilovku, Tre Kronor si v nej vytvorili tlak, ale Samonov podržal Rusov. Rovnako aj v 48. minúte pri ďalšej početnej výhode Švédov, dvakrát po sebe nebezpečne pálil Nygren.

Anton Slepyšev, Adam Reideborn Čítajte viac Slováci sú po ôsmich rokoch vo štvrťfinále. V dráme im pomohli Rusi

Švédi držali Rusov na dištanc, ale v 53. minúte rozmedzí 12 sekúnd najskôr Slepyšev a po ňom Barabanov otočili výsledok. Duel však do predĺženia poslal Olofsson.

V ňom hrali Švédi o druhý bod, ktorým by im ešte dal nádej, ale v extračase gól nepadol a rozhodovať museli nájazdy. V nich uspeli Morozov, Burdasov a Tarasenko, Švédi uspeli len dvakrát zásluhou Adriana Kempeho a Pudasa.

Valerij Bragin, trénr Ruska: "Ďakujem hráčom k peknému darčeku na narodeniny. Útok Slepyšev – Voronkov – Grigorenko dnes fungoval dobre, potom sme to zmenili a tiež to fungovalo. Budeme premýšľať a analyzovať, ako ďalej.

Prišli noví hráči, nie je ľahké nájsť správnu chémiu. Na nájazdy bola vopred určená päťka, všetci sa presadili podľa plánu. Tarasenko išiel ako posledný, pretože zodpovednosť je vždy na poslednom hráčovi."

Victor Olofsson, strelec jedného z gólov Švédska: „Sme veľmi sklamaný, toto je obrovský neúspech. Zlyhali sme.“

Zdroje: TASR a IIHF

Česi sa natrápili s Dánmi

Už popoludní mohla Slovákov posunúť do štvrťfinále prípadná prehra Čechov v riadnom hracom čase s Dánmi. Hráči Dánska dlho viedli, no aktívnejšiemu českého družstvu sa podarilo vyrovnať v III. tretine zásahom Dominika Kubalíka.

V predĺžení arbitri neuznali Čechom presný zásahov, videoanalýza po výzve dánskeho kouča ukázala postavenie mimo hry.

V nájazdoch potom Česi ani raz nezaváhali a získali druhý bod. A večer ich prehra Švédov posunula do štvrťfinále.

Česko – Dánsko 2:1 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 46. Kubalík (Chytil, Vrána), rozh. nájazd Chytil – 4. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Olesen). Rozhodovali: Gofman, Romasko – Lazarev, Šalagin (všetci Rus.), vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Česko: Hrubec (na posledný nájazd Will) – D. Musil, Hronek, Sklenička, Klok, Šustr, Šulák, Hájek – Kubalík, Lenc, Kovář – Vrána, Chytil, Sekáč – Zadina, Stránský, Špaček – Smejkal, Hanzl, Zohorna – Flek
Dánsko: Dahm (na posledný nájazd Sögaard) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Kristensen, Nicholas Jensen, Larsen – True, Nicklas Jensen, Meyer – Storm, Jesper Jensen, Hardt – Jakobsen, Bau Hansen, From – Madsen, Poulsen, Olesen – Andersen

Česi boli v prvej tretine lepší, ale v 4. minúte inkasovali v oslabení po zásahu Nicklasa Jensena. Českí hokejisti potom ostreľovali bránku súpera, vypracovali si niekoľko vyložených šancí, puk však za bránkovú čiaru nedostali. Najbližšie ku gólu bol Kubalík, ale jeho pokus zastavila žŕdka.

Čechom sa nedarilo ani v druhej tretine. Mali prevahu, tá však nestačila. Dáni veľmi dobre znepríjemňovali českým hráčom každý súboj, hrali pozorne v defenzíve a čakali na protiútoky. Najväčšie šance mali v druhom dejstve Stránský a Flek. V prvom prípade český útočník tesne minul prihrávku Špačka, v druhom podržal Dánov brankár Dahm.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

V tretej tretine sa Česi dočkali vytúženého gólu v 46. minúte, keď Kubalík zúžitkoval prihrávku Chytila. Dáni mohli vyrovnať o šesť minút neskôr, ale Andresen v stopercentnej šanci zlyhal.

Štyri minúty pred koncom sa sám na bránku rútil Vrána, ale brankár Dahm vytiahol zákrok, ktorý poslal zápas do predĺženia. V ňom dal gól Hronek, ale dánsky tréner si vzal challenge a ten potvrdil Kubalíkov ofsajd pred celou akciou.

V nájazdoch sa presadilo sedem strelcov, tréneri oboch tímov v nich vymenili brankárov, ale o bode navyše pre Česko napokon rozhodol Chytil.

Heinz Ehlers, tréner Dánska: „Chceli sme uspieť aspoň v nájazdooch, urobili sme pre to všetko. Zmenili sme aj brankára, myslím, že sa to tak často nestáva, ale bola to rýchla reakcia zo sriedačky. Ale českí chlapci boli príliš zruční.“

Dominik Kubalík, strelec gólu na 1:1: "Prvá tretina bola z našej strany veľmi zlá. Sme radi ako to dopadlo, ale náš výkon musí byť lepší. Robíme si na ľade čo chceme.

Snažili sme sa, strávili sme dosť často v pásme Dánska, ale musíme to zjednodušiť, nielen náš útok, ale všetci. Pri góle v predĺžení som si myslel, že nestojím v ofsajde. Pozrieme si zápas Ruska so Švédskom."

Robin Hanzl, autor jedného premeneného nájazdu: „Je to veľká úľava, napokon sa to skončilo šťastne. Nájazdy sme netrénovali ani raz, asi to máme v sebe. Nebol som nervózny. Musíme teraz zdolať Slovákov, bude to o nás.“

(Zdroje: ČT, IIHF)

Tabuľka A-skupiny:
1. ROC (Rusko) 6 4 1 0 1 22:10 14
2. Švajčiarsko 6 4 0 0 2 21:14 12
3. SLOVENSKO 6 4 0 0 2 14:15 12
4. Česko 6 2 2 0 2 20:15 10
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Bielorusko 6 1 0 1 4 10:23 4
8. V. Británia 6 1 0 1 4 10:25 4

Zvýraznené tímy postúpili do štvrťfinále.

VIDEO: Pozrite si ďalší diel relácie Fair Play s Dáriusom Rusnákom
Video
Vypočujte si reláciu v podcastovej verzii
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
11 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Českí hokejisti #dánski hokejisti #MS 2021 v hokeji