Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dáni dostali pred Slovákmi veľký impulz. Na postup nemusí stačiť 12 bodov

Písal sa 14. máj 2010 a denník Pravda vyrukoval s titulkom o tretine hrôzy. Slovenskí hokejisti prehrali na svetovom šampionáte v Kolíne s Dánskom 0:6. Poltucet inkasovali už v prvej tretine.

28.05.2021 22:02
Dánsko, hokej Foto: ,
Hokejisti Dánska oslavujú gól. Dočkajú sa aj proti Slovákom?
debata (5)
Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

O jedenásť rokov narazia zverenci Craiga Ramsayho opäť na toho istého súpera. V súboji o tri body, ktoré ich môžu priblížiť k štvrťfinále. Nehrali v ňom od roku 2013. V tabuľke A-skupiny majú deväť bodov, ich súper ich má osem. Bielorusko zdolal hladko 5:2.

Po štvrtkovom debakli so Švajčiarskom (1:8) však budú Slováci opäť v pozícii favorita.

„Pozor na Dánov, do Rigy síce nepriviezli top hráčov, v tíme majú aj zopár hokejistov z domácej súťaže, ale na našich si určite veria. Z ich pohľadu nepatríme do skupiny top tímov,“ vraví Ľuboš Pisár, bývalý brankár, ktorý v dánskej lige odchytal dvanásť sezón.

Pozná aj dánskeho trénera Heinza Ehlersa. Je vraj prísny a veľmi dobre organizovaný, vyžaduje disciplínu. „A majú aj výborného brankára Sebastiana Dahma, ktorý vyhral ligu v nadnárodnej IHL,“ pripomína.

Dánsky hokejový štýl?

Taký vraj neexistuje. Pisár tvrdí, že oni, ale aj Slováci, sa snažia predovšetkým o moderný hokej. „Zlieva sa to. Všetci veľa korčuľujú. Páči sa mi, akým smerom sa uberá Slovensko. Hrá agresívne, napáda, chodí do bránky,“ chváli a pridáva aj recept, ktorý by mohol dnes na súpera platiť.

„Určite sa mu nebude páčiť, keď bude hrať bez puku. Slováci by si ho mali v ofenzívnej tretine podržať a keď ho stratia, ihneď aktívne napádať. Dáni nemajú toľko hokejovej kvality, aby odolávali neustálemu tlaku. Mali by s tým veľký problém,“ zamýšľa sa Pisár.

Slováci odohrajú dva zápasy v rýchlom slede. Už v nedeľu bude ich súperom Švédsko. Tím, ktorý šokujúco podľahol Dánsku aj Bielorusku a vo štvrtok prehral aj s Českom, nad ktorým viedol už 2:0. Je v komplikovanej situácii,v piatok síce zdolal Veľkú Britániu 4:1, ale naďalej platí, že akákoľvek strata bodov ho bude takmer naisto stáť postup do play off.

Hokejová kalkulačka vraví, že Slovákom môže stačiť na štvrťfinále aj jedno víťazstvo v posledných troch skupinových zápasoch. Ale aj nemusí, ak by Česi aj Švédi vo svojich zvyšných stretnutiach uspeli. Postupových možností je aj vďaka početným prekvapeniam stále dosť, po nedeľňajšom zápase proti Tre Kronor bude oveľa jasnejšie.

Slováci však musia oproti duelu so Švajčiarmi výrazne pridať. Inak budú všetky hokejové prepočty bezpredmetné.

„Pozor na vylúčenia. Silné mužstvá potrestajú každý zbytočný faul. Treba hrať kompaktne a ešte viac blokovať strely súperov. Prvé tri zápasy sme zvládli nad očakávanie, čakajú nás ďalšie tri a v nich musíme zabodovať. Od Švajčiarov sme zrejme potrebovali facku, vráťme sa teraz k jednoduchému a rýchlemu hokeju,“ zdôrazňuje pred náročným víkendom obranca Martin Gernát.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #dánski hokejisti #MS 2021 v hokeji