Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrozí ruský bojkot MS v Rige? Situácia je vážna, pokusy tu už sú

Svetový šampionát v Lotyšsku sa zmieta v škandále. Zasiahla doň politika.

27.05.2021 11:36
Bielorusko Foto:
Ilustračné foto
debata (163)

Po tom, ako tento týždeň bieloruské úrady prinútili civilné lietadlo spoločnosti Ryanair nečakane pristáť v Minsku a z paluby stiahli opozičného novinára Ramana Prataseviča, zareagovali aj politici v Lotyšsku. Starosta Rigy sa rozhodol stiahnuť bieloruskú vlajku v centre mesta a nahradil ju bielo-červenou, ktorú krajina používala v minulosti.

Tento akt nahneval aj predstaviteľ Medzinárodnej hokejovej federácie. Tí zasa požiadali lotyšské úrady, aby v takomto prípade stiahli aj vlajku IIHF. Na znak nesúhlasu s politickým konaním.

Bielorusko Lotyšsko vyhostenie diplomati Čítajte viac Súčasnú bieloruskú vlajku vymenili za historickú. IIHF: Odstráňte našu!

„Kroky bieloruskej vlády sú separátne od hráčov, ktorí na tomto turnaji hrajú pod bieloruskou vlajkou. Hokejistov privítali v Lotyšsku ako hostí a nemali by vidieť, ako odstránia ich vlajku,“ píše sa v stanovisku IIHF.

„Je to v priamom rozpore so sloganom hostiteľskej krajiny: "Vášeň. Bez hraníc“.

Tento politický konflikt však presiahol hranice hokeja aj samotného Lotyšska. V Rusku si vyžiadal ostrú reakciu. Dvaja poslanci Štátnej dumy – Milonov a Sviščev – už dokonca vyzvali, aby krajina stiahla z Rigy reprezentačný tím.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Bývalý český brankár a dnes člen rady IIHF, Petr Bříza, však upokojuje. "Aj naši poslanci k niečomu vyzývajú. Deje sa to v každej krajine. Ja ani moji kolegovia z Rady IIHF nemáme žiadne informácie, že by k bojkotu napokon malo dôjsť. Som si istý, že keby oficiálne dorazilo do rúk IIHF alebo usporiadateľov nejaké stanovisko, už máme tu krízové sedenie, povedal v rozhovore pre iDNES.cz.

Bříza zároveň potvrdil, že starosta Rigy si vymenil so šéfom IIHF Faselom korešpondenciu a spor je prakticky urovnaný.

Na záverečnú otázku, či je situácia vážna, odpovedal Bříza takto: „Toto je jedna z typických vecí 20. a 21. storočia. Samozrejme, je naivné si myslieť si, že šport a politika sa nikdy neprepoja, ale v Rige prebieha šampionát, kde všetko riadi platnými zmluvami. Zastávame jasné stanovisko: neťahajte šport v tejto chvíli do politiky. Nezneužívajte šampionát a nepoužívajte ho pre politickú diskusiu. Tá má prebiehať inde!“

163 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2021 v hokeji