Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predstavujeme súpera: Časy, keď Slovan nasúkal Švajčiarom tucet, sú preč

Otec hrával hokej za Slovan, on vo Švajčiarsku za juniorskú reprezentáciu i viacero tamojších klubov. Potom priviedol k tenisu dcéru Belindu a vychoval z nej svetovú hviezdu. Ivan Benčič (58) dnes sleduje hokejové dianie z povzdialia, no svetový šampionát má v merku. Aj duel Slovákov so Švajčiarmi.

26.05.2021 19:34
IMG 2018 Foto:
Sprava: Belinda Bencicová, otec Ivan, jej kondičný tréner Martin Hromkovič a bývalý slovenský reprezentant Peter Podhradský.
debata (3)

„Práve som v Bratislave. Ak vyhrajú Slováci, bude to – povedzme – o trošičku lepšie,“ smeje sa športovec telom aj dušou.

Ráno sme si letmo pozreli švajčiarske webové stránky a na žiadnej nedominovala správa o debakli so Švédskom 0:7. Akoby šampionát nebol témou dňa…

Prekvapuje ma to, hokej je vo Švajčiarsku veľmi populárny. Aj majstrovstvá sveta dostávajú veľký priestor. Záleží aj od konkrétneho média. Možno je to preto, že vždy sa lepšie čítajú pozitívne, ako negatívne veci.

Šokoval vás takýto jednoznačný výsledok?

Samozrejme. Švajčiarsko má svoju úroveň, čakal som, že to bude vyrovnaný duel. Obzvlášť po triumfe nad silným Českom. Hokej je však veľmi vrtkavý, prekvapenia sú na programe dňa. Toto bolo jedno z nich.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Dokáže sa tím popasovať s takýmto debaklom?

Určite si zápas poriadne zanalyzuje a potom ho hodí za hlavu. Sú to profesionáli, v mužstve je aj zopár hráčov z NHL, vedia, čo treba robiť. Kedysi mali Švajčiari problémy s mentálnym nastavením, na turnaji boli spravidla v pozícii outsidera, v posledných desaťročiach si však veria. Zistili, že dokážu držať krok aj so silnejšími, že sa môžu presadiť dokonca aj v zámorí. Pomohlo im to.

Videli ste aj zápasy Slovákov?

Iba proti Veľkej Británii. Nebol to žiadny zázrak (úsmev). Ale ustáli to a nepustili body súperovi. To je napokon najpodstatnejšie.

Víťazstvo nad Ruskom vás asi prekvapilo…

Určite, škoda, že som to nevidel. Veď Rusi majú vždy dobrý tím, zakaždým patria medzi favoritov MS. Aj víťazstvo nad nimi je stále špeciálne. Rozprával som sa so švagrom o Craigovi Ramsayovi, v minulosti ma totiž celkom prekvapilo, že Slovákov trénuje Kanaďan. Ich filozofia je iná, zrejme si to dobre sadlo. Aj on sa pravdepodobne adaptoval.

Budú dnes Slováci proti Švajčiarom v pozícii favorita?

Vidím to 50:50. Nemyslím si, že niekto bude dominovať. Aspoň v to dúfam.

Vyzerá to na poriadnu fanúšikovskú dilemu…

Keď som bol malý chlapec, aj skrz otca, ktorý hral za Slovan, som sníval o reprezentácii ČSSR. Potom si ma vybrali do švajčiarskeho juniorského tímu a zrazu som bol na opačnej strane. Dnes sa do toho nedokážem emocionálne vložiť – som nad vecou.

Foto: Pravda
info sr švajčiarsko

Na čo je švajčiarsky tím citlivý?

Keď je permanentne pod tlakom, robí chyby. Nemôžete ho nechať hrať, treba tlačiť a tlačiť. Ak súpera zavrie v obrane, niečo vymyslí, má na to dosť individualít.

Má slovenský hokej ešte stále vo Švajčiarsku cveng?

Nielen voľakedy, aj dnes vo Švajčiarsku uznávajú a rešpektujú silu Slovákov. Nielen hráči, ale aj mnohí tréneri v minulosti pomohli tunajšiemu hokeju. Nezabudlo sa na to. Na druhej strane – Švajčiari sa sústredia iba na seba. Sebavedomie im nechýba. Už to dávno nie je tak, že tam prišiel Slovan a nasúkal im tucet gólov.

Kto bol pre vás najlepším hráčom zo silnej generácie Slovákov?

Vždy som obdivoval bratov Šťastných. Predovšetkým Petra. Bol to môj vzor, snažil som sa ho kopírovať. Predtým to boli Jozef Golonka s Václavom Nedomanským. Z tých dnešných sa mi veľmi páčil Marián Hossa. A Zdena Cháru sa nedá neuznávať.

Švajčiari priviezli na MS káder z domácej ligy doplnený o štyroch hokejistov z NHL. Prečo ich hráčov nevídame trebárs aj v KHL alebo na severe?

Všetko je predovšetkým o kvalite a o peniazoch. Švajčiarska súťaž patrí v oboch aspektoch v Európe medzi špičku. Ďalším cieľom je NHL alebo nič. Nemajú dôvod odchádzať do Švédska. Sú doma, s rodinou, nebol by to pre nich žiadny veľký prestup.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kedy ste si prvýkrát výrazne uvedomili, že švajčiarsky hokej mieri medzi najlepších?

Keď som hrával, trénovalo sa menej. Švajčiarski hráči neboli takí atletickí, ako trebárs Sovieti alebo Čechoslováci. Oni trénovali dvojfázovo už pred šesťdesiatimi rokmi. Švajčiari mali profesionála až na prelome 90-tych rokov – Jörg Eberle prestupoval do Lugana a bol prvý, kto sa priznal, že nerobí nič iné, iba hrá hokej. Ostatní popri ňom pracovali. Potom nás to prišli učiť – Česi, Slováci, ale aj Škandinávci.

Švajčiari sú na MS roky pravidelným účastníkom štvrťfinále, z času na čas sa prebojujú aj ďalej. Má ich hokej potenciál výsledkovo rásť?

Zadefinujme si najprv pojem najlepší: so všetkou úctou k MS, je to pekný turnaj, ale ak by tam mala prísť špička, Kanada pošle štyri tímy, Rusi tri, Česi so Švédmi a Fínmi po dva a až potom ostatní. Slovensko aj Švajčiarsko sú malé krajiny, nemajú taký výber dobrých hráčov. Ale pokrok tu je.

Bývalí slovenskí hráči v NHL neraz spomínajú, ako spolu grilovali v Los Angeles s mladým Rogerom Federerom – mal vraj veľký prehľad o hokeji…

Hokej je v krajine veľmi populárny, je v televízii, noviny o ňom píšu, ľudia sa zaujímajú. Roger fandí SC Bern, ako správny Bazilejčan má rád aj futbal. Zavše sa počas turnajov v zámorí stretol aj so švajčiarskymi hráčmi z NHL. Dobre sa poznajú.

Craig Ramsay Čítajte viac Chlapík s hrnčekom má rád Slovensko. Nedovolí vám lietať, nikoho nepotopí

Sú reprezentanti rovnako populárni ako napríklad najlepší lyžiari?

Asi áno. Tí najlepší určite.

Ale na hviezdnych tenistov zrejme nemajú…

Ťažko povedať. Samozrejme, Federer je legenda, aj Belinda so Stanom Wawrinkom sú slávni. Futbal, hokej, tenis a lyžovanie dominujú. Asi ako na Slovensku.

Belinda vyrastala v hokejovej rodine, neuvažovali ste niekedy aj nad tým, že ju dáte na hokej?

Ani nápad. Miloval som tenis, obdivoval generáciu Miloslava Mečířa s Ivanom Lendlom, potom zasa prišla na scénu Martina Hingisová. Hneď som vedel, že dievčatko dám na tenis a chlapca na hokej. Nakoniec skončil pri tenise aj syn.

Mimochodom, ako vyzerá vaša domácnosť? Je z nej viac cítiť, že tam žije bývalý hokejista alebo otec slávnej tenistky?

Dnes už dominuje tenis. Keď sa prejdete po našom dome, všade sú rakety a výplety. Hokejky niekde v pivnici – aj to len drevené (smiech). Máme nejaké albumy, výstrižky z novín od môjho otca, ale že by sme mali nimi oblepené steny, to nie.

Váš otec Ivan hrával svojho času za Slovan v útoku s legendárnym Jozefom Golonkom. Zavoláte si po dnešnom zápase?

Sedí 24 hodín za počítačom a všetko poctivo sleduje. Keď spolu hovoríme, hokej sa obísť nedá. Ale určite nie každý deň.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Belinda Bencicová #Ivan Benčič #MS 2021 v hokeji