Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kanada sa dočkala, no nebolo to ľahké. Nevyspytateľní Kazachovia skolili Nemcov

Hokejisti Kanady si vo štvrtom zápase na MS v Rige pripísali prvé víťazstvo. Nad Nórskom zvíťazili v stredu 4:2 a v tabuľke B-skupiny majú 3 body rovnako ako ich súper.

26.05.2021 18:33 , aktualizované: 23:33
Kazachstan, Nemecko Foto: ,
Hokejisti Kazachstanu sa tešia po strelení gólu Nemecku.
debata (1)

Kanaďania potvrdili výraznú hernú prevahu, ktorú mali po väčšiu časť zápasu. Bilanciou dva góly a jedna asistencia sa na triumfe podieľal kapitán Adam Henrique. Nóri sú na priebežnom 6. mieste o skóre pred Kanadou.

„Javorové listy“ nastúpia na ďalší zápas v piatok o 15.15 SELČ proti Kazachstanu, Nóri budú hrať v rovnaký deň od 19.15 SELČ s Lotyšskom.

Kanada – Nórsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Góly: 1. Brown (Henrique, Power), 11. Henrique (Brown, Power), 35. Mangiapane (Brown), 51. Henrique (Foudy, Kuemper) – 30. Valkvae Olsen (Haga), 31. Rosseli Olsen (Krogdahl, Ostby). Rozhodovali: Tscherrig (Švajč.), Schrader – Merten (obaja Nem.), Seewald (Rak.), vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, bez divákov.
Kanada: Kuemper – Miller, Ferraro, Stecher, Power, Walker, Beaudin, Bernard-Docker – Brown, Henrique, Mangiapane – Paul, Vilardi, Comtois – Bunting, Danforth, Hagel – Foudy, Anderson-Dolan – Perfetti
Nórsko: Haukeland – Holös, Lilleberg, Holm, Lesund, Krogdahl, Kasatul, Östby – Olden, Trettenes, Lindström – Kristiansen, M. Olimb, Rosseli Olsen – Valkvae Olsen, Salsten, Haga – Solem, Henriksen, Röymark

Kanaďania mali ideálny vstup do zápasu, keď Brown už v 22. sekunde dorazil korčuľou, ale v rámci pravidiel, puk za Haukelanda – 1:0. Nóri sa v prvej tretine viackrát dostali pod tlak, Kanaďania boli pri chuti a ich presilovku o dvoch hráčov využil v 11. minúte Henrique – 2:0.

Nórov držal v hre brankár Haukeland a šancu na dobrý výsledok si vrátili v 2. tretine. Po sérii kanadských šancí sa do ofenzívy dostali Nóri a Valkvae Olsen prekvapil brankára Kuempera – 2:1. Uplynulo iba 80 sekúnd, keď Rosseli Olsen korčuľou tečoval puk a kanadský brankár bol bezmocný – 2:2.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Nóri vyťažili v druhej tretine z minima maximum, pretože Kanaďania v nej boli výrazne aktívnejší aj napriek inkasovaným gólom. Náskok im vrátil v 35. minúte Mangiapane, ktorý skóroval spomedzi kruhov – 3:2.

Nóri dostali v 51. minúte možnosť vyrovnať v presilovke, no v nej nielenže neprekvapili defenzívu Kanady, ale inkasovali štvrtý gól, keď Holösovi ušiel Henrique a upravil na 4:2. Nóri sa krátko nato dostali aj do presilovky o dvoch hráčov, no Kanaďania aj túto situáciu zvládli.

Darcy Kuemper, brankár Kanady: „Je jasné, že turnaj sa pre nás nezačal, tak ako sme si predstavovali. Zlepšujeme sa však každým zápasom a aj dnes to bolo vidieť. Vytvorili sme si veľa šancí, mali sme prevahu a mohli sme byť efektívnejší. Je to pre nás cenné víťazstvo a už sa musíme pozerať dopredu.“

Mats Rosseli Olsen, útočník Nórska: „Vedeli sme, že Kanaďania budú mať veľkú túžbu vyhrať. Očakávali sme ich tlak, ale zaskočilo nás, že sme prvý gól dostali tak skoro. Dnes boli lepší a zaslúžili si vyhrať.“

Prvá nemecká prehra

Hokejisti Kazachstanu zvíťazili vo svojom štvrtom zápase na MS nad Nemeckom 3:2.

Nemci utrpeli prvú prehru po troch víťazstvách, s deviatimi bodmi však zostali na čele B-skupiny. Kazachstan má sedem bodov a figuruje na štvrtej priečke.

Hráči Kazachstanu nastúpia na ďalší zápas v piatok proti Kanade o 15.15 SELČ. Nemci si zmerajú sily v sobotu s Fínskom od 19.15 SELČ.

VIDEO: Aký dojem zanechali zverenci Craiga Ramsayho sme v ďalšej relácii Fair Play rozoberali s bývalým hráčom a expertom Dušanom Pašekom.

Video

Nemci síce prestrieľali súpera a po 2. tretine viedli 2:1, no hráči Kazachstanu v tretej časti otočili skóre dvoma gólmi. Víťazný zásah dosiahol v 56. minúte útočník Pavel Akolzin.

Nemci sa mohli v prípade víťazstva výrazne priblížiť k účasti vo štvrťfinále, víťazstvom za tri body však svoje šance zvýšil Kazachstan. Jediným tímom na šampionáte, ktorý doteraz nestratil ani bod, je Slovensko v A-skupine.

B-skupina:

Kazachstan – Nemecko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Góly: 27. Šin (Stepanenko, Šalapov), 41. Starčenko (z tr. strieľania), 56. Akolzin (Makljuchov) – 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (obaja Fín.), Zunde (Lot.), vylúčení: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Kazachstan: Bojarkin – Dietz, Makljuchov, Blacker, Svedberg, Stepanenko, Šalapov, Orechov – Ševčenko, Sagadejev, Akolzin – Starčenko, Valk, Michailis – Rymarev, Šestakov, Šin – Savickij, Lichotnikov, Paňjukov
Nemecko: Niederberger – Seider, M. Müller, Holzer, Brandt, Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller – Rieder, Krämmer, Kühnhackl – Pföderl, Noebels, Reichel – Eisenschmid, Loibl, Plachta – Tiffels, Kastner, Bergmann

Hráči Kazachstanu sa do doteraz nezdolaných Nemcov pustili nebojácne a už v 2. minúte mohli ísť do vedenia, no strela Starčenka minula bránku a Stepanenko namieril do žŕdky.

O štyri minúty trafil do konštrukcie bránky aj Nemec J. Müller a jeho tím následne prevzal iniciatívu. V prvej tretine ju však gólovo nepotvrdil, keďže Kazachov viackrát podržal brankár Bojarkin.

Skóre sa prvýkrát zmenilo v 27. minúte, keď Kazach Šin prestrelil Niederbergera – 1:0. Tvrdou strelou odpovedali aj Nemci a Kühnhackl vyrovnal – 1:1. V 34. minúte sa Nemci radovali predčasne, Plachtov gól neplatil pre ofsajd.

O minútu už bolo všetko v poriadku, keď Eisenschmid využil presilovku – 1:2. Nemcom však tento gól nedodal potrebnú pohodu, Kazachstan naopak naďalej cítil šancu na úspech a viackrát hrozil súperovi.

V 41. minúte nabrali hráči Kazachstanu väčšiu sebaistotu, keď Starčenko uspel v trestnom strieľaní – 2:2. Nemci boli síce strelecky aktívnejší než súper, no nedostávali sa do vyložených príležitostí.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Kazachstan postupne zvýšil aktivitu, vytvoril si tlak a keď Akolzin ušiel pozornosti nemeckej obrany, bolo 3:2. Nemci nedokázali prekvapiť defenzívu súpera a gólom sa neskončila ani ich hra bez brankára.

Pavel Akolzin, útočník Kazachstanu, strelec víťazného gólu: „Náš cieľ je hrať štvrťfinále, preto som šťastný, že takto hráme. Očakávali sme, že niektoré zápasy vyhráme, a to sa nám aj darí. Dnes sme predviedli koncentrovaný výkon, celý čas sme mysleli na víťazstvo a išli sme za ním.“

Toni Söderholm, tréner Nemecka: „Nehrali sme náš najlepší hokej. V druhej tretine to bolo lepšie, ale nie také, aké chceme. Miestami sme mali kontrolu nad zápasom, ale nie dostatočnú. Na hráčoch Kazachstanu bolo vidieť veľké odhodlanie. Nevyvíjali sme dostatočný tlak na súpera, ktorý potrestal naše chyby.“

Zdroj: IIHF

1. Nemecko 4 3 0 0 1 19:9 9
2. Lotyšsko 3 2 0 1 0 7:3 7
3. Fínsko 3 2 0 1 0 8:5 7
4. Kazachstan 4 1 2 0 1 8:8 7
5. USA 3 2 0 0 1 9:3 6
6. Nórsko 4 1 0 0 3 9:15 3
7. Kanada 4 1 0 0 3 6:12 3
8. Taliansko 3 0 0 0 3 5:16 0
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #nemeckí hokejisti #MS 2021 v hokeji #kazašskí hokejisti