Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapík s hrnčekom má rád Slovensko. Nedovolí vám lietať, nikoho nepotopí

V NHL zo striedačky odkoučoval stovky dôležitých zápasov. Aj prvých Slovákov spoznal za morom. Tých najhviezdnejších - Zdena Cháru, Miroslava Šatana, Tomáša Kopeckého. Mal svoj vek, no keď si myslel, že už toho je dosť a bude hrať iba golf doma na Floride, zazvonil telefón.

26.05.2021 06:00
Craig Ramsay Foto: ,
Craig Ramsey.
debata (7)

Prišla ponuka spod Tatier. Prekvapila ho. Vzal si čas a myslel si, že ten ju vyrieši. No Šatan zavolal opäť.

Craig Ramsay prijal poslednú hokejovú výzvu. Naučiť Slovákov zodpovedný hokej s prepracovaným systémom. Na majstrovstvách sveta v Lotyšsku im aj vďaka nemu dosiaľ všetko vychádza.

„Charizmatický človek. Časom som spozoroval, že aj mimoriadne férový muž. Nezistíte to hneď, až po dvoch-troch rokoch. Veľmi som to na ňom obdivoval,“ vyhŕkne z Tomáša Kopeckého ako prvé, keď sa ho opýtate na 70-ročného Kanaďana. Spoznali sa v kabíne Floridy Panthers.

Oberal ma o puk

Nejeden bývalý hráč v NHL často spomína na prísnych trénerov v zámorí. Nezriedkavé sú aj historky, na konci ktorých si poviete: to snáď nie je pravda. Ramsay je a vždy bol z iného cesta.

„Keď som hral dobre, povedal mi to tak, aby som nelietal v oblakoch alebo nesedel na hruške. Keď mi zápas nevyšiel, pripomenul mi to, ale nie spôsobom, aby ma zhodil. Všetko bez nadávok, na konci mi vždy poradil, ako a v čom sa mám zlepšiť,“ pokračuje 39-ročný rodák z Ilavy.

Práve tieto vlastnosti vraj robia z Ramsayho výnimočného trénera. Aj pre ne sú hráči neraz ochotní na ľade nechať dušu.

„Uvedomujú si, aký je. Všímajú si, ako sa správa, rešpektujú ho za to,“ vysvetľuje Kopecký s tým, že Kanaďan to s mladými vždy dobre vedel. „Na Floride mal na starosti presilovky, keď sme nastupovali na tréningový ľad, vždy ma chcel obrať o puk,“ usmieva sa.

Na juhu Spojených štátov bol asistentom trénera. Do kabíny vraj príliš nechodil. A keď, vždy s hrnčekom kávy.

„Inak sme ho hádam ani nevideli. Miluje ju. Mal k nám správny prístup, nevravím, že sme si spolu uťahovali, ale cítili sme sa pri ňom príjemne. Dokázal uvoľniť napätú atmosféru…“

Počas zápasov brvou nepohne. Keď Slováci inkasujú, má rovnaký výraz ako pri góle. Ani po treťom víťazstve na šampionáte by ste na jeho tvári neprečítali vnútorné rozpoloženie. Takto si ho pamätá aj Kopecký. Ako človeka, ktorý vníma moment, ale zároveň myslí dva kroky vpred.

„Málokedy dáva najavo emócie. To je dobre. Rusov sme síce zdolali, ale on vie, že šampionát sa ani zďaleka nekončí. Chalanov akiste pochválil, ale určite im aj pripomenul, čo všetko ich ešte čaká,“ dopĺňa.

Každý môže dať gól

Pre Ramsayho sú to na slovenskej lavičke tretie majstrovstvá sveta. Keď prvýkrát pricestoval na Slovensko, vravel, že aj on sa musí na začiatku veľa učiť. Spoznávať. Miestny hokej, ale aj naturel, ktorý je pochopiteľne iný, ako zámorský.

„Po hokejovej stránke sú hráči nesmierne šikovní, ale aj plachí. Keď im niečo poviem, väčšinou len kývnu a povedia: oukej. Počúvajú, no nepúšťajú sa do debát. Niekedy by som uvítal aj ďalšiu otázku, námietku, či nápad,“ opisoval svoje dojmy v otvorenom rozhovore pre českú Mladú frontu.

Pre Pravdu zasa v októbri 2017 načrtol svoju trénerskú filozofiu – manuál, ktorý prišiel vštepiť menej skúseným hráčom.

„Každého sa pokúsim presvedčiť, že môže strieľať góly. Aj keď niekto sám seba považuje za brániaceho útočníka, prípadne je obranca, ktorý sa do ofenzívy nezapája, musí sa pokúšať streliť gól, keď je na to príležitosť. Zároveň by mali všetci blokovať strely, byť silní s pukom a hrať tvrdo do tela. To chcem nastoliť. Nikto nemôže byť len hráč do ofenzívy či na bránenie. Každý je súčasťou tímu, ktorý musí urobiť maximum pre víťazstvo,“ vysvetľoval.

Kanaďan prišiel do prostredia, kde mala kreatívna myšlienka prednosť pred zodpovednosťou, precíznosťou a zmyslom pre detail. Slovensko bolo zvyknuté na veľké hokejové hviezdy, ktoré dominovali aj v kluboch NHL, vedeli dávať góly a preto mohli občas aj zbytočne inkasovať. Táto generácia však skončila, tá nová ju plnohodnotne nenahradila.

Craig Ramsey. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Craig Ramsey Craig Ramsey.

„Predtým bola v národnom tíme väčšia voľnosť, tréneri sa viac spoliehali na kreativitu hráčov, na to, že niečo vymyslia v presilovke. Dnes však rozhodujú detaily, ak nemáte prepracovaný systém, máte zrazu problém. Do reprezentácie prichádzajú noví hráči, to, čo ich Ramsay naučí, musí byť pre nich obrovská škola. Najlepšie vie, ako sa hrá moderný systém,“ pripomína Kopecký a zároveň zdôrazňuje, že Kanaďan by to isté vyžadoval aj od Šatana, Hossu či Gáboríka.

„Nech si hovorí kto chce, čo chce. To, čo vyžaduje Ramsay, je dobré. Je to v súlade s modernými hokejovými trendmi. Základný predpoklad úspechu,“ dopĺňa bývalý center.

Vzájomná náklonnosť

Už pred dvoma rokmi na MS hrala reprezentácia podľa týchto nôt. S výnimkou pár sekúnd, ktoré ju napokon stáli postup do štvrťfinále. Ramsay plánoval po šampionáte ukončiť trénerskú kariéru. Lenže spôsob a ani košický výsledok sa mu nepozdávali.

„Nemohol som odmietnuť ponuku vrátiť sa na Slovensko. Moja misia ešte nebola stopercentne splnená, no cítim, že sme blízko k naplneniu spoločných cieľov. Dodalo mi energiu, keď som videl, aký pokrok urobil Martin Fehérváry vo Washingtone. Povedal som si, že ešte nie sme hotoví a musíme ďalej pracovať na zlepšení,“ vravel po návrate na Slovensko. Možno v Rige nadišiel správny čas misiu dokončiť. Pekným výsledkom.

„Túto krajinu som si zamiloval. Mám rád tunajších ľudí. Nikdy by mi nenapadlo, že by som tu mohol viesť národné mužstvo. Cítim od kolegov aj od fanúšikov silnú podporu. Že patrím k nim. Som šťastný muž,“ prezradil v jednom z rozhovorov.

Táto náklonnosť je obojstranná. Ramsay po rokoch vracia Slovensku záblesky veľkej hokejovej radosti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2021 v hokeji