Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predstavujeme súpera: Rusi sa vnímajú ako veľmoc. V politike aj v športe

Rusov pozná priam dokonale. Štyri sezóny strávil v Dyname Moskva v KHL, hokejové hviezdy rok čo rok bránil aj v reprezentačnom drese.

24.05.2021 08:52
debata (57)
Rusko, tretí súper Slovenska na MS 2021 v Rige. Foto: Pravda
Rusko - infografika Rusko, tretí súper Slovenska na MS 2021 v Rige.

Dominik Graňák (37) pred dnešným zápasom proti favoritovi turnaja upozorňuje na zbytočné vylúčenia. „Keď majú priestor, s pukom dokážu nevídané veci,“ vraví obranca, ktorý v národnom drese absolvoval 194 zápasov a dvanásť šampionátov. Najviac zo Slovákov.

Užívali ste si zápasy proti Rusku?

Ako kedy, záležalo to od turnaja i situácie. Nemôžem povedať, že by som sa na ne tešil viac alebo menej. Vždy to však bol jeden z najatraktív­nejších súperov, spravidla nabitý hviezdami. Z tohto pohľadu to boli pre mňa celkom zaujímavé duely.

Vaša najkrajšia spomienka?

Azda finále v Helsinkách 2012, žiaľ, nebol som na ľade, keďže mi pár dní predtým operovali ruku. Rád si spomeniem aj na olympiádu v Pjongčangu, tam sme ich zdolali. Potom to už také slávne nebolo. Pamätám si svoje prvé MS v Ostrave, vyhrali sme trošku neférovým gólom – pol minúty sme boli na ľade šiesti a nikto z rozhodcov si to nevšimol. Ani Rusi (úsmev).

Je to súper, ktorý Slovákom sedí?

Viac ako škandinávske tímy. Rusi sú technickí, spoliehajú sa na talent, menej na silu. To nám vždy vyhovovalo viac, ako keď proti nám stál súper, ktorý plnil do bodky taktické pokyny.

Ak by ste mohli poslať do Rigy odkaz, čo by ste tímu poradili?

Aby hral to, čo mu je najbližšie. Tréner Craig Ramsay vzal do Lotyšska veľa výborných korčuliarov, energických hráčov. V ruskej lige som strávil štyri sezóny, viem, že ich hokejisti chcú hrať s pukom a nestoja o to, aby ich pri tom niekto otravoval. Sú síce odolní, ale sami kontakt nevyhľadávajú. Keďže sú individuálne veľmi silní, mnoho chýb nespravia. Treba ich k nim donútiť.

Dominik Graňák. Foto: TASR, Oliver Ondráš
Dominik Graňák Dominik Graňák.

Hra do tela im nevonia…

Útočníci, ktorých volajú do reprezentácie, tam nie sú na to, aby hrali fyzický hokej. Ale dokážu sa tomu prispôsobiť. Keď proti nim nastúpi Kanada, vedia byť poriadne ostrí. Určite sa toho neboja. Obzvlášť v tomto tíme je veľa mladých chlapcov, zdá sa, že sú to rázne typy. Toto je iný šampionát, veľa mužstiev tam prinieslo omladinu.

Na čo si treba dávať špeciálny pozor?

Teraz vyzniem nudne, ale na vylúčenia. Aj keď Rusi priviezli na šampionát menej skúsený tím, napríklad bez Vadima Šipačova – presilovkového mozgu, tak v početnej výhode vždy vynikajú. Majú radi puk, dokážu s ním nevídané veci, druhým sa je ťažko na to pripraviť.

Československé legendy vždy poukazovali na to, že im treba dať prvý gól a znervóznejú. Čo sa vtedy deje s ruským tímom?

Nemyslím si to. V hre majú veľa individuálnych prvkov, riešia tak aj krízové situácie. Nemajú toľko trpezlivosti. V hokeji to tak chodí – keď vám niečo nevyjde v úvode, postupne sa do toho namáčate. Následne súperovi narastú krídla. Rusi nepanikária, iba prestávajú hrať tímovo, takto sa dostali do pasce aj proti nám v Pjongčangu. Tam to bol prvý zápas, je fajn, že aj teraz na nich narazíme prakticky na začiatku.

Majú problém s taktickou disciplínou viac ako iní?

Nie väčší ako my (úsmev). Avšak keď to porovnám so Švédmi, Fínmi alebo trebárs aj s Nemcami či Švajčiarmi, tak to platí. Je to spojená nádoba – kde je viac kreativity, je menej disciplíny. Slovensko za najlepších čias bolo tiež viac o kreativite ako o systéme. Nemci z neho neuhli ani o milimeter, aj preto som proti ním veľmi nerád hral.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Ktorý ruský hráč sa vám najťažšie bránil?

Fú, tých bolo. Alexander Radulov je veľmi nepríjemný. Okrem toho, že je hyperaktívny a mimoriadne súťaživý, je aj fyzicky veľmi odolný. Tvrdosť mu nikdy nerobila problém. Spomeniem však aj Vladimira Tarasenka. Keď bol mladý, hral za Petrohrad, už vtedy to bola proti nemu poriadna fuška. Dnes je v NHL.

Je ruská spoločnosť citlivá na neúspech na MS?

Je to veľký národ, ťažko sa mi robí objektívna sonda do jeho myslenia. Medzi ľuďmi, ktorých som poznal, bol šampionát dôležitý. Znamenal viac ako šport. Na reprezentáciu sú veľmi hrdí. Spája sa s ňou veľká zodpovednosť. Škandinávci to berú športovejšie.

Zrejme majú iba jediný cieľ – zlato.

Asi áno, minimálne navonok to tak prezentujú. Dostali by po ušiach, ak by povedali niečo iné. To však opäť súvisí s mentalitou národa – vnímajú sa ako veľmoc. V politike aj v športe. Ľudia pri tíme však asi vedia, aké sú ich šance. Nie vždy idú na MS s najkvalitnejším mužstvom.

Tak ako tento rok, bez Ovečkina, Malkina a spol. Neublíži to tímu?

Nie vždy sa im príchody na poslednú chvíľu osvedčili. Keď sa vrátim do minulosti, v Ostrave mali nablýskaný tím, ktorý nepochodil. Teraz nemajú hviezdne mená, ale stále sú to veľmi šikovní hráči. Navyše, majú trénera, ktorý ich veľmi dobre pozná. V mládežníckych kategóriách s nimi neraz slávil úspech.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #MS 2021 v hokeji