Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veľká Británia je outsiderom skupiny. S hokejovým bohom na striedačke

Slovenskí hokejisti už majú úvodný duel na svetovom šampionáte v Rige za sebou. V nedeľu od 11.15 ich čaká ďalší. S papierovo najslabším súperom.

22.05.2021 15:47
SR Poprad MS2019 Slovensko V. Británia príprava... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Veľká Británia je outsiderom A-skupiny. Mužstvo čakajúce na zázrak. Ale s hokejovým bohom na striedačke.

Keď sa pred tromi rokmi konali v Budapešti MS o postup medzi elitu, Briti hrali posledný, rozhodujúci zápas proti domácim hráčom. O prekvapujúcom postupe rozhodli pätnásť sekúnd pred koncom.

Pred dvomi rokmi boli zasa Košice – v posledný deň základnej skupiny – svedkom neobyčajnej udalosti. Ostrovania prehrávali s Francúzmi už 0:3, pred koncom stihli vyrovnať a v predĺžení si zaistili zotrvanie v áčku.

Veľká Británia, infografika

„To sú presne oni. Je jedno, či prehrávajú 0:2 alebo 0:3, stále útočia a hokejom sa bavia,“ vraví Václav Stupka, čerstvý zvolenský majster, ktorý si pred pár rokmi odkrútil sezónu v drese Glasgow Clan.

Britský hokej, to nie je boj o život, ale zábava. Chuť si do sýta zahrať. S vidinou vzácneho skalpu. Ten slovenský by si na ostrovoch cenili. „No ich hokejové ruky ich nezachránia, slovenské sú šikovnejšie. Ale pozor na ich hlavu. Nie je pod tlakom. Do Rigy si išli užiť,“ dopĺňa skúsený útočník.

Profesionáli, ale…

V zostave Britov nenájdete jediného hráča z NHL. Všetko sú to hokejisti z domácej súťaže. V sezóne toho kvôli pandémii veľa neodohrali, až v apríli sa zišli štyri ligové mužstvá a medzi sebou – v bubline – dokončili ročník. „No všimnite si, ako ešte nedávno Belfast a Cardiff zdolávali v Lige majstrov veľké európske tímy,“ upozorňuje Miloš Melicherík, Slovák, ktorý odohral za tradičný klub Guildford Flames viac ako 400 zápasov a dnes v ňom trénuje.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

„Priemerný plat v Belfaste Giants, kde hrávam, je okolo 25-tisíc eur za sezónu. To majú Andrej Sekera s Tomášom Tatarom za deň (smiech). No dobre – povedzme, že za deň a niekoľko hodín,“ uškŕňal sa pred dvomi rokmi Colin Shields, veterán, ktorý po MS 2019 ukončil kariéru.

Pravda je taká, že v tamojšej lige hrajú profesionáli. Sezóna na ostrovoch však spravidla trvá od augusta do apríla a hráči si potom hľadajú iné zamestnanie. Nájdu sa aj takí, ktorí majú popri hokeji paralelný príjem z inej činnosti.

Briti pricestovali do Lotyšska tentoraz bez hlavného trénera Peta Russella, ktorému sa už nechcelo odchádzať od rodiny. Otázne je, ako bude tím zohratý, avšak Veľká Británia je na svetovom šampionáte vždy veľkou neznámou.

„Poznám tam zopár chalanov, sú to šikovní hráči. Ich reprezentácia by akiste bola konkurencieschopná aj v našej extralige,“ zamýšľa sa Stupka. „Útočník Mike Hammond to skúšal na začiatku vo Zvolene, no akosi sa nevedel nájsť. Zabúdal sa vracať do obranného pásma,“ usmieva sa.

VIDEO: Pozrite si úvodný diel novej športovej relácie z produkcie Pravdy – Fair Play
Video

A toto je vraj najväčší problém Britov. Nedokonalý systém, ktorý zrejme súvisí aj s ich prístupom k hokeju. Dokonale sa zabaviť. „Väčšina z nich by neustále len útočila a pálila na bránku. Sú to individuality, ktorým sa nechce brániť. Toto by mali Slováci využiť.“

Prihrávky, nie lakte

Napriek tomu, že v zostave majú niekoľko Kanaďanov s britským pasom, nehrajú klasický zámorský hokej. Nahadzované puky, ostré lakte pri mantineloch, to nie je vraj nič pre nich.

Ani húževnatosť a dôraz v súbojoch, aj v tom by mali mať Slováci navrch. „Potrpia si skôr na pekné prihrávky. Ale pozor na ich hlavu, tá sa nikdy nevzdáva. Nie je v strese, nerieši debakel, ani neúspech neprežíva,“ dopĺňa Stupka.

Veľká Británia nemá na majstrovstvách sveta bohatú históriu. V rokoch 1937 a 1938 síce získala strieborné medaily, ale väčšinou hrala v nižších kategóriách. Pred košickým turnajom chýbala medzi elitou 25 rokov. Najväčší debakel utŕžila v roku 1979 na MS C-kategórie v Barcelone – Juhoslávii podľahla 1:21.

Do turnaja vstúpi už dnes – od 15.15 vyzve silné Rusko. Pred duelom so Slovenskom jej tak na regeneráciu nezostane ani 24 hodín. „Sú to profíci, fyzicky neodpadnú. Záležať bude, ako sa im to v nedeľu všetko zíde. A predovšetkým, ako zahrajú Slováci, lebo vo všetkom majú navrch,“ u uzatvára Stupka.

Ale pozor, hokejový boh nikdy nespí. A Britov má rád…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí #britskí hokejisti #MS 2021 v hokeji