Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú posadnutí hokejom. Zo Šatana mám zimomriavky

Exoti. Outsideri. Trpaslíci. Zatiaľ čo futbalisti z Britských ostrovov majú vo svete hviezdne renomé, hokejisti prichádzajú na každý turnaj s nelichotivými nálepkami.

22.05.2021 07:00
Allan Petrie Foto:
Allan Petrie (uprostred s bubnom) v dave britských fanúšikov.
debata (16)

Inak tomu nie je ani v Lotyšsku. „Všetci však veríme, že hráči dokážu, že ich výkony na svetovom šampionáte v Košiciach neboli pred dvomi rokmi dielom náhody,“ vraví Allan Petrie (56), zakladateľ oficiálneho fanklubu národného tímu Veľkej Británie a člen siene slávy tamojšieho hokeja.

Ako sa z bežného Angličana, pre ktorého je odjakživa športovým náboženstvom futbal, stane fanúšik hokeja?

Nebol som iný, tiež som bol v prvom rade futbalovým nadšencom. Jedného dňa však v Slough, v meste, kde som žil, vznikol hokejový klub – Jets. Keďže som na zimných olympijských hrách zakaždým rád sledoval hokej, vybrali sme sa s priateľmi na prvý zápas. A zistili sme, že aj hokej má v sebe prvky futbalu.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Skutočne?

Samozrejme, akurát je podstatne fyzickejší a rýchlejší. Od toho dňa som bol na tomto športe závislý. Keď potom Veľká Británia vyhrala v roku 1993 turnaj B-kategórie majstrovstiev sveta v Eindhovene, založili sme s manželkou oficiálny fanklub národného tímu, ktorý má v súčasnosti okolo 600 členov. Od roku 2005 sme obaja súčasťou Siene slávy britského hokeja za služby tomuto športu.

Britskí hokejisti sa pred dvomi rokmi udržali medzi elitou. Prejavilo sa to v krajine aj na záujme o tento šport?

Nemôžeme sa porovnávať s futbalom či ragby, to je jasné. Ale vďaka úspechom reprezentácie či klubov z Cardiffu, Nottinghamu a Sheffieldu na európskej scéne sa stále viac dostáva hokej do povedomia Britov. Na niektoré ligové zápasy chodí aj 8-tisíc fanúšikov.

Posadia sa Briti v solídnych počtoch aj pred televízne obrazovky počas majstrovstiev sve­ta?

V tomto je to u nás zložitejšie. Štátna televízia BBC hokej nevysiela, pozornosť mu venuje len káblovka. Rovnaké je to aj v ostatných médiách – noviny sa zaoberajú hokejom len na drobnom priestore. To je však pri konkurencii futbalu či kriketu pochopiteľné.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Vy si však zajtrajší zápas so Slovenskom zrejme nenecháte ujsť…

Samozrejme! Keby to bolo možné, bol by som teraz v Rige. Napokon, s britským národným tímom cestujem po svete od roku 1991. Nechýbal som odvtedy na žiadnom turnaji majstrovstiev sve­ta.

To znamená, že ste boli aj pri postupe Slovenska do A-kategórie majstrovstiev sveta v Bratislave v roku 1995.

Veru, na tie dni si pamätám, ako keby sa odohrali včera. So Slovákmi sme hrali hneď prvý zápas. Hoci sme prehrali 3:7, bol to náš najlepší výkon na turnaji. Mimochodom, toto bol môj premiérový výlet do krajiny, ktorá je hokejom skutočne posadnutá.

Bratislavský zimák bol nabitý na prasknutie, atmosféra bola dych vyrážajúca. Keď si spomeniem na kľúčový zápas Slovenska s Lotyšskom, po ktorom si domáci prakticky zaistili postup, mám ešte aj teraz zimomriavky. Vidieť na vlastné oči v akcii legendy Petra Šťastného, Róberta Petrovického či Miroslava Šatana, to bol teda zážitok.

Zdá sa, že o slovenskom hokeji máte skutočne prehľad. Viete vymenovať aj ďalších hráčov spod Tatier?

Keby len jedného. V našej lige pôsobili Jozef Kohút, Matúš Petričko, Miloš Melicherík či Richard Hartman. Navyše, v Británii poctivo sledujeme NHL. Mená ako Zdeno Chára, Marián Hossa, Peter Bondra či Andrej Sekera pre nás nie sú neznámou. A nesmiem zabudnúť na Tomáša Tatara, ktorého som sledoval predvlani na šampionáte v Košiciach.

Briti – fanúšikovia i hokejisti – zanechali pred dvomi rokmi na Slovensku výborný dojem. Ako si na to spomínate?

Na Slovensko nás vtedy cestovalo asi štyristo. Keďže ubytovacie kapacity v Košiciach neboli dostatočné, museli sme sa rozdeliť. Jedna skupinka dochádzala na zápasy z Levoče, ďalšia z Michaloviec, naša z Prešova, to je skutočne krásne mesto. Nebolo to jednoduché, no stálo to za to. Slováci sa k nám správali tak, aby sme sa cítili ako doma.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Motom turnaja bolo: Slovenská republika – hokejová republika. Platilo to aj podľa vás?

Do bodky! Keď som hovoril o šampionáte v roku 1995, už vtedy ma zarazil hokejový fanatizmus Slovákov. Platilo to aj pred dvomi rokmi. K svojmu tímu sú mimoriadne lojálni, srší z nich vášeň, budú ho podporovať za každých okolností. Ako my. A v pamäti mi zostala ešte jedna výrazná spomienka.

Aká?

Náš zápas s Francúzskom. Slováci sa k nám vtedy v hľadisku pridali a podporovali našich hráčov. Možno v nás vtedy videli podobné nadšenie pre hokej. Boli to momenty, keď som sa cítil skutočne šťastný.

Mediálny manažér vtedajšieho britského výberu Chris Ellis nám povedal – Veľká Británia, to nie sú len hráči, ale aj fanúšikovia. Aký je tento vzťah?

Chris má stopercentnú pravdu. Slováci mohli vidieť, že po zápasoch sme sa s hráčmi stretávali za arénou a debatovali. Na každom turnaji hlasujú naši členovia za najlepšieho hráča, tomu potom odovzdávame cenu. Tím vie, že ho podporíme v dobrom aj zlom. Aj v nerovných súbojoch so súpermi, ktorí sú hokejovo podstatne vyspelejší.

S takými sa stretne aj v Rige, už v sobotu s Ruskom. S akými ambíciami cestovali Briti na šampionát?

Ciele sú dva: aby mladí nazbierali skúsenosti a dôstojne raz nahradili končiacich harcovníkov. A tím tiež chce dokázať, že jeho výkony v súbojoch s Francúzmi a Američanmi neboli pred dvomi rokmi náhodné.

Fanúšikovia hokejistov Veľkej Británie Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia hokejistov Veľkej Británie.

Na ktorých hráčov by si mali dať Slováci v nedeľu najväčší pozor?

Určite na kapitána Jonathana Phillipsa, ktorý si v Lotyšsku pripíše stý reprezentačný štart. Ďalej na Marka Richardsona, Bena Bownsa či Liama Kirka, ktorého si v drafte vybrala Arizona.

Váš tip na výsledok?

Najmä verím, že budeme Slovensku dôstojným súperom. Naši hráči možno nebudú takí zruční, no tímový duch a bojovné srdce bude na najvyššej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #hokejisti Slovenska #MS v hokeji 2021 #hokejisti Veľkej Británie