Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aha, Ovečkin! K striebru prispel aj blafák Tichého zabijaka

Pochmúrna nálada na začiatku. Na konci emotívne striebro, ktoré putovalo do neba.

20.05.2021 05:00
šatan MS2012 Foto: ,
Pamätný blafák. Miroslav Šatan strieľa druhý gól českému brankárovi Jakubovi Kovářovi v semifinále MS 2012.
debata (2)

Zatiaľ poslednú medailu z majstrovstiev sveta vybojovali slovenskí hokejisti v roku 2012 vo Fínsku a Švédsku.

Po finálovej prehre s favorizovaným Ruskom obsadili druhé miesto – druhýkrát v histórii samostatnosti.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Do boja o zlato ich posunula senzačná výhra nad federálnym rivalom z Česka (3:1), ktorú režíroval dvojgólový Miroslav Šatan.

„Už som ani neveril, že si ešte zahrám vo finále MS. Ale potvrdilo sa, že keď všetci ťahajú za jeden povraz, všetko je možné,“ vravel po pamätnom triumfe.

Dráma proti galskému kohútovi

So Slovákmi pred štartom šampionátu nikto nepočítal. V príprave vyhrali len jeden zápas, nevyšiel im ani vstup do turnaja.

Akoby na nich ležala ťažoba z dôsledkov leteckej tragédie, počas ktorej prišiel pár mesiacov predtým o život aj ich kamarát a spoluhráč Pavol Demitra.

VIDEO: Pozrite si novú reláciu športovej redakcie Pravdy Fair Play
Video

Vedeniu realizačného tímu sa napokon podarilo vybaviť niekoľko posíl zo zámoria, k Sekerovi sa v dejisku MS pridali Chára, Handzuš i Kopecký.

Jasným ofenzívnym lídrom bol Šatan, ktorý nezabudol pripomenúť dôležitosť gólmanov.

"Vždy, keď sme hrali o medaily, podmienkou bolo, že nám výnimočne zachytal brankár a podržal mužstvo.

Či už to bol Jano Lašák alebo Jano Laco, bez gólmana, ktorý predvádza zázračné výkony a robí zákroky navyše, by sme neboli úspešní," tvrdí terajší prezident SZĽH.

Gólová radosť Miroslava Šatana na MS 2012. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Fínsko Helsinki Hokej Muži MS12 Štvrťfinále šatan Gólová radosť Miroslava Šatana na MS 2012.

Výkony a výsledky ako na hojdačke spôsobili, že Slováci museli bojovať o postup zo skupiny do posledného zápasu.

V ňom nastúpili proti nevyspytateľnému Francúzsku a napokon sa tešili z vydretej výhry 5:4. Postúpili nielen do play off, ale získali aj miestenku na ZOH 2014 v Soči.

Handzušova genialita

Štvrťfinále malo byť jasnou záležitosťou.

Výber Vladimíra Vůjtka čelil silnej Kanade, ktorá tradične hýrila veľkým sebavedomím. Český kouč slovenskej družiny mal pred zápasom špeciálnu motiváciu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

"Hralo sa v rovnakej hale, v ktorej mi Kanaďania v roku 1997 zlikvidovali syna (najskôr strelil hetrik, potom nedohral pre otras mozgu, pozn.). O pätnásť rokov som ich vyradil, cítil som veľkú satisfakciu – navyše v deň mojich narodenín.

Bolo to najväčšie víťazstvo v mojej trénerskej kariére," spomínal Vůjtek pre MF Dnes na senzačný obrat mužstva z 2:3 na 4:3.

Aj do semifinále vstupovali Slováci ako outsideri. Česi búšili do obrany súpera, ale brankár Laco kapituloval len raz. Nerozhodný stav 1:1 zlomil Šatan.

Profitoval z perfektnej práce Handzuša. Ten v oslabení vystihol krížnu prihrávku kapitána Plekanca, v páde preloboval puk cez obrancu a vyslal spoluhráča do nájazdu.

"Už predtým, ako vypichol puk, som urobil krok dopredu a bol v pohybe. Intuitívne som veril, že sa mu to podarí. Mišo je hráč, ktorý má aj mimozmyslové vnímanie.

V momente, keď hokejkou „podsekol“ puk a vyslal ma do nájazdu, predviedol kus geniality," oceňuje spoluhráča.

V nájazde bleskovo nabral rýchlosť a brankára Kovářa si vychutnal po ukážkovom blafáku.

„Nič také, že už na červenej čiare som bol rozhodnutý, čo urobím. Predovšetkým som sa snažil uniknúť obrancovi. Zakončenie vyplynulo z momentu a postavenia brankára,“ reaguje Šatan.

Mladíci sledovali ruské hviezdy

Do tretice už tichý zabijak so spoluhráčmi prekvapenie zariadiť nedokázal. Vo finále sa tešili Rusi, ktorí triumfovali presvedčivo 6:2.

"Zborná bola na turnaji dominantná. Napriek tomu, že sme boli čierny kôň a prekvapili sme Kanaďanov i Čechov, na Rusov to nestačilo.

Boli rozbehnutí, turnaj zakončili bez prehry. Mali skutočne nabité mužstvo," loví v pamäti Šatan.

Ďaloga hokej Čítajte viac Neriešme, kto vyhovuje nám. Buďme tí, ktorí nevyhovujú nikomu

V ruskom drese nechýbali superhviezdy z NHL. Niektorí Slováci, najmä mladšie ročníky, od nich nevedeli odtrhnúť oči.

"Pre viacerých chalanov to bolo prvýkrát, čo sa predstavili vo finále. Pamätám sa, ako počas rozvičky sledovali Ovečkina, Dacjuka či Malkina. Snažili sa odpozerať, ako strieľajú a korčuľujú.

Nastúpiť v boji o zlato proti silnému súperovi bola pre viacerých z nich skvelá skúsenosť. Napokon platilo, že prehra nebola až tak bolestivá," tvrdí.

Miroslav Šatan šéfuje slovenskému hokeju. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej SZĽH brífing Valíček uvoľnenie funkcia BAX Miroslav Šatan šéfuje slovenskému hokeju.

Mužstvo venovalo striebornú medailu Demitrovi. Fotky kapitána Cháru, ako oblečený v drese zosnulého kamaráta drží trofej za druhé miesto a prstami mieri do neba, obleteli svet.

Reprezentáciu v najbližších dňoch čaká účasť na šampionáte v Lotyšsku, kam vycestoval historicky najmladší tím. Šatan verí, že aj vďaka progresu talentov nebude trvať dlho a krajina sa opäť bude tešiť z medaily.

„Začali sme s obrodou a omladzovaním mužstva. Verím, že tento proces nám vyprodukuje novú generáciu, ktorá raz donesie aj cenný kov z MS,“ dodáva.

Slováci na MS 2012

Kanada – Slovensko 3:2, Fínsko – Slovensko 1:0, USA – Slovensko 2:4, Slovensko – Kazachstan 4:2, Slovensko – Bielorusko 5:1, Švajčiarsko – Slovensko 0:1, Slovensko – Francúzsko 5:4, Kanada – Slovensko 3:4, Slovensko – Česko 3:1, Slovensko – Rusko 2:6

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #MS 2021 v hokeji #svetové góly Slovákov