Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neriešme, kto vyhovuje nám. Buďme tí, ktorí nevyhovujú nikomu

Na majstrovstvá sveta v hokeji priviedol omladené mužstvo. S víziou, že postúpi do štvrťfinále. A o pár rokov dosiahne možno ešte viac.

19.05.2021 06:00
Ďaloga hokej Foto:
Miroslav Šatan sa na MS v Lotyšsku bude spoliehať aj na Mareka Ďalogu.
debata

Miroslav Šatan (46) roky viedol národný tím z pozície kapitána, dnes ako prezident slovenského hokeja.

Cítili ste ako hráč o takomto čase už akési chvenie?

Bolo to dávno, na nervozitu si už nespomínam. Skôr radosť, zakaždým som sa na majstrovstvá sveta tešil.

Aj dnes, ako šéf slovenského hokeja?

Ale áno, aj keď to bude iné. Svojím spôsobom výnimočné – vzhľadom na všetky covidové protokoly, ktorými od príchodu do Rigy všetci prechádzame. Navyše, výrazne sme omladili mužstvo, som zvedavý, ako sa popasuje s príležitosťou.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Čo sa vám v uplynulých dňoch, keď ste museli byť zavretý v izbe, najviac preháňalo hlavou?

Viete, že som poriadne ani nemal čas? Dnešná, technologická doba, nám dovoľuje úradovať aj zo spálne. Stačí počítač a aplikácia. Mali sme mítingy – vlastne to ani nevyzeralo inak ako bežný pracovný deň.

Odišli ste do Lotyšska s vnútorným presvedčením, že ste tam zobrali to najlepšie, čo Slovensko v danej chvíli má k dispozícii?

Myslím si, že áno. Veľa hráčov prichádza na svetovú scénu prvýkrát v kariére, no verím, že sú pripravení takúto výzvu zvládnuť. Dúfam, že v každom zápase budeme bojovať o víťazstvo.

Miroslav Šatan. Šéf slovenského hokeja a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej SZĽH brífing Valíček uvoľnenie funkcia BAX Miroslav Šatan. Šéf slovenského hokeja a generálny manažér národného tímu v jednej osobe.

Urobili by ste rovnaký výber aj v prípade, že by sa z elitnej kategórie zostupovalo?

Pochopiteľne, tohtoročná filozofia nám to uľahčila. Pri rozhodovaní sme sa všetci cítili o niečo komfortnejšie. My však neočakávame, že by sme – za štandardných podmienok – boli s týmto výberom v ohrození. Myslíme skôr na boj o play off.

Mali ste niekedy v tíme spoluhráča, ktorý by pred MS neodohral ani jeden zápas medzi mužmi – ako Slafkovský?

Nespomínam si na to. A nielen u nás, ani v druhých mužstvách. Do Rigy však všetci prišli s mladšími tímami. Možno sme to – vzhľadom na naše potreby – urobili ešte o niečo odvážnejšie.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Aké potreby?

Omladenie je niečo, čo slovenská reprezentácia súrne potrebuje. Nemôžeme predsa hľadieť iba na tento rok. Myslíme aj na to, čo bude o tri či štyri sezóny. Tieto skúsenosti raz budú na nezaplatenie, niektorí hráči budú čoskoro lídrami a národný tím s nimi môže siahať na vyššie pozície. Aj preto to takto robíme.

Aj vy ste začali v reprezentácii v mladom veku. Chránil vašu tvár košík?

Marí sa mi, že v prvej sezóne za Duklu Trenčín som nosil pleksisklo, pri premiére za národný tím som už mal devätnásť, už som ho nepotreboval.

Napriek tomu, nevidíte sa aj vy trošku v Jurajovi Slafkovskom?

On aj ja sme začínali ako mladí. Tiež by som mu doprial, aby si v reprezentačnom drese naštartoval kariéru.

Craig Ramsay Čítajte viac NÁZOR: Ramsayho deti

Je mladosť devíza alebo hendikep?

Je to individuálne. Mladí hráči, bez skúseností, neraz idú naplno. Nerozmýšľajú, neporovnávajú, nie sú zošnurovaní strachom. To bol aj môj prípad na olympiáde v Lillehammeri, kde sa mi výnimočne darilo.

Dúfam, že ani súčasní mladíci nebudú racionálni, radšej nech sa podriadia inštinktu. Hokejová živelnosť môže byť bonusom, ak sú hráči schopní hrať v systéme, ktorý si vyžaduje moderný hokej. My sme však do Rigy priniesli mix.

Od koho očakávate, že prevezme zodpovednosť a usmerní menej skúsených?

Azda nemáme v tíme jedného vyloženého lídra, ale aspoň štyroch – piatich, ktorí už skúsenosti majú. Mali by sa zomknúť a byť kolektívnym lídrom, ktorý dokáže mladým pomôcť. Prídu aj krízové momenty, vtedy budú musieť vziať situáciu pevne do rúk.

Kouč Ramsay označil tento výber za dravý. Akí súperi by mu mohli vyhovovať – hokejovejší ako Rusko alebo bojovní ako Nemecko?

Nebudeme sa pozerať na to, kto vyhovuje nám, ale budeme tímom, ktorý nevyhovuje nikomu. Takto by to bolo najlepšie.

Má už Ramsay predstavu o zložení útokov?

V rámci trénerského tímu je táto debata denne na stole. Niektoré varianty sme si už vyskúšali. Prišli však noví hráči, stále sa to vyvíja. Po tréningu budeme všetci múdrejší.

Slovensko, Rusko Čítajte viac Slováci už trénovali na ľade. Zloženie prvého útoku na Bielorusov je známe

A čo brankárska otázka?

Je to o tom istom. Neviem vám povedať, kto začne, nemáme jasnú jednotku, potenciál byť ňou majú viacerí. Uvidíme, kto si ju napokon vybojuje.

Koľko toho hráči ešte stihnú odtrénovať?

V utorok, v stredu aj vo štvrtok po jednej tréningovej jednotke.

Ako kapitán ste vždy zjednotili tím, nie je vám ľúto, že ako šéfovi slovenského hokeja sa vám počas prípravy na MS rozhorel boj na klubovej úrovni?

Máme MS, chcem sa sústrediť na ne, potom bude čas aj na ďalšie témy. Je však dôležité, aby slovenský hokej fungoval jednotne, pred fanúšikmi aj pred sponzormi. Súhra je základ, iba tak sa posunieme vpred.

Zatiaľ poslednou medailou je pre Slovensko striebro z MS 2012. Ja vašou dlhodobejšou ambíciou ako šéfa slovenského hokeja dosiahnutie podobného úspechu?

Všetci ľudia, ktorí u nás pracujú pri hokeji, ako aj tréneri mládežníckych či seniorských výberov, majú pred sebou spoločný cieľ. Tento rok sa začala akási obroda a omladenie národného tímu. Verím, že tento proces nám vyprodukuje novú generáciu, ktorá nám raz donesie aj medailu zo svetového šampionátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #MS 2021 v hokeji