Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dva dni na samotke. Slovákov čaká prísna izolácia, potom rúška v kabíne

Hotel - autobus - štadión - autobus - hotel. A na ďalší deň repete. Všetko ostatné by bolo hrubým porušením pravidiel.

15.05.2021 09:00
HOKEJ MS: Tréning slovensko Ramsay Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Slovenská hokejová reprezentácia už vytvorila bublinu, z ktorej niet úniku. Pohne sa až naraz. Jedným smerom. V nedeľu odletí do dejiska hokejového šampionátu v Lotyšsku. V piatok ráno všetci členovia tímu absolvovali posledné testovanie na koronavírus, to najbližšie ich čaká už v nedeľu. V Rige.

Jedlo do izby

Pandémia v Európe postupne odznieva, nariadenia zostávajú. Slovenský tím minimálne najbližšie dva týždne okúsi tie najprísnejšie obmedzenia. Ihneď po prílete.

Craig Ramsay a spol. pôjdu v nedeľu do päťdňovej karantény. Má dve časti. „Prvé dva dni strávi každý na izbe sám bez akejkoľvek možnosti vychádzania. Nepripúšťa sa žiadny kontakt. Hráčom prinesú jedlo do izby,“ prezradil Pravde mediálny manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Jánošík.

Po 48 hodinách v individuálnej izolácii sa začne tímová. Potrvá ďalšie tri dni. Národné mužstvo už bude môcť trénovať, avšak kontakt medzi jednotlivými výpravami zostane naďalej zakázaný. Všetko bez výnimiek, pravidlá platia aj pre zaočkovaných. V reprezentácii sú už vraj aj takí.

Marek Hrivík Čítajte viac Strieľaj! Slovákom chýba myšlienka i kanonier

„Nepovedal by som, že je to väčšina, ale máme členov, ktorí sú vzhľadom na vek alebo pôsobenie v zahraničí, kde bola dostupnosť vakcín lepšia, už zaočkovaní,“ podotkol Jánošík. Ani potom sa však veľa z opatrení neuvoľní. Pravidlo, že prechádzka po historickej Rige sa nepovoľuje, platí od príchod až do odletu.

Ako sa to dotkne prípravy celého mužstva?

Najskôr nijako, okrem prvých dvoch dní bude môcť tím plnohodnotne trénovať. Všetko podlieha prísnemu harmonogramu a ten sa vraj dotkne najviac práce kustódov. Sú zvyknutí tráviť na štadióne celé dni, tentoraz budú mať na prípravu šatne šesť hodín. Hráči do nej budú môcť vstúpiť najskôr 120 minút pred úvodným buly.

Mimochodom, aj v nej platí povinnosť nosiť chirurgické rúška. Dole pôjdu až pred vykorčuľovaním na ľad.

Organizovanie veľkých športových podujatí podliehalo uplynulý rok veľmi prísnym nariadeniam. Tie sa budú týkať všetkých šestnástich tímov v Rige – nedeľa 16. máj je posledným možným termínom na príchod do dejiska šampionátu. Noví hráči sa síce budú môcť pripojiť aj potom, avšak už s nálepkou „late arrival“ (neskorý príchod). Zároveň sa popasujú s ešte prísnejšou izoláciou.

V jednom hoteli

Jednotlivé mužstvá ubytujú v jednom hoteli. Otázne je, čo s Rusmi – tí majú zvyčajne špeciálne požiadavky. Každý tím v ňom bude mať k dispozícii jednu mítingovú miestnosť. Napríklad aj ako jedáleň. Lotyšská vláda v piatok narýchlo prijala výnimku, podľa ktorej sa môžu jednotlivé výpravy stravovať aj v interiéri.

Počas minulých šampionátov si národný tím spestril voľný deň náhradným programom. Pochopiteľne, aj v tomto bude Riga 2021 iná.

„A nebude na to ani veľký priestor. Odkedy sa hrá systémom dvoch osemčlenných skupín, je to predovšetkým tréning – zápas – tréning. Pravda, niečo hráčom zabezpečíme, napríklad herné konzoly alebo spoločenské hry,“ povedal Jánošík.

Skalický hokej Čítajte viac Hľadá sa krídlo do elitného útoku. Obsadí ho fínsky majster?

Čo ak bude v tíme nakazený? V tom prípade pôjdu do izolácie a na PCR test všetky blízke kontakty, ktoré komunikovali s pozitívnym na vzdialenosť menšiu ako pol druha metra. Neznamená to však, že po jednom prípade skončí v karanténe celý tím.

Každá výprava bude mať medzi sebou jednu osobu zodpovednú za dodržiavanie pravidiel. Za ich porušenie hrozí od IIHF izolácia, pokuta, v tom najhoršom prípade aj odobratie akreditácie.

V dvojmiliónovom Lotyšsku zatiaľ Covid-19 neustupuje, počet nakazených sa minulý týždeň pohyboval od 400 do 1000 ľudí denne. Situácia sa vyvíja, pravidlá sa možno budú prehodnocovať. Predpokladá sa, že skôr zjemňovať ako sprísňovať. Existuje možnosť, že v druhej časti šampionátu sa na tribúny dostane aj obmedzený počet divákov.

Slovenskej reprezentácie sa to zrejme nedotkne. Bublina zostane bublinou až do konca MS.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #MS 2021 v hokeji