Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadá sa krídlo do elitného útoku. Obsadí ho fínsky majster?

Bez hráčov z NHL, namiesto toho s omladeným mužstvom, z ktorého sála odhodlanie a bojovnosť.

12.05.2021 14:55
Skalický hokej Foto: ,
Pavol Skalický v drese Slovenska na MS 2018.
debata

Zostava hokejistov Slovenska na MS v Lotyšsku (21. mája – 6. júna) je už takmer kompletná. Tréner Craig Ramsay, generálny manažér národného tímu Miroslav Šatan a jeho asistent Oto Haščák skladajú dokopy posledné kúsky mozaiky.

Studenič príde, Ružička otázny

Prvýkrát od MS 2017 nefiguruje vo výbere ani jeden hráč zo zámorskej profiligy.

Šatan v utorok večer potvrdil informáciu, o ktorej sa šepkalo už niekoľko dní – z rôznych dôvodov nepricestujú Andrej Sekera (Dallas), Richard Pánik (Detroit) ani Christián Jaroš (San Jose).

"Sekera a Pánik sú starší, skúsení hráči. Keďže mali náročnú sezónu, nepočítali sme s tým, že by sa k nám pripojili. U Jaroša to chvíľu vyzeralo nádejne. Nemá však kontrakt na ďalšiu sezónu a s agentom sa rozhodli, že si počkajú na otvorenie trhu s voľnými hráčmi,“ vysvetľuje Šatan.

Dobrou správou je príchod Mariána Studeniča.

Šikovný útočník začal sezónu v bratislavskom Slovane, v januári odišiel do farmárskej AHL a v závere ročníka absolvoval premiéru v NHL v drese New Jersey. Za Devils stihol odohrať osem duelov s bilanciou gól a asistencia.

SR Piešťany Hokej MS2021 Ramsay Čítajte viac Bez hráčov z NHL. Na MS bude chýbať Pánik, Sekera i Jaroš

Reprezentáciu by mohol posilniť Adam Ružička.

Keďže Calgary nepostúpilo do play off, vedenie Flames plánuje vo zvyšných dueloch základnej časti dať šancu mladíkom a Ružička by mal byť jedným z nich. K národnému tímu by sa mohol pripojiť po 20. máji.

„Adam sa nachádza v prvom tíme Calgary a má šancu si v ňom zahrať. Definitívny verdikt budeme poznať do konca týždňa,“ vraví Šatan.

Niekoľko kandidátov

Vedenie reprezentácie zrejme najviac potešil záujem dvojice Pavol Skalický, Kristián Pospíšil.

Obaja súhlasili s príchodom do Piešťan aj napriek tomu, že len v utorok večer sa pre nich skončila náročná klubová sezóna.

Útočníkom Lukko Rauma sa v nej darilo nad očakávania, keď výrazne prispeli k zisku majstrovského titulu.

Prelomovú sezónu má za sebou najmä Skalický. S bilanciou 24 gólov a 23 asistencií bol štvrtým najproduktívnejším hráčom fínskeho majstra.

Fyzicky dobre stavaný útočník s čuchom na góly sa núka ako možnosť do elitnej formácie k dvojici Hrivík, Cehlárik.

Tréneri popri nich skúšali v príprave mladého Slafkovského, technického Holešinského či priebojného Regendu, ale ani jeden sa výraznejšie neujal.

SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Čítajte viac Vyhorených talentov bolo veľa. Musím zostať pokorný

"Máme niekoľko kandidátov na túto pozíciu. Hrivík s Cehlárikom nastupovali spolu, ale to neznamená, že sa to nemôže zmeniť.

Môžu nastať zranenia či iné problémy a zloženie formácií sa zmení. Posnažíme sa nájsť najlepšie riešenie v prospech tímu tak, aby sme boli v útoku o niečo efektívnejší," reaguje kouč Ramsay.

Žiadny zápas, veľa tréningov

Z ospravedlneniek od hráčov z NHL si nerobí ťažkú hlavu. S momentálnou skladbou mužstva je spokojný. Zverencov chváli, že dodržiavajú ním nastavený systém.

"Kto príde, toho budem trénovať. Ak sa hráči dostavia a prejavia nadšenie z našej hernej myšlienky, nájdeme spôsob, ako ich zapojiť do mužstva. H

oci zatiaľ nestrieľame dostatok gólov, hráme dobrý systém založený na rýchlosti a napádaní," pokračuje Ramsay.

Marek Hrivík Čítajte viac Strieľaj! Slovákom chýba myšlienka i kanonier

Kým napríklad Česi si do začiatku šampionátu naplánovali ešte tri prípravné stretnutia, Slovákov čaká najbližší duel až na MS – v piatok 21. mája proti Bielorusku.

„Dôležité bude, aby sme absolvovali čo najviac tréningov. Chalani prichádzajú deň za dňom. Musia sa čo najrýchlejšie naučiť hrať spolu a pôsobiť na ľade ako tím,“ zdôrazňuje Ramsay.

Aktuálny káder Slovenska

Brankári: J. Hudáček (Spartak Moskva), Konrád (Olomouc), Húska (Hartford)

Obrancovia: Kňažko (Turku), Nemec (Nitra), Bučko, Ďaloga (obaja Pardubice), Gachulinec (Detva), Grman (SaiPa), Jánošík (Oskarshamn), Koch (Vítkovice), Gernát (Třinec), Rosandič (Liberec), Ivan (Zvolen)

Útočníci: Slafkovský (Turku), Buc (Bratislava Capitals), Faško-Rudáš (B. Bystrica), Holešinský (Nitra), Regenda (Michalovce), M. Sukeľ (Sparta Praha), Hrehorčák, Roman (obaja Třinec), Liška (Čerepovec), Cehlárik, Hrivík (obaja Leksand), Krištof (Oulu), Lantoši (Providence), Kelemen (Zvolen), Studenič (Binghamton), Skalický, Pospíšil (obaja Lukko Rauma)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Craig Ramsay #MS 2021 v hokeji