Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strieľaj! Slovákom chýba myšlienka i kanonier

Osem prípravných duelov, štrnásť gólov. V priemere ani nie dva na zápas...

11.05.2021 19:28
Marek Hrivík Foto: ,
Medzi ofenzívne opory Slovákov na MS má patriť aj Marek Hrivík.
debata (5)

Slovenská hokejová reprezentácia sa pred svetovým šampionátom v Rige obzerá po presnej streleckej muške.

„Hľadáme cestu ku gólu. Bol to frustrujúci večer,“ vravel po poslednom stretnutí s Českom tréner Craig Ramsay.

V rámci prípravy nie prvý…

Žiadny líder

Vráťme sa o dvadsať rokov späť – svetový šampionát sa konal vo Švajčiarsku a Slovensko malo na súpiske napríklad týchto hráčov:

Marián Gáborík, Marián Hossa, Zdeno Cíger, Vladimír Országh, Ladislav Nagy, Peter Bartoš, Ján Pardavý, Richard Zedník – čo hokejista, to závan gólu.

Róbert Lantoši Čítajte viac Slováci majú káder takmer uzavretý. Kto pocestuje do Rigy?

Pred dekádou vyzerala palebná sila zasa takto: ku Gáboríkovi s Hossom a Nagyom sa pridali Miroslav Šatan, Pavol Demitra, Jozef Stümpel, Michal Handzuš, či Ľuboš Bartečko.

Ani na jednom z vyššie spomínaných MS Slovensko nezažiarilo, no predstavovalo veľkú ofenzívnu silu a budilo rešpekt.

„To bolo kedysi, dnes tam nie je jediný hráč, z ktorého by šiel strach. Nevidím kanoniera. Nevidím lídra,“ zamyslel sa pre Pravdu niekdajší hviezdny československý reprezentant Igor Liba.

Slovensko jednoducho hľadá strelca…

Marek Hrivík, Peter Cehlárik, dvojica, ktorá v tejto sezóne dominovala v silnej švédskej lige. Prvý sa stal najproduktívnejším hráčom súťaže, druhý piatym najlepším strelcom.

Peter Cehlárik na MS 2016. Foto: TASR, Martin Baumann
cehlárik MS 2016 Peter Cehlárik na MS 2016.

"A prišli dva zápasy proti Česku a poriadne ste ich nevideli. Viem, že majú za sebou dobrú sezónu, avšak stále len prvú v kariére. Predtým sa neukazovali ako bodoví ťahúni.

Nemám pocit, že sú to lídri v pravom zmysle slova, na ktorých góly by sa dalo spoľahnúť," podotkol 60-ročný rodák z Prešova.

Hrivík zaznamenal tento rok v severskom Leksande v 44 dueloch 51 kanadských bodov za 14 gólov a 37 asistencií.

Jeho spoluhráč Cehlárik mal bilanciu 20+ 20. Obaja hráči podľa všetkého dostanú priestor v elitnej formácii, tréner Ramsay môže prípadne ich silu rozdeliť do prvých dvoch útokov.

Doplniť by ich mohol Marián Studenič, 22-ročný Holíčan, ktorý si nedávno odbyl debut v NHL. V šiestich zápasoch zaznamenal jediný gól.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Ramsay, zober Slafkovského! Česi chvália slovenský supertalent

"Ak sa hráč od mlada neukazuje ako šikovný kanonier, už ho to nenaučíte. Keď ho zavoláte do reprezentácie, už je neskoro. Ukázať sa musí predtým.

Žiaľbohu, situácia je taká, že Slovensko bude na šampionáte v Rige trpieť na to, že nedáva góly," tvrdí Liba.

„Zostáva jediné: pozorná obrana. Ak sa mužstvo zomkne, jeden, dva góly nejakým spôsobom vydrie. V hokeji padá aj veľa náhodných,“ dodal.

Igor Liba (vľavo) v košickom drese. Foto: TASR, Svätopluk Písecký
Igor Liba, Karol Rusznyák Igor Liba (vľavo) v košickom drese.

Zasypte brankára strelami

Ramsay je Kanaďan, odchovaný na zámorských klziskách, s bohatými skúsenosťami z NHL. Jeho hokejová filozofia je jednoznačná: súperov brankár musí byť pod neustálym tlakom.

„Musíme strieľať, čo to dá. Zasypávať ho strelami, donútiť zasahovať, dostať sa k dorážkam pred ním. V príprave sme premárnili viacero dobrých streleckých pozícií na skórovanie. Ak nebudeme strieľať, nebudeme dávať góly,“ uvedomuje si.

Liba je zasa európska hokejová škola.

„Nič iné nepočúvam, iba strieľať, strieľať a strieľať. Ale kde je myšlienka? Veľmi mi to chýba. Všetko sa odohráva v rohoch, z prava doľava, iba pri mantineli. Niekedy sa na to nedá pozerať,“ kontruje.

Pravdou však je, že zo slovenského hokeja sa vytratil prirodzený talent.

Šatanovia a Haščákovia sú na funkcionárskych stoličkách, generácia po nich nedosahuje ich kvality. Ani hokejový um. Ramsay pracuje len s tým, čo má.

Skúsený tréner tentoraz nestavil na osvedčených strelcov z domácej súťaže.

Zatiaľ čo pred dvomi rokmi na domácich MS v Košiciach dostal nemalý priestor útok Svitana – Buc – Dávid Bondra, tentoraz Popradčania Haščák – Svitana – Skokan, ktorý v základnej časti sezóny zaznamenali dovedna 177 kanadských bodov, nikam nepôjdu.

Z objektívnych príčin. Tatranci majú za sebou namáhavé play off a zranenia, ktoré si vyžadujú dlhodobejší oddych.

SR hokej extraliga 25. kolo Poprad Košice POX Čítajte viac Potvrdené, Haščák opúšťa Poprad. Český extraligista získal aj Tomeka

Prekvapením je skôr nenominácia Radovana Bondru, ktorý bol jedným z kľúčových faktorov majstrovského úspechu vo Zvolene.

„Ale ani oni by nás nespasili,“ myslí si Liba, ktorý naráža na silu extraligovej súťaže.

Kto ešte?

Slovensko už veľké zmeny v kádri neurobí, útočníkov, ktorí môžu byť k dispozícii pre národný tím, veľa nie je. Z AHL sa dnes k tímu pripojí Róbert Lantoši, do úvahy prichádza aj Adam Ružička.

Tomáš Jurčo bude hrať s farmárskym tímom Vegas Golden Knights play off a Marko Daňo je po dlhodobom zranení – odohrať stihol iba trinásť zápasov.

Poslednou výraznejšou posilou tak zrejme bude už iba Pavol Skalický, útočník fínskeho Lukko Rauma. V sezóne nastrieľal okrúhlych 20 gólov, bodový potenciál naznačil už aj vlani v Mladej Boleslavi.

SR hokej MS2021 príprava Rakúsko TTX Čítajte viac Hodiť sa do Chárovej strely? Dvakrát by som porozmýšľal

Slovensko nebude mať na blížiacom sa šampionáte ortodoxného kanoniera, na akých sa v minulosti dlhé roky spoliehalo. A vôbec, má ešte takého?

„Nemá. Aj Tomáš Tatar, dnes náš najlepší strelec, nie je zďaleka absolútnou špičkou,“ pripomína Liba.

Zostáva jediné: čakať, kým nám vyrastie ďalší strelec. Možno ním bude Juraj Slafkovský, 17-ročný supertalent, ktorého Ramsay drží v tíme.

„Ale stále je to iba chlapec. Na svojich bedrách nemôže uniesť celé hokejové Slovensko,“ zdôrazňuje legenda.

A tak je tu jeden recept. Pre menej talentované tímy: keď to nejde vpredu, tak aspoň vzadu spoľahlivo a precízne!

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #MS 2021 v hokeji