Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci majú káder takmer uzavretý. Kto pocestuje do Rigy?

Už len 11 dní zostáva do začiatku hokejových MS v Lotyšsku. Slovenskí reprezentanti v pondelok v Piešťanoch odštartovali tretí a záverečný kemp, v nedeľu sa presunú do dejiska šampionátu. Bližšie sme sa pozreli na šance hráčov, ktorí by nemali chýbať v konečnej nominácii.

10.05.2021 22:39 , aktualizované: 11.05.2021 10:11
Róbert Lantoši Foto: ,
Róbert Lantoši bol súčasťou slovenskej reprezentácie na domácich MS 2019.
debata (3)

Vyrovnaná dvojica

Zatiaľ jediná istota, s ktorou môže počítať tréner Craig Ramsay a jeho asistenti, sú brankári. O post tímovej jednotky zabojujú Branislav Konrád a Július Hudáček.

Konrád má za sebou vydarenú sezónu v Olomouci. Výkony vystupňoval v play off, keď v siedmich dueloch dosiahol 93,3-percentnú úspešnosť zásahov. Darilo sa mu aj v príprave na šampionát, keď zo štyroch zápasov vychytal tri víťazstvá.

Craig Ramsay Čítajte viac Ramsay hovorí o frustrácii. Slováci zbytočne vymýšľajú

Hudáček zažil veľké sklamanie pred dvoma rokmi, keď sa tesne pred začiatkom domácich MS nezmestil do finálneho výberu.

V drese Spartaka Moskva aj v tomto ročníku patril medzi top gólmanov KHL a v Rige bude mať veľkú motiváciu ukázať kvality aj s výhľadom na blížiacu sa olympijskú kvalifikáciu.

Skúsenú dvojicu doplní Adam Húska. Talentovaný Zvolenčan, ktorý pôsobí na farme NY Rangers v Hartforde, sa pripojí k tímu tento týždeň. Tréneri na jeho úkor poslali domov Mateja Tomeka.

Bez Sekeru

Už len drobné zmeny nastanú medzi obrancami. V kádri je aktuálne desať bekov, na šampionát pocestujú ôsmi.

V hre bol donedávna aj príchod Andreja Sekeru, ktorého Dallas sa neprebojoval do play off NHL. Tridsaťštyriročného veterána však v závere základnej časti trápili zdravotné problémy a jeho účasť je nepravdepodobná. Otázny je Christián Jaroš, ktorý je aktuálne bez zmluvy.

Obranca Andrej Sekera (vľavo) v drese Dallasu. Foto: TASR/AP, Nam Y. Huh
Andrej Sekera Obranca Andrej Sekera (vľavo) v drese Dallasu.

Istotu nominácie má kapitán Ďaloga, jeho asistent Jánošík a podľa Pravdy aj trojica Gernát, Grman, Rosandič. O MS bojujú aj mladí obrancovia Nemec, Kňažko a Bučko.

Všetci traja sa v príprave ukazovali vo veľmi dobrom svetle a ušla sa im aj pochvala od Ramsayho.

Posily zo zámoria

Najväčší priestor na miešanie zostavou je v útoku. Slovákov v príprave trápil nedostatok gólov, v ôsmich dueloch skórovali len 14-krát. Nedarili sa im ani presilovky, keď zo 45 využili iba štyri.

„Musíme strieľať, čo to dá – zasypať brankára strelami, donútiť ho k zákrokom, dostať sa k dorážkam. Bez streleckých pokusov sa nám nepodarí skórovať,“ zdôraznil niekoľkokrát Ramsay.

Mužstvo sa v ofenzíve bude spoliehať najmä na dvojicu Hrivík, Cehlárik. Ako tretí člen elitného útoku by sa k nim mohol pripojiť Lantoši alebo Studenič, ktorého príchod však ešte nie je stopercentne potvrdený.

Zo zámorskej AHL by mohol posilniť mužstvo aj Ružička, finále fínskej ligy momentálne hrajú Skalický s Pospíšilom.

Slovensko - Nemecko Čítajte viac V Ramsayho tíme končí trio hráčov. Pripoja sa zámorské posily i Zvolenčania

Len v rovine teórie sú príchody hráčov z NHL. K dispozícii je Richard Pánik, keďže Detroit nepostúpil do vyraďovacej časti. O jeho dostupnosti je však zatiaľ ticho.

Tomáša Tatara (Montreal) a Tomáša Jurča (Vegas) čakajú boje v play off a k národnému tímu by sa mohli pripojiť až po tom, ako ich kluby ukončia sezónu.

Dvojica majstrov zo Zvolena

V pondelok večer mali napokon naplánovaný príchod do Piešťan aj traja čerství slovenskí šampióni. Asistenta trénera Andreja Podkonického doplnili z majstrovského HKM Zvolen aj dvaja hokejisti.

Dvadsaťjedenročný bek Michal Ivan sa po návrate zo zahraničia domov pod Pustý hrad stal defenzívou oporou zadných radov tímu trénera Petra Oremusa.

Miloš Kelemen zasa spoľahlivým útočníkom, ktorý bol silný v osobných súbojoch aj v predbránkovom priestore. Výbornú tretiu sezónu v mužskom hokeji korunoval solídnymi štatistikami.

V 54 dueloch ročníka vrátane play off nazbieral 43 bodov za 24 gólov a 19 asistencií a vyslúžil si angažmán v kvalitnejšej súťaži. V budúcom ročníku 2021/22 bude hrať za BK Mladá Boleslav.

Káder slovenskej reprezentácie pred MS v Rige:

Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva), Branislav Konrád (HC Olomouc), Adam Húska (Hartford Wolf Pack)
Obrancovia: Samuel Kňažko (TPS Turku), Šimon Nemec (HK Nitra), Martin Bučko, Marek Ďaloga (obaja HC Dynamo Pardubice), Daniel Gachulinec (HC 07 Detva), Mário Grman (SaiPa Lappeenranta), Adam Jánošík (IK Oskarshamn), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera), Martin Gernát (HC Oceláři Třinec), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec), Michal Ivan (HKM Zvolen).
Útočníci: Juraj Slafkovský (TPS Turku), Dávid Buc (iClinic Bratislava Capitals), Martin Faško-Rudáš (HC 05 Banská Bystrica), Adrián Holešinský (HK Nitra), Pavol Regenda (HK Dukla Michalovce), Matúš Sukeľ (HC Sparta Praha), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksands IF), Michal Krištof (Kärpät Oulu), Róbert Lantoši (Providence Bruins), Miloš Kelemen (HKM Zvolen).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Lantoši #MS 2021 v hokeji