Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankársky komplex z útočníka? To by bolo na zbláznenie

Za sebou má ďalšiu úspešnú sezónu, trojtýždňové voľno a pred sebou vidinu štvrtých majstrovstiev sveta. Z Branislava Konráda (33) sa v uplynulých rokoch stala brankárska reprezentačná stálica.

05.05.2021 10:30
Branislav Konrád Foto: ,
Branislav Konrád.
debata

Viete, aké je jeho poznávacie znamenie? Keď odpovedá na otázky, vždy sa usmieva. „Je pravda, že ma vidíte predovšetkým na zrazoch reprezentácie a tam sa vždy teším. Ale žeby som chodil večne usmiaty do kabíny? To určite nie,“ vraví hokejista Olomouca.

Brankári sú zväčša vážni, ponorení do seba…

Aj zo mňa sa spoluhráči neraz smejú, že v deň zápasu nie je so mnou reč. Zrejme sa potrebujem vyrozprávať už predtým.

Usmejete sa občas aj pod maskou?

Sem-tam sa to stane aj mne, no poznám gólmanov, u ktorých to je pravidelnejšia záležitosť. Súvisí to nielen s povahou, ale aj s priebehom zápasu. Napokon, nie je vždy dôvod na smiech, všakže? Občas by to mohlo vyznieť zvláštne.

Už vám niekedy šklbalo kútikmi po inkasovanom góle?

To sa málokedy stane. Možno keď vedieme 5:0 a pred koncom dostanem nejaký lacný gól. Nespomínam si však na veľa takýchto momentov.

Je dobré, že brankárska maska zakrýva emócie?

Pod tou mojou ich počas zápasu až tak veľa nie je. Samozrejme, inkasovaný gól po vlastnej chybe je nepríjemnejší. Ale v konečnom dôsledku je gól stále iba gól – vždy je to zmena skóre, zakaždým niečo nepríjemné. Aj také patria k zápasu. Vtedy treba hodiť všetko za hlavu a sústrediť sa na ďalší priebeh. Inak by mohol prísť aj ďalší.

Tréner olomouckých brankárov Martin Falter o vás vraví, že máte skvelú hlavu. Čo by v nej brankár mal mať?

Počas zápasu? Najlepšie je absolútne prázdno. Ale napríklad ak z reproduktorov počujem dookola tú istú pesničku, neraz si ju začnem pohmkávať.

SR hokej MS2021 príprava Rakúsko TTX Čítajte rozhovor Hodiť sa do Chárovej strely? Dvakrát by som porozmýšľal

Šofér sa často zamyslí a potom ani nevie ako a je v cieli. Môže sa to prihodiť aj vám?

Samozrejme. Sú zápasy, v ktorých to vyslovene letí – obzvlášť, keď sa hrá vo vašom pásme a ste v neustálej permanencii. Sústredím sa jedine na puk, všetko ostatné sú v tej chvíli nepodstatné blbosti. Horšie sú nekonečné tretiny – rozsekaná hra, neustále vylúčenia. Gólmani to nemajú v láske.

Falter zároveň tvrdí, že každá strela sa dá chytiť. Súhlasíte?

Viem sa s týmto názorom stotožniť (úsmev). Treba k tomu však jednu podstatnú maličkosť – musíte buď výborne predvídať alebo dobre stáť. To je základ.

Čo sa chytá najťažšie?

Jednoznačne tečované puky. Mužstvá sa tlačia pred brankára, aby videl čo najmenej. Nepríjemné sú tiež strely na betóny, lebo všetci len čakajú na dorážky. Nikto to nemá rád. Potom je to už iba o tom, kto sa najrýchlejšie zorientuje a skôr nájde puk.

Existuje hráč, z ktorého máte komplex?

Teraz sme hrali s Rakúšanmi a opäť ma prekonal Schneider. Dal mi už päť či šesť gólov. Vravel som si, že to snáď už ani nie je možné. Nepovedal by som však, že sa mi dostal do hlavy. Ak by som mal mať z niekoho mindrák a dostanem ho do play off, potom by to bolo na zbláznenie. Nepripúšťam si to. To by som mohol rovno zabaliť.

Futbalový brankár často diriguje obrancov pred sebou. Kričí aj hokejový?

Kričí, ale je to menej počuť. Určite nie ako na otvorenom štadióne. Zavše mi obrancovia povedia, že ma registrovali, ale nerozumeli, čo im chcem povedať. Záleží to aj od haly, v novších je lepšia akustika a brankárovi je rozumieť, u nás v Olomouci to je horšie. Spoluhráčov však nedirigujem, skôr len upozorňujem.

V reprezentácii máte pred sebou neraz aj mladíkov bez skúseností…

To je jedno, aj oni vedia, čo a ako majú robiť. Môžem im však dať vedieť, že je tam voľný hráč a treba naňho dať pozor. Prípadne, že majú dostatok času aj priestoru.

Na ľade vás väčšinou vidieť v bielej maske. Prečo?

Tento rok som si ju nestihol dať pomaľovať a úprimne, ani mi to na um neprišlo. Niekoľko sezón predtým som ju však mal pestrú. Nezakladám si na tom, nie je to pre mňa podstatné.

Tak predsa len ste atypický brankár…

(smiech) Nuž, pravdou je, že skoro všetci gólmani to riešia.

Olomouc vyhlásil pre fanúšikov súťaž, majú v nej navrhnúť motívy na vašu masku. Čo by ste na nej najradšej mali?

Nech pošlú niečo pekné a ja si už vyberiem. Poskladám to, keď sa vrátim do klubu. Najlepšie by bolo, keby to súviselo s Olomoucom, hlúposti si tam určite namaľovať nenechám (úsmev).

V českom klube máte za sebou šesť sezón a v lete sa začnete chystať na siedmu. V hokeji nezvyčajná vernosť…

Vyhovuje mi to tam. Mám rád pokoj a istotu, stalo sa mi párkrát, že som po sezóne riešil čo a ako. Takto je to príjemnejšie. Trend je však taký, že brankári sa podpisujú veľmi rýchlo – kluby si ich rozoberú dávno pred začiatkom ďalšej sezóny. Nikto nechce čakať.

A čo ak vám vyjde šampionát a na stole pristane životná ponuka z KHL?

Už mám zmluvu na ďalšiu sezónu, iné neriešim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Branislav Konrád