Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodiť sa do Chárovej strely? Dvakrát by som porozmýšľal

Trénera slovenských hokejistov Craiga Ramsayho čakajú príjemné starosti. Mladíci bojujúci o účasť na MS v Lotyšsku predvádzajú sľubné výkony a skúsený Kanaďan má z čoho vyberať.

03.05.2021 19:11
debata
Miloš Roman a Adrián Holešinský, strelci gólov... Foto: TASR, SZĽH - Andrej Galica
Miloš Roman, Adrián Holešinský Miloš Roman a Adrián Holešinský, strelci gólov v odvetnom zápase proti Rakúsku.

O miesto vo finálnej nominácii bojuje aj útočník Miloš Roman.

Strelecky sa presadil v oboch dueloch s Rakúskom a problémy mu nerobila ani fyzická, miestami až zákerná hra súpera.

Máte po víkende väčší počet boľačiek?

Odohrať dva zápasy za dva dni je vždy fyzicky náročné. Rakúšania boli nepríjemní, snažili sa dohrávať takmer každý súboj. V nedeľňajšom zápase ich prehnaná snaha vyústila do niekoľkých sporných zákrokov. Musíme byť pripravení aj na takúto hru.

Kouč Ramsay hromžil, že súper hral miestami až špinavo s úmyslom zraniť protihráčov. Vnímali ste to rovnako?

Niektoré zákroky boli skutočne na hrane, najmä tie do oblasti hlavy a krku. Avšak nechcem to podrobnejšie komentovať, na verdikty sú tu rozhodcovia. Víkendové súboje nám pomôžu, aby sme v ďalších zápasoch boli ostražití a vedeli sa vyrovnať aj s tvrdšou hrou.

SR hokej MS2021 príprava Rakúsko Čítajte viac Drevorubači z Rakúska? Hrali sme fantasticky, tešil sa ich tréner

Zatiaľ máte v A-tíme výbornú bilanciu – čo štart, to gól. Z čoho pramení vaša herná pohoda?

Každé striedanie sa snažím hrať naplno a pomôcť tímu najviac ako viem. Presné zásahy ma potešili, ale najdôležitejšie bolo, že sme vyhrali obe stretnutia. Budem sa tešiť z gólu hociktorého spoluhráča. Hokej je tímový šport, na úspechu jednotlivca nezáleží.

Slováci zakončia prípravu počas víkendu s Českom. Tešíte sa na súboje proti klubovým spoluhráčom z Třinca?

Zápasy proti Čechom sú vždy špeciálne, veď ide o federálne derby. Majú kvalitný tím, vedia využiť každé zaváhanie súpera. Musíme sa na nich zodpovedne pripraviť. V nominácii sú viacerí chalani z nášho klubu, bude to zaujímavá bitka.

Do Třinca ste zamierili po troch rokoch v kanadskej WHL. Je už zámorie uzavretá kapitola?

Vyznávam pravidlo, že nikdy nehovor nikdy. Sen každého mladého hráča je zahrať si v NHL a ja nie som výnimka. Nateraz zostávam v Třinci, budem sa pripravovať na novú sezónu a uvidím, čo prinesie budúcnosť. Som veľmi rád, že sa moja prvá sezóna skončila oslavou titulu.

SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Čítajte viac Vyhorených talentov bolo veľa. Musím zostať pokorný

Patrikom Hrehorčákom ste boli najmladšími korčuliarmi na súpiske. Pomohli vám adaptovať sa do tímu skúsenejší krajania Marcinko, Dravecký či Gernát?

Áno, chalani sa o nás postarali. Partia v šatni bola výborná. S Vladom Draveckým sme hrali spolu v útoku. Sadli sme si na ľade i mimo neho – nielen my piati Slováci, ale aj celá kabína. Skúsenejší hráči sa nám snažili poradiť, my mladší sme ich počúvali. V tíme boli veľké osobnosti – Petr Vrána, Tomáš Marcinko či Martin Růžička. Majú skúseností na rozdávanie, veľa som od nich pochytil.

Ako sa mužstvo vyrovnalo s marcovou tragédiou v rodine Vránu (jeho manželka sa utopila v priehrade Slezská Harta v snahe zachrániť šteňa, pozn.), po ktorej kapitán tím načas opustil?

Museli sme sa dať dokopy a bojovať aj za neho. Držali sme spolu, kolektív sa zomkol. Peter potom urobil veľké gesto, keď sa k tímu vrátil. V play off nám veľmi pomohol. Je to skutočný bojovník, po finále ako prvý zdvihol nad hlavu Masarykov pohár.

Nezamrzelo vás, že vaši spoluhráči oslavovali titul počas jazdy mestom v otvorenom autobuse, popíjali pivo a vy zatiaľ bojujete o miestenku na MS?

Prvotné oslavy hneď po titule sme ešte stihli. Chalanom prajem, aby si to užili, mňa teraz čakajú iné úlohy. Príležitosť bojovať o miesto v tíme beriem ako veľkú česť a záväzok. Na pohodu a relax bude dostatok času po sezóne.

Českí novinári vás počas finále chválili, že sa obetovo hádžete do striel. Keď sa vrháte do puku, tušíte vôbec, z ktorej čepele mieri?

V hokeji platí, že každá strela môže rozhodnúť. Keď je šanca zblokovať puk, každý z nás bol ochotný položiť sa na ľad. Zápasy v play off boli veľmi tesné, k titulu nám pomohla aj naša obetavosť.

Vrhli by ste sa aj do strely Zdena Cháru?

No, to by som si zrejme dvakrát rozmyslel (smiech).

Ako dieťa ste určite sledovali MS v televízii. Ktorý moment sa vám najviac vryl do pamäti?

Striebro z Helsínk 2012. Vtedy som už hokej vnímal viac. Na zlato z Göteborgu si nepamätám, mal som len tri roky. V Helsinkách sa zišla skvelá partia. Chalani sa zomkli, bojovali. Zo sledovania ich výkonov som mal obrovský zážitok. Dosiahli skvelý úspech, verím, že Slovensko sa v blízkej budúcnosti opäť dočká niečoho podobného.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Miloš Roman #MS 2021 v hokeji