Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priveľa mladíkov? Isté miesto v tíme nemá ani najväčšia hviezda

Slovenskí hokejisti majú za sebou polovicu prípravy na blížiace sa MS v Lotyšsku. Po štyroch zápasoch sú bez prehry v riadnom hracom čase, tento týždeň ich preveria Rakúšania.

26.04.2021 19:00
Okuliar hokej Foto:
O miestenku na svetový šampionát v Rige bojuje aj Oliver Okuliar.
debata

„Rysuje sa zaujímavý tím, ktorý nie je bez šance na úspech,“ vraví bývalý dlhoročný asistent trénera pri národnom tíme Ľubomír Pokovič (60).

Aký máte dojem z doterajšej hry Slovákov?

Mužstvo hralo pozorne a disciplinovane v obrane, napádalo súperovu rozohrávku. Pravdepodobne podľa pokynov trénerov hralo niekedy aktívnejší forčeking, inokedy viac do obrany. Treba si uvedomiť aj fakt, že sme ešte nehrali proti súperom najťažšieho kalibru, Lotyšsko i Nemecko nepatria medzi top elitu.

Na druhej strane, aj Slovákom zatiaľ chýbajú najlepší hráči. Doterajšie zápasy boli skôr šancou pre mladých chlapcov, ktorí v relatívne mladom veku začali v reprezentácii. Prvé prípravné súboje väčšinou slúžia na to, aby sa mladí oťukali. Škoda, že mužstvo nemalo príležitosť absolvovať medzinárodné akcie počas sezóny. Tie majú iný náboj ako ligové súboje a najmä mladým hráčom dajú veľa.

Panthers Lightning Hockey černák Čítajte viac Pred dvomi dekádami 30, dnes 9! Šatan loví v čoraz menšom rybníku

Dá sa po štyroch zápasoch vyčítať, s akým systémom bude hrať tím na šampionáte?

Určité obrysy sme už mohli vidieť. Zatiaľ absentovala štruktúra presiloviek, pretože hráči, ktorí budú nastupovať v početnej výhode, ešte len pribudnú. Tréner väčšinou nechával hrať presilovky celé formácie. Presné zloženie špeciálnych tímov sa určí neskôr. Herný systém sa bude meniť aj podľa kvality a renkingu súpera.

Koučovi Ramsaymu chýba väčší dôraz pred bránkou a viac dorážok. Má na to Slovensko vhodné typy hráčov?

Nájdu sa aj u nás, len treba hľadať. Zároveň je to vec, na ktorej treba pracovať – v príprave, s pomocou videa, na tréningoch. Dôraz pred bránkou a dorážky sú dôležité. Často počujeme, že zápas rozhodla hra v strednom pásme. Nie je to pravda.

Takmer všetky stretnutia rozhoduje hra pred bránkami. Pred vlastnou musíte ubrániť priestor, vyčistiť výhľad brankárovi a pokryť dorážky. Pred súperovou zase naopak – treba cloniť gólmanovi, vytvárať na neho tlak a snažiť sa dorážať.

Veľa sa hovorí o mladíkoch, zaujal vás špeciálne niektorý z nich?

Za mladých považujem aj 21– či 22-ročných hráčov. Myslím, že všetci si zastali svoje miesto, nikto nesklamal. Vždy samozrejme zaujme niekto, kto je nasadený vo veľmi mladom veku, ako napríklad Slafkovský či Nemec.

SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Čítajte viac Vyhorených talentov bolo veľa. Musím zostať pokorný

Slafkovský pôsobí v juniorke, za A-tím Turku ešte nehral. Môže sa hráč s takýmito skúsenosťami presadiť na medzinárodnej scéne medzi mužmi?

Myslím, že áno. Vyzerá tak, že nemá väčšie zábrany. Je fyzický silný, to je dôležitý faktor. Tréneri ho teraz počas kempov spoznajú aj po mentálnej stránke. Nestáva sa často, aby sa tak mladý hráč presadil medzi mužmi, ale v jeho prípade by ma to neprekvapilo.

Tento rok sa z A-kategórie MS nezostupuje. Budú tréneri rozmýšľať s výhľadom do budúcnosti a zoberú na šampionát viac perspektívnych hráčov?

Áno, môžu mať na zreteli aj túto skutočnosť. Ale MS sú predovšetkým medzinárodná konfrontácia, na ktorej chceme mať úspech – bez ohľadu na systém turnaja. Výsledok je dôležitý nielen pre reprezentáciu, ale aj pre celý slovenský hokej. Ak sa podarí medaila, stúpne záujem o hokej medzi mladými i sponzormi. Celá pozícia hokeja by sa zmenila k lepšiemu.

Národný tím sa už nemôže spoliehať na početné posily zo zámoria ako v minulosti. Musia sa tréneri viac orientovať na hráčov z Európy?

Nič iné im nezostáva. Hráčov v NHL nám ubúda, zároveň platí, že nie všetci môžu prísť na MS. Ale boli aj sezóny, keď mužstvo išlo na šampionát s minimom hokejistov zo zámoria a dosiahlo úspech.

Na MS 2000, kde tím pod vedením Jána Filca získal striebro, nemal okrem Miroslava Šatana žiadnu vtedajšiu hviezdu z NHL. Súčasťou tímu bol aj Zdeno Chára, ale ten sa vypracoval medzi profiligovú elitu až neskôr. Prevažovali hráči z domácej či českej extraligy a napokon vybojovali historickú medailu.

Ľubomír Pokovič. Foto: SITA, Ján Slovák
Ľubomír Pokovič Ľubomír Pokovič.

Mužstvo čakajú zmeny, ako prebieha proces vyraďovania hráčov? Podľa čoho sa tréneri rozhodujú?

Dôležité je, ako sa hráč hodí do skladby tímu, akú má formu a úlohu zohrávajú aj skúsenosti. Mladíci sú po väčšine nastavení, že zrejme na šampionát nepôjdu, ale nominácia do tímu sa môže podariť o rok či dva. Stávajú sa samozrejme aj prekvapenia.

Pred MS 2004 v Česku sme mali silný tím s množstvom hráčov z NHL. V nominácii bol aj Juraj Štefanka. Nepočítalo sa s tým, že ako extraligový hráč sa prebojuje do finálnej zostavy. V príprave však hral skvele a nám nezostalo nič iné, ako ho na šampionát zobrať. A aj tam hral výborne.

Tento týždeň sa zapoja do prípravy Hrivík s Cehlárikom, pribudnú ďalší skúsenejší hráči. Bude úspech mužstva záležať predovšetkým od nich?

Áno, ale ani tí najlepší hráči sami na všetko nestačia. Spolu musí ťahať celý tím. Nikdy nie je na zahodenie, ak sa objaví 18– či 19-ročný tínedžer ako bol Miroslav Šatan na olympiáde a nastrieľa veľa gólov. Lídri sú dôležití, ale pre úspech je potrebný komplexný tímový výkon.

Existuje možnosť, že Hrivík s Cehlárikom prídu do šatne, uvidia okolo seba mladíkov a povedia si: to nie je konkurencia, miestenku na MS mám jasnú?

Isté miesto v národnom tíme nemá nikto, ani tá najväčšia hviezda. Zároveň platí, že najlepší hráči vedia, čo je ich zodpovednosť. Vedia, že prioritou nemá byť miestenka. Cieľom je ísť na šampionát, dobre reprezentovať a ako tím dosiahnuť čo najlepší výsledok.

Slovensko - Nemecko Čítajte viac Slováci vyhrali aj druhý duel. Rozhodol mladík s ruskými koreňmi

V lete čaká na mužstvo olympijská kvalifikácia. Očakávate výraznejšie zmeny v porovnaní s kádrom, ktorý sa predstaví na MS v Lotyšsku?

Zostava by mala byť podobná, možno príde k menším zmenám. Hráči z Európy by mali byť k dispozícii, uvidíme čo Tatar, Sekera, možno aj Chára s Halákom. Kvalifikácia nebude nič jednoduché. Bielorusi zbroja, druhý rok po sebe rozdávajú pasy kvalitným legionárom. Hrozí, že budeme hrať napoly proti Kanaďanom.

Ukončí Slovensko čakanie a postúpi tento rok do štvrťfinále?

Treba o to bojovať. Nikdy nie sme favoriti na semifinále, ale reprezentácii sa postup už niekoľkokrát podaril. Môže to vyjsť aj tento rok, prečo nie. Naše šance na štvrťfinále sú dobré. Rozhodne sa na ľade, budeme k tomu samozrejme potrebovať aj šťastie, ktoré k hokeju patrí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ľubomír Pokovič #MS 2021 v hokeji