Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zanechali dobrý dojem. MS však zorganizujú Lotyši

Tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji sa uskutočnia výlučne v Rige. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v utorok rozhodla, že lotyšská metropola bude hostiť celý turnaj. V hre o spoluorganizáciu podujatia neuspeli Slovensko ani Dánsko.

02.02.2021 16:20 , aktualizované: 18:58
Riga, Lotyšsko, Kanada Foto: ,
Prípravný zápas v Rige medzi domácimi Lotyšmi a Kanaďanmi na archívnej snímke.
debata (4)

Pôvodne sa mali MS 2021 uskutočniť v Rige a Minsku. Rada IIHF však 18. januára odobrala Bielorusku spoluorganizátorské práva pre obavy o bezpečnosť účastníkov vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v krajine.

Ako náhradné dejisko pripadali do úvahy Bratislava aj dánsky Herning, v hre bola tiež možnosť, že sa celý šampionát odohrá len v jednej krajine, aby sa minimalizovalo cestovanie a problémy spojené s pandémiou koronavírusu.

Model jedného dejiska presadzoval aj prezident IIHF René Fasel. Federácia vyslala do Rigy koncom minulého týždňa delegáciu, ktorá mala vyhodnotiť, či dokáže Lotyšsko usporiadať celý šampionát.

Delegácia navštívila obe dejiská – Arénu Riga a Olympijské športové centrum a nakoniec odporučila usporiadať celý turnaj v lotyšskej metropole, čo v utorok popoludní potvrdili predstavitelia Rady IIHF.

"Rešpektujeme rozhodnutie Rady IIHF zorganizovať celý šampionát v Rige. Vo vzniknutej situácii bolo naším cieľom podať pomocnú ruku a poskytnúť pre IIHF osvedčenú a kvalitnú alternatívu v Bratislave.

Držíme Lotyšsku palce, organizačne ich čaká intenzívne obdobie," napísal na twitteri prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

"Myslím si, že tým, že Riga strávila niekoľko rokov prípravou samotných majstrovstiev sveta, je fér, že IIHF nezvolila alternatívu, že by im svetový šampionát úplne zobrala.

Náš postoj bol snahou pomôcť IIHF v situácii, keď to potrebovala. Urobili sme všetko, čo bolo potrebné a od IIHF požadované. Rozhodnutie padlo a my ho berieme.

Najbližšie týždne budeme plánovať prípravu, aby sme sa, aj keď majstrovstvá sveta nebudú ani čiastočne v Bratislave, mohli sústrediť na športový výsledok," uviedol pre portál hockeyslovakia.sk výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.

Rada IIHF brala pri svojom rozhodnutí do úvahy pretrvávajúce výzvy v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ako cestovné obmedzenia či opatrenia proti šíreniu nákazy.

"Chcem sa poďakovať našim členom z Dánska a Slovenska za ich ochotu prevziať hostiteľské povinnosti MS za taký krátky čas. Rada IIHF sa však nakoniec domnieva, že usporiadať celý turnaj v jednej krajine nám umožní flexibilitu.

Môžeme nájsť nákladovo efektívne riešenia na vytvorenie konceptu ‚bubliny‘, no taktiež sa môžeme pripraviť do pozície, aby sme mohli privítať fanúšikov, ak to bude bezpečné," uviedol Fasel pre oficiálnu stránku IIHF.

Tohtoročný šampionát odštartuje v piatok 21. mája, finále sa uskutoční v nedeľu 6. júna. Slovenskí reprezentanti sa na turnaji predstavia v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou. V „béčku“ sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

„Rozhodnutie prideliť šampionát Rige sa dalo očakávať. Aj z toho dôvodu, že IIHF vyhlásila, že preferuje turnaj na jednom mieste. Jej delegácia minulý týždeň navštívila Rigu. Tamojšia vláda sa zaviazala, že poskytne financie na výstavbu druhej vyhovujúcej ľadovej plochy,“ vysvetľuje pre Pravdu člen Komisie podujatí IIHF Igor Nemeček.

Hlavný štadión šampionátu bude Aréna Riga, ktorá privíta zápasy B-skupiny, ako aj dva štvrťfinálové súboje, obe semifinále a boje o medaily. A-skupina a ďalšie dve štvrťfinále sa odohrajú v Olympijskom športovom centre, kde vznikne hala s kapacitou 6000 miest.

Zimný štadión Daugava, ktorý je vzdialený asi desať minút od hlavnej arény, bude slúžiť ako tréningová hala s dvoma klziskami. Tento štadión je momentálne vo výstavbe, no dokončiť by ho mali koncom marca.

„Z hľadiska logistiky ide o najlepšie riešenie. Ľadové plochy budú takmer vedľa seba, odpadajú tak zbytočné presuny a cestovanie,“ pokračuje bývalý prezident SZĽH.

Všetkých 16 tímov bude bývať v jednom hoteli a keďže Aréna Riga a Olympijské športové centrum sú od seba vzdialené len okolo 150 metrov, IIHF nebude mať problém vytvoriť šampionátovú „bublinu“. Zmeny v hracom pláne sa nateraz neudiali.

Takmer nulová vzdialenosť medzi oboma halami napomôže aj pri vytvorení proticovidovej bubliny. Na MS hráčov do 20 rokov v Kanade fungovala takmer bezchybne a hokejoví šéfovia dúfajú, že podobný úspech zažije aj v Lotyšsku. Aj preto oznámila, že všetkých 16 tímov bude bývať v jednom hoteli.

„IIHF bude samozrejme čerpať aj z poznatkov, ktoré získala na juniorských MS. V súčasnej zložitej dobe by boli presuny napríklad na štvrťfinále medzi dvoma krajinami veľmi zložité. Vznikali by zbytočné problémy. Bublina na jednom mieste bude účinnejšia,“ reaguje skúsený funkcionár.

Podľa zákulisných zdrojov malo väčšie šance na zisk turnaja Slovensko a podľa lotyšských médií prezident Fasel dokonca presadzoval možnosť odohrať celý turnaj na Slovensku. Nakoniec však zostalo právo usporiadať turnaj Lotyšsku.

Slovensko bolo pripravené zorganizovať nielen jednu skupinu, ale aj celý šampionát. V Bratislave by k tomu poslúžili Nepelov a Dzurillov štadión.

„Slováci podali pomocnú ruku a snaha sa cení. Ponúkli organizáciu nielen jednej skupiny, ale aj celého turnaja. Na IIHF zanechali dobrý dojem. Do budúcna je to veľká devíza,“ dodáva Nemeček.

Ak sa do začiatku šampionátu pandemická situácia v Lotyšsku zlepší natoľko, aby mohli ísť na štadióny diváci, organizátori dokážu spustiť predaj vstupeniek do troch dní od povolenia od miestnych úradov.

Po odobratí MS Bielorusku sa do boja o spoluorganizáciu šampionátu zapojili Bratislava a Herning, ktoré hostili MS v rokoch 2019, respektíve 2018. Slovenská strana koncom predminulého týždňa potvrdila rokovania s IIHF a do piatka dodala federácii potrebné rozpočtové i logistické podklady.

Bratislava hostila MS štyrikrát, ešte vo federálnych časoch ich organizovala s českými mestami v rokoch 1959 a 1992, v ére samostatnosti privítala turnaj spolu s Košicami v roku 2011 a predvlani, teda posledný uskutočnený svetový šampionát.

Vlaňajšie MS vo Švajčiarsku museli zrušiť pre pandémiu koronavírusu. Vynechanie ďalších nepripadalo do úvahy, znamenalo by pre IIHF opäť výrazné finančné straty, najmä v súvislosti so sponzormi a televíznymi právami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Riga #MS v hokeji 2021