Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Definitíva. Zrušili hokejový šampionát

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v sobotu popoludní definitívne zrušila na máj naplánované majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Informáciu zverejnila na svojom oficiálnom webe s tým, že rozhodnutie schválila Rada IIHF. Svetový šampionát mali hostiť mestá Zürich a Lausanne od 8. do 24. mája. Na turnaji mala štartovať aj slovenská reprezentácia.

21.03.2020 15:16 , aktualizované: 18:45
Slovenskí hokejisti Foto: ,
Slovenskí hokejisti.
debata (7)

"Pre medzinárodnú hokejovú rodinu je to tvrdá realita, ktorú však musíme akceptovať. Koronavírus je globálny problém a vyžaduje si veľké úsilie vládnych orgánov na boj proti jeho šíreniu.

IIHF musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby podporila tento boj. Šport musíme teraz odložiť bokom a podporovať príslušné orgány a celú hokejovú rodinu,“ uviedol prezident IIHF René Fasel.

Počas aktuálneho týždňa IIHF zrušila aj dva turnaje nižšej I. divízie majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa mali konať na prelome apríla a mája v poľských Katoviciach a slovinskej Ľubľane (27.4. – 4.5.).

Rada IIHF na „online“ telefonickej konferencii v utorok neprijala definitívne rozhodnutie o konaní či nekonaní šampionátu elitnej kategórie, tento verdikt prišiel až v sobotu.

„Akceptujeme toto rozhodnutie Rady IIHF. Je to pre nás veľké sklamanie, no situácia je komplikovaná. Teraz vyvstávajú otázky, ako ďalej,“ ozrejmil generálny sekretár organizačného výboru MS 2020 Gian Gilli.

Keďže športový svet sa v ostatných týždňoch takmer úplne zastavil, bolo len otázkou času, kedy IIHF toto rozhodnutie prijme. Ani jej šéf Fasel neveril, že sa MS uskutočnia v máji 2020. Dôvodom na naťahovanie času bola potreba postupu podľa dohodnutých zmlúv, aby finančné škody boli čo najnižšie.

"Počas posledných dní prebiehali intenzívne jednania medzi IIHF, poisťovňou a národnými autoritami. Rada IIHF mohla rozhodnúť o zrušení preto, že poisťovňa uznala súčasnú situáciu na princípe zásahu vyššej moci, keď sa turnaj nedá uskutočniť.

Na základe tohto uznania a potvrdenia nároku vychádzajúceho z poistnej zmluvy sme mali možnosť rozhodnúť o zrušeniu majstrovstiev," vysvetlil v rozhovore pre portál idnes.cz člen Rady IIHF Petr Bříza.

Medzinárodná federácia od roku 2012 každý rok uzatvára poistku vo výške 250.000 švajči­arskych frankov, aby sa chránila pred situáciami, keď turnaj zruší vyššia moc. V tomto prípade pandémia koronavírusu, ktorá ochromila celý svet.

"Pre IIHF je zásadné a kľúčové, že od roku 2012 uzatvára poistku, ktorá zahrňuje plnenie v prípade vyššej moci. Takže sa čakalo, kedy rozhodnutie padne. Nedajú sa organizovať akcie s viac než pár ľuďmi, v krajinách platia zákazy vychádzania.

Vo chvíli, keď je svet paralyzovaný, si všetci uvedomujú, proti čomu stojíme. Nenašiel by sa asi nikto, kto by povedal, nech ideme hrať bez hráčov, divákov a v krajine, kde sa to zakáže. Tejto krízovej situácii a jej akcelerácii sme čelili od konca februára," pokračoval Bříza.

Fasel zamietol návrhy o presunutí MS do Ruska či Bieloruska. Obe krajiny sa ponúkli, že zorganizujú šampionát namiesto Helvétov, ale Fasel to rezolútne zavrhol, aj z dôvodu nedostatku presných údajov o pacientoch s koronavírusom v oboch krajinách.

V závere svetového šampionátu sa v Zürichu mal konať Kongres IIHF, na ktorom mala prebehnúť voľba nového prezidenta organizácie. Konanie tejto akcie IIHF odložila na neurčito.

Tohtoročný šampionát sa mal konať vo švajčiarskych mestách Zürich a Lausanne, doteraz sa naň predalo vyše 300.000 vstupeniek. Na MS 2020 sa mali predstaviť aj slovenskí reprezentanti, v A-skupine v Lausanne si mali zmerať sily s Dánskom, Veľkou Britániou, Bieloruskom, Švédskom, Českom, Nemeckom a Kanadou.

Prvé majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa konali v roku 1920 v belgických Antverpách v rámci letnej verzie olympijských hier. Pravidelne sa však turnaje organizujú od roku 1930. Výnimkou bolo obdobie rokov 1940–1946, keď hokej musel ustúpiť 2. svetovej vojne.

Odvtedy sa svetový šampionát neuskutočnil len trikrát – v rokoch 1980, 1984 a 1988, keď dostali prednosť zimné olympijské hry. Vo Švajčiarsku sa mala odohrať už 84. edícia MS.

Vo Švajčiarsku evidovali v sobotu už takmer 6200 infikovaných osôb a 58 úmrtí. Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa celosvetovo zvýšil na 11.890, v 186 krajinách/re­giónoch sveta ho diagnostikovali u vyše 286.000 osôb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #IIHF #MS 2020 v hokeji #koronavírus