Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

IIHF rušila šampionáty. Seniorský i do 18 rokov na Slovensku sú ohrozené

Hokejové majstrovstvá sveta vo Švajčiarku majú úvodným buly odštartovať už o 67 dní. Skupiny a zápasy sú vylosované, lístky sa predávajú. Hrozí však, že šampionát sa neuskutoční, respektíve že sa odohrá bez divákov.

02.03.2020 12:34 , aktualizované: 19:00
Slovenskí hokejisti Foto: ,
Slovenskí hokejisti.
debata (5)

Príčinou je koronavírus, ktorý ruší alebo obmedzuje nielen športové podujatia po celom svete. Výrazne ovplyvniť môže aj hokejový sviatok.

„S organizátormi sme v úzkom kontakte, situáciu sa snažím analyzovať. Vyčkáme do 15. marca, ako sa dovtedy bude epidémia vyvíjať. Potom možno budeme vedieť povedať viac,“ uviedol šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel pre švajčiarsky denník Blick.

Organizátori aj Švajčiarska hokejová federácia v súčasnosti rokujú s vládou. „Nikto nevie, aká bude situácia. Nasledujúce dva týždne nám povedia viac o situácii s koronavírusom, odborníci tvrdia, že ak sa počasie zmení, vírus zmizne. My MS nebudeme rušiť. Ale ak nám to prikáže vláda, budeme to musieť urobiť,“ dodal Fasel.

Funkcionár reagoval aj na otázku, či je možnosťou odohrať šampionát bez prítomnosti divákov.

„Zápasy duchov z môjho pohľadu nedávajú žiaden zmysel. Podľa mňa by sa majstrovstvá sveta bez divákov neuskutočnili,“ do­dal.

Vo Švajčiarsku stúpol počet osôb nakazených koronavírusom na pätnásť a tamojšia vláda v piatok zakázala všetky verejné aj súkromné podujatia s viac než 1000 účastníkmi.

V krajine sa uplynulé dve kolá hokejovej ligy hrali bez divákov, v pondelok sa rozhodne o ďalšom postupe.

IIHF rušila šampionáty

IIHF na mimoriadnom pondelňajšom zasadnutí zrušila majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov v štyroch kategóriach. Rozhodla sa na základe odporúčaní Lekárskeho výboru IIHF pre obavy zo šírenia nového koronavírusu.

Ide o podujatia, ktoré sa mali uskutočniť v marci, takže svetový šampionát I. divízie spomenutej vekovej kategórie na Slovensku zatiaľ zostáva naplánovaný v pôvodnom termíne (13. – 19. apríla 2020).

IIHF zrušila konkrétne majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov II. a III. divízie, pričom oba šampionáty sa mali odohrať v dvoch skupinách. Ide o podujatia, ktoré mali hostiť hlavné mestá Estónska, Bulharska, Turecka a tiež mesto Kockelscheuer v Luxembursku.

Takisto bol zrušený aj šampionát I. divízie B-skupiny hráčok do 18 rokov v poľských Katoviciach a turnaj II. divízie A-skupiny v španielskom meste Jaca.

"Chcel by som sa poďakovať Lekárskemu výboru za jeho odporúčanie po veľmi intenzívnych diskusiách počas ostatného víkendu. Vďaka patrí aj členom Rady za ich podporu v týchto náročných časoch.

Na dennej báze budeme starostlivo vyhodnocovať situáciu a vývoj v našich členských krajinách," povedal prezident IIHF René Fasel, cituje ho oficiálny web strešnej organizácie svetového hokeja.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #IIHF #René Fasel #MS v hokeji 2020