Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naturalizovaní hráči? Slováci majú dostatok kvality

Pred sebou má ešte jednu pracovnú povinnosť. Po nej sa poberie na slnečnú Floridu, kde si bude vylepšovať golfový hendikep.

12.12.2019 00:13
Craig Ramsay Foto: ,
Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay počas zápasu so Švajčiarskom na Nemeckom pohári 2019.
debata

Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay (68) oslávi Vianoce v iných klimatických podmienkach ako väčšina jeho zverencov. Ešte predtým však majú spoločný cieľ – rozlúčiť sa s rokom 2019 úspešným pôsobením na Švajčiarskom pohári.

„Čakajú nás silní súperi, som zvedavý na viacerých našich hráčov. Mladíci možno budú trochu nervózni, ale som presvedčený, že rýchlo pochopia náš systém,“ vraví kanadský kouč. Turnaj v meste Visp začínajú Slováci dnes zápasom proti olympionikom z Ruska.

V tíme pre Švajčiarsky pohár sú známe mená i nováčikovia. Podľa čoho ste si vyberali hráčov do mužstva?

Predovšetkým sme hľadali takých, ktorí sú zdraví… Aj pred Nemeckým pohárom sme s tým mali problém. Snažíme sa vytvoriť v tíme rýchlosť, súťaživosť, aby chlapci medzi sebou súperili a zároveň pracovali na spoločnom cieli. Hľadáme hráčov, ktorí získajú puk, podržia ho, nestratia a niečo s ním vytvoria. Vybrali sme odskúšaných hráčov, mladíkov i chlapcov, ktorí tu ešte neboli. Naším cieľom je vytvoriť v hráčoch snahu a motiváciu, že ak dobre zahrám, môžem sa predstaviť na svetovom šampionáte.

Sú absencie a zdravotné problémy hráčov hrubý škrt cez rozpočet?

Niekedy ma to až prekvapuje, že práve pred reprezentačnou akciou hráči dostanú pukom do tváre, utrpia zranenie po náraze na mantinel či ich zasiahne zblokovaná strela. Niekedy je naša práca skutočne náročná. Keď sme oznámili nomináciu, ešte v ten istý deň sa zranili dvaja hráči. Museli sme hľadať náhradníkov a robiť zásahy do tímu. Každopádne, chceme dať šancu čo najväčšiemu počtu hráčov tak, aby sme pred majstrovstvami sveta vzbrali tých správnych.

Ste na niekoho špeciálne zvedavý?

Na mladého obrancu Ivana mám veľmi dobré referencie, ale ešte som ho nevidel v akcii. Zuzin z Detvy zahral veľmi dobre na Nemeckom pohári, dostane ďalšiu príležitosť. Na Čerešňáka s Ďalogom sa vždy dobre pozerá. Som zvedavý na Kocha i Krivošíka, Matoušek išiel v priebehu sezóny hore. Výborne sa ukazuje aj Puliš, od ktorého budeme chcieť iné veci v porovnaní s tým, aké má na starosti v Slovane. Je tu aj skúsený bek Ďatelinka, mladý brankár Tomek a ďalší. Verím, že všetci prispejú k pozitívnej atmosfére v tíme.

VIDEO: Slovenských hokejistov čaká záverečné vystúpenie roka na Švajčiarskom pohári
Video

Ďaloga je aktuálne bez klubu. Môže mu vystúpenie na turnaji pomôcť k novému angažmánu?

Verím, že áno. Je to výborný hráč, jeden z najlepších korčuliarov, akých som videl. Ak aj vo Švajčiarsku predvedie tradične vysoký štandard, môže zaujať niekoho, komu by sa hodil do tímu. Ďaloga ponúka čosi, čo veľa hráčov nemá.

Čo viete o súperoch?

Nie veľa. Švajčiari budú doma a určite postavia veľmi dobrý tím. Rusi sú tradične silní. Na Nemeckom pohári sme proti nim odohrali výborné stretnutie, prehrali sme až v predĺžení. Dostali sme ich pod tlak, dobre forčekovali a útočili. Verím, že niečo podobné predvedieme aj dnes.

Ukáže silný súper ako Rusko to najlepšie, čo je v hráčoch?

Pre našich mladíkov je to veľká príležitosť. Ak ukážete, že viete hrať proti zbornej, viete zahrať proti každému mužstvu. Rusi majú skvelý systém a masívnu základňu, vždy ich vedú elitní tréneri. Chceme narušiť ich hru rýchlym korčuľovaním a odoberaním pukov. Mladí hráči možno budú zo súpera trochu nervózni, ale som presvedčený, že náš systém rýchlo pochopia.

Švajčiarsky pohár bude poslednou reprezentačnou akciou v roku 2019. Čo vás čaká po novom roku?

Vo februári sa zídeme pred domácim turnajom Kaufland Cup. Vyskúšame si hráčov, ktorých poznáme a možno aj takých, ktorých nepoznáme. Vtedy sa vrátim na Slovensko.

Craig Ramsay. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Znamená to, že Vianoce strávite v rodnej Kanade?

Tam nie. Žijem v Tampe na Floride.

Takže nebudete mať klasické Vianoce so zimou a snehom…

Sviatky na Floride sú úžasné. Tampu každý rok rozžiari množstvo svetiel, mesto si vždy dá záležať na vianočnej dekorácii. Sneh mi nechýba, budem sa venovať golfu.

Kris Versteeg pri príležitosti príchodu do Nitry žartoval, že ak budete mať záujem, je pripravený pomôcť slovenskej reprezentácii. Uvažovali ste s Miroslavom Šatanom nad naturalizáciou zahraničného hráča?

Som presvedčený, že od Krisa to bol len vtip. Poznám ho, trénoval som ho v minulosti. Je to skvelý hráč a výborný človek, ktorý má rád zábavu. Má ísť reprezentovať Kanadu na Spenglerov pohár, takže za Slovensko by aj tak hrať nemohol (úsmev). Hráčov zo zahraničia zatiaľ nepotrebujeme, stále máme veľa veľmi dobrých hokejistov.

Program Švajčiarskeho pohára

Štvrtok: 16.15 Rusko olympionici – Slovensko, 19.45 Švajčiar­sko – Nórsko. Piatok: 16.15 Nórsko – Rusko/Slovensko, 19.45 Švajčiar­sko – Rusko/Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay #Švajčiarsky pohár 2019