Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci o rok v Lausanne. Na MS ich čakajú Česi, Kanaďania, Nemci i Briti

Slovenská hokejová reprezentácia sa na budúcoročných majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku predstaví v základnej A-skupine v Lausanne s úradujúcimi vicemajstrami sveta Kanaďanmi, výberom Česka a tiež tímom Veľkej Británie.

28.05.2019 11:43 , aktualizované: 12:21
SR Košice MS2019 Hokej A Francúzsko Slovensko KEX Foto: ,
Hokejisti Slovenska.
debata (1)

V utorok predpoludním o tom informovali organizátori podujatia.

Okrem Kanaďanov by v rovnakej skupine mali byť na základe zaužívaného systému aj tímy Švédska (majstri sveta z rokov 2017 a 2018), Česka (na šampionáte na Slovensku 4. miesto), Nemecka, Slovenska, Dánska, Bieloruska (staronový účastník elitnej kategórie a súper Slovákov v kvalifikácii o postup na ZOH 2022) a Veľkej Británie (druhý rok po sebe medzi elitou prvý raz od roku 1951).

V základnej B-skupine v Zürichu budú Rusi, zlatí z Bratislavy 2019 Fíni, Američania, domáci Švajčiari, Lotyši, Nóri, Taliani a nováčik z Kazachstanu.

Podľa nasadenia do dvoch skupín na základe rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) po skončení sezóny 2018/2019 mali byť v „slovenskej“ časti domáci Švajčiari, ale organizátori mali právo pristúpiť k menším úpravám pre zvýšenie atraktivity turnaja. Napokon sa potvrdila avizované výmena domácich s Nemcami.

Šampionát vo Švajčiarsku sa odohrá 8. – 24. mája 2020, teda opäť v neskoršom termíne. Po ňom slovenskú reprezentáciu čaká finálový turnaj o postup na zimnú olympiádu 2022 do Pekingu.

Slovensko má právo podujatie so štyrmi účastníkmi o jednu olympijskú miestenku zorganizovať na domácej pôde v termíne 27. – 30. augusta 2020. Súpermi v kvalifikačnej D-skupine budú Bielorusko, Rakúsko a tzv. kvalifikant 6, ktorý vzíde z nižších stupňov kvalifikácie.

Nasadenie do skupín pre MS 2020 na základe aktuálneho rebríčka IIHF:
A-skupina (Lausanne): Kanada, Švédsko, Česko, Nemecko, SLOVENSKO, Dánsko, Bielorusko, Veľká Británia
B-skupina (Zürich): Rusko, Fínsko, USA, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko, Kazachstan

TV Pravda: Ukázali Fíni ostatným krajinám cestu k zlatu? Čo bolo kľúčom Suomi k víťazstvu? Čo sa stalo osudným Rusom? A ktorý Slovák patril k najlepším hráčom na šampionáte? Radoslav Hecl hodnotí MS 2019 v relácii Príklep.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #MS 2020 v hokeji