Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Celiatik a cukrovkár. Zlatý chlapec Kakko vyhral za 13 mesiacov troje MS

Fínsky hokejový útočník Kaapo Kakko len v polovici februára oslávil osemnáste narodeniny a krátko po dovŕšení plnoletosti má na konte tri zlaté medaily z majstrovstiev sveta všetkých vekových kategórií.

27.05.2019 11:22
Kaapo Kakko, Toni Rajala Foto: ,
Kaapo Kakko (vľavo) a Toni Rajala zo zlatými medailami.
debata

Počas 13 mesiacov vyhral majstrovstvá sveta osemnástok, dvadsiatok aj dospelých a napodobnil hviezdneho Kanaďana Connora McDavida. Ten pred tromi rokmi skompletizoval unikátny zlatý hetrik, mal o rok viac.

Útočník TPS Turku a predpokladaná dvojka tohtoročného draftu NHL hral pri všetkých fínskych triumfoch významnú úlohu. Vlani v Rusku na MS do 18 rokov patril k najproduktív­nejším hráčom turnaja, na šampionáte dvadsiatok na prelome roka svojím gólom rozhodol finále s Američanmi a teraz na Slovensku bol s šiestimi gólmi najlepším fínskym strelcom.

„Je to úžasné, ani sa mi nesnívalo o tom, že sa mi niečo také pošťastí. Navyše v takom mladom veku. Táto medaila je pre mňa zatiaľ najcennejšia. Je to skvelý štart do kariéry,“ povedal Kakko lámanou angličtinou novinárom po nedeľňajšom finále s Kanadou.

V seniorskej reprezentácii debutoval Kakko dva mesiace po 18. narodeninách v aprílovom stretnutí proti Dánsku. V ôsmich dueloch pred šampionátom síce vyšiel strelecky naprázdno, ale v úvodných dvoch zápasoch MS dal päť zo siedmich fínskych gólov. Potom mu síce strelecký prach zvlhol, ale radosť mu to nepokazilo.

„Cítil som, ako sa zlepšujte každým zápasom. Sebavedomiu pomohli góly v prvých zápasoch,“ vyhlásil Kakko, ktorého obmedzuje cukrovka i celiakia. Na otázku, akú má motiváciu do zvyšku kariéry, keď už toho toľko vyhral, ​​fínsky blondiak bez váhania odpovedal: „Olympiáda! A NHL. A aj fínska liga.“

Fínski hokejisti získali v nedeľu len tretí titul svetových šampiónov histórii. Prvýkrát sa radovali v roku 1995 vo Švédsku, v rokoch 2011 a 2019 dostali zlaté medaily na krk v Bratislave.

„Vyzerá to tak, že Bratislava je správnym miestom pre fínsky hokej, keďže sme tu získali dvakrát zlato. Pamätám si na náš predchádzajúci triumf. Mal som vtedy desať rokov, bol som doma a sledoval zápasy v televízii. Spomínam si najmä na Mikaela Granlunda,“ uviedol útočník TPS Turku, ktorý na turnaji nazbieral 7 bodov (6+1) v 10 zápasoch.

O necelý mesiac Kakka čaká draft NHL a fínsky supertalent je spoločne s Američanom Jackom Hughesom hlavným kandidátom na post jednotky. „Je to pre mňa veľmi dôležité a myslím si, že môžem byť jednotkou,“ povedal Kakko v priebehu turnaja hneď niekoľkokrát.

Či sa mu to podarí, bude jasné 21. júna.

Fíni sa stali majstrami sveta Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Veli-Matti Savinainen oslavuje s fanúšikmi...

TV Pravda: Ukázali Fíni ostatným krajinám cestu k zlatu? Čo bolo kľúčom Suomi k víťazstvu? Čo sa stalo osudným Rusom? A ktorý Slovák patril k najlepším hráčom na šampionáte? Radoslav Hecl hodnotí MS v relácii Príklep.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #fínski hokejisti #Kaapo Kakko