Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadu preverí najlepší útok. Vydrží jej šťastie? Fíni tužia po repríze

Celý čas sledoval, čo robí súperov brankár. Najskôr si orazítkoval puk o pravý betón nemeckého gólmana Phillipa Grubauera. O chvíľku ho dorazil do odkrytej časti jeho bránky. Náhoda?

25.05.2019 06:00
Jakub Voráček, Mark Stone Foto:
Kapitán Česka Jakub Voráček a líder Kanady Mark Stone.
debata

Možno to tak vyzeralo. Lenže Jakub Voráček je lišiak. Hviezda s vizážou banditu je kľúčovým mužom hokejistov Česka. Potvrdil to aj vo štvrťfinále s Nemeckom. A tím sa na neho bude spoliehať aj v semifinále s Kanadou (sobota od 19.15, RTVS).

Kľúčový gól

V zápase s Nemeckom (5:1) sa Voráček ocitol v situácii dvoch proti jednému. Ukázal v nej svoju veľkosť. Potvrdil, že na majstrostvách sveta v Bratislave a Košiciach patrí k najlepším.

„Bol to kľúčový gól,“ chválil hviezdneho spoluhráča Dominik Kubalík. Mimochodom, strelec ďalšieho parádneho gólu. Voráček zvýšil na 2:1, čím definitívne otvoril nemeckú defenzívnu hradbu.

Šikovná dorážka vlastnej strely ho opäť vrátila na tretie miesto v tabuľke produktivity šampionátu – v ôsmich dueloch strelil štyri góly a na dvanásť prihral.

„Keby sme išli s Michaelom Frolíkom opačne, mal by to presne na volej. Tam by som neváhal a prihral. Lenže v tomto garde by to bolo náročné. Vedel som, že keď vystrelím, môže sa to odraziť niekomu z nás. Nakoniec som to už len zamietol do bránky,“ vysvetľoval Voráček svoje myšlienkové pochody krátko pred gólom.

Jeho presný zásah zároveň natiahol parádnu sériu elitnej formácie. Pokiaľ Česi na MS 2019 v zápase skórovali – podarilo sa im to v siedmich dueloch (okrem prehry 0:3 s Ruskom) – vždy si miesto v streleckej listine našiel aj niekto z elitnej trojice Voráček, Frolík, Simon.

Po boku Jágra i Crosbyho

Všetci traja si až nečakane dobre sadli. Frolík aj Simon si aj proti Nemcom veľakrát vypočuli na ľade nejaké rady i výčitky od lídra Voráčka.

„Je to výborný hráč. Vo Philadelphii všetko stojí na ňom. Hráva presilovky, má skvelý prehľad aj zakončenie. Je to komplexný hráč, srdciar a bojovník,“ chválil kapitána českého tímu Simon.

„Všetci vieme, že patrí k najlepším hokejistom na svete. Snažíme sa ho počúvať, lebo má množstvo skúseností. Je akýmsi tmelom celej päťky,“ doplnil Frolík.

Útočník Calgary udivuje produktivitou. Po predčasnom konci Flames v play off NHL bol sklamaný. V najcennejšom drese si však hokej znovu užíva.

„Asi vďaka tomu chodí do útoku s takou chuťou,“ zamyslel sa Simon. „Chodí do predbránkového priestoru a má po boku skvelých nahrávačov Voráčka a Simona. Skvelá kombinácia,“ mädlil rukami český tréner Miloš Říha.

Bývalý kouč Slovana sa nebál hodiť Simona do vody. Pre dvadsaťštyriročného rodáka z Prahy to nie je šoková terapia, ale životná cesta. V roku 2015 sa prekvapujúco dostal do nominácie Vladimíra Růžičku na domáci šampionát. A aby toho nebolo málo, hral v útoku po boku Jaromíra Jágra. Bolo to naposledy, keď si Česi zahrali o medaily.

To sa im podarilo aj o štyri roky neskôr. So Simonom, ktorý už odohral desiatky zápasov popri jednom z najlepších hokejistov sveta – Sidneym Crosbym. Čo z mladíka robí skvelého partnera pre hviezdy?

„Asi komplexnosť. Nestresuje ma to, skôr naopak. Martin Straka ma naučil hrať s pokojom. Vďaka tomu mi teraz nevadí hrať po boku hviezd. Nezväzuje mi to ruky, na ľade sa s nimi cítim dobre,“ uzavrel Simon.

TV Pravda: Kto zo štvorice Rusko, Kanada, Fínsko a Česko zdvihne nad hlavu trofej pre víťaza? O tom sme sa v ďalšej relácii Príklep porozprávali s Radoslavom Heclom.

Video

Zastavia Fíni ruskú mašinu?

Osem zápasov, osem víťazstiev. Ruská mašina ide nezadržateľne za svojím zlatým snom. Vo štvrťfinále si poradila aj s výberom USA, ktorý mal byť pôvodne jedným zo spolufavoritov celého šampionátu. Americkí hokejisti ani v ôsmom dueli na majstrovstvách sveta nepotvrdili obrovský potenciál tímu plného zvučných mien.

V závere síce víťaza bratislavskej skupiny potrápili, ale vyrovnať už nedokázali. Rusi sa radovali po výsledku 4:3 a ďalšie víťazstvo očakávajú v sobotňajšom semifinále proti Fínsku (od 15.15, RTVS).

Krásne spomienky Jalonena na Bratislavu

Partia kapitána Iľju Kovaľčuka je opäť v pozícii výrazného favorita, no výborných korčuliarov okolo supertalentu Kaapa Kakka nesmie podceniť.

Tréner Jukka Jalonen má k dispozícii len dvoch hráčov zo zámorskej NHL, ale to vôbec neuberá na kvalite jeho kádra. Presvedčili sa už o tom Slováci, Kanaďania a vo štvrtok vo veľkom severskom derby aj Švédi – 5:4 pp.

Hrdinami zápasu boli kapitán Marko Anttila, ktorý vyrovnal pri záverečnej hre Fínov bez brankára svojím prvým gólom na turnaji, a autor víťazného zásahu v predĺžení Sakari Manninen.

„Vo štvrtok stálo pri nás aj šťastie a teraz máme šancu vyhrať zlato. Pokúsime sa o to isté, čo dokázali naši predchodcovia na Slovensku pred ôsmimi rokmi,“ tvrdí s úsmevom Jere Sallinen.

Fíni vtedy – rovnako pod vedením Jalonena – v semifinále zdolali Rusov 3:0. A následne v tretej tretine finálového súboja rozstrieľali Švédov 5:0 a celkovo zvíťazili 6:1.

Súbor hviezd pracuje pre tím a hrá za Rusko

„Teraz nás čaká náročnejší súper než vo štvrťfinále. Rusi sú na turnaji jednoznačne silnejší než Švédi. Majú vyššiu kvalitu v obrane aj v útoku. Musíme však nájsť spôsob, ako ich zdolať,“ tvrdí Jalonen.

Rusko má v Bratislave naozaj hviezdny výber. Za všetko azda hovorí fakt, že kapitán Iľja Kovaľčuk nastupuje vo štvrtej a najproduktívnejší hráč základnej časti NHL Nikita Kučerov v tretej formácii. Na vysvetlenie – druhá je poskladaná okolo Alexandra Ovečkina a prvú režíruje Jevgenij Malkin.

„Máme v tíme množstvo osobností a superhviezd, ktoré hrajú v NHL alebo KHL. A k tomu vynikajúceho brankára. Nikto však na šampionáte nehrá sám na seba, všetci pracujeme pre tím a hráme za Rusko,“ vysvetľuje kľúčový muž štvrťfinálového súboja s USA, obranca Michail Sergačov.

Rusi majú pred semifinále výhodu, že všetkých osem zápasov na turnaji odohrali v Bratislave. Fíni sa do hlavného mesta Slovenska presunuli z Košíc.

TV Pravda: Igor Liba o MS v hokeji 2019 a slovenských hokejistoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #semifinále #MS 2019 v hokeji #ruskí hokejisti #kanadskí hokejisti #Českí hokejisti #fínski hokejisti