Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličtina? Je lepšie, keď tréner ovláda materinský jazyk hráčov

Štyri roky viedol slovenskú hokejovú reprezentáciu, v Helsinkách 2012 dokonca s tímom prekvapujúco získal strieborné medaily.

24.05.2019 05:00
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek ako tréner slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata (14)

Dnes si Vladimír Vůjtek (74) užíva zaslúžený dôchodok. Oblek, bez ktorého ste ho na striedačke nikdy nemohli vidieť, vymenil za obľúbený tenisový úbor.

„Musíte počkať, práve mám rozohratý zápas. Zavolajte mi prosím o hodinu,“ povedal rodák z Klimkovíc. Až potom sa pustil do analýzy slovenského vystúpenia na domácom šampionáte.

Je deviate miesto reálnym odzrkadlením sily slovenského tímu?

Vzhľadom na to, čo predviedol, mal skončiť vyššie – aspoň vo štvrťfinále. Ukázalo sa však, že postupové problémy by mal aj v prípade výhry nad Nemcami – tí dokážu zahrať proti komukoľvek, aj Fínom vzali body. Škoda, lebo Slováci si aspoň jeden zápas v Bratislave zaslúžili.

Boli zaváhania v záveroch duelov proti Kanade a Nemecku športovou smolou či fatálnym zlyhaním?

Najskôr dva v jednom. Dostať gól necelé dve sekundy pred koncom je vždy pech. Slováci tesne pred koncom príliš chceli – mali zviazané ruky a prestali ich poslúchať aj hokejky. Povedal by som, že sa až zľakli. Ich hlavy akoby videli, že sa blíži koniec a s ním aj víťazstvo – skúsené mužstvá to dokážu využiť. A keď sme už pri Nemcoch – sami na to doplatili vo finále olympijských hier v Pjongčangu. Zrejme sa už videli so zlatými medailami na krku.

Po zápase sa ozvali hlasy – a niečo naznačil aj Ladislav Nagy – že na konci stretnutia nemala byť na ľade štvrtá päťka, ale Tatar s Pánikom. Súhlasíte?

Iba čiastočne. Ja by som na ľad zrejme poslal tých, ktorí už majú niečo odohraté. Ale na obranu trénerského štábu treba povedať, že duel s Nemeckom nepokazili mladíci, ale najskúsenejší hráč. Marinčin spravil dve chyby – najprv nevyhodil puk a potom ho zasa stratil na modrej čiare.

Ktorí hráči sa vám najviac páčili?

Sekera je vodca, svoju úlohu si zastal. Paradoxne, Marinčin odohral parádny turnaj, patril medzi najspoľahlivejších a zároveň najaktívnejších obrancov. Škoda toho zaváhania. Páčil sa mi Černák, ale aj on sa proti Kanade nechal zbytočne vylúčiť. Tatar s Pánikom získali solídny počet kanadských bodov a milo ma prekvapili aj Sukeľ s Liškom. Nepoznám ich, ale obaja ukázali, že v nich niečo je.

A kto sklamal?

Na tomto šampionáte nikto. Slováci predvádzali najlepší hokej za posledné roky. Nemyslím si, že by niektorý z hráčov predvádzal podpriemerné výkony.

Ani brankári?

Nechcem k nim byť príliš kritický, lebo mali aj zopár skvelých zákrokov. Ale rovnako, ako niektorí hráči, aj oni akoby neboli na konci úplne sústredení. Oba rozhodujúce góly padli na lapačku na prvú žrď – toto gólmani väčšinou chytajú.

Tréneri sa rozhodli nechať doma Júliusa Hudáčka. Nebola to chyba?

Zrejme vedeli, prečo tak urobili. Ja som Jula nevidel chytať v prípravných zápasoch a tak sa mi k tomu ťažko vyjadruje. Rozhodli sa tak a sami si musia vyhodnotiť, či to bola chyba.

Craig Ramsay viedol reprezentáciu na dvoch svetových šampionátoch. Ako by ste definovali cestu, po ktorej sa vydal?

V prvom rade ako správnu. Slovensko neurobilo žiadny krok vzad, ale naopak. Do mužstva priviedol niekoľko mladíkov a hráčov z extraligy, ktorú mnohí podceňujú. Ukázalo sa, že to bol správny krok.

Jozef Golonka povedal, že tréner by mal vedieť komunikovať v materinskom jazyku hráčov. Čo si o tom myslíte?

Mal pravdu, situácia, keď nie všetci v mužstve rozumejú pokynom, nie je ideálna. Niekoľko rokov som trénoval v Rusku, po rusky som síce vedel, ale spočiatku som mal aj tak problémy – nie všetci vždy a všetko pochopili. Netvrdím, že je to nutnosť, stojím si ale za tým, že je to tak lepšie.

Július Šupler zasa naznačil, že tréneri na slovenskej striedačke boli málo aktívni a nedostatočne reagovali na priebeh zápasov…

Hovorí sa, že po bitke je každý generál. Viem o kritike, písalo sa, že po vyrovnávajúcom góle si mal Ramsay vziať oddychový čas. Nakoniec sa ukázalo, že bod či dva by aj tak nestačili. Každý má svoju hlavu a štýl – aj Ramsay.

Po šampionáte sa mu skončí zmluva. Mal by zostať, alebo funkciu odovzdať niekomu inému?

Som rád, že o tom nemusím rozhodovať (smiech). Slováci to skúšali so skúsenými trénermi, potom s mladým a aj tak sa už roky neprebojovali do štvrťfinále. Mužstvo pod Ramsayho vedením ukázalo progres, ale ak by dostal šancu niekto iný – doma odskúšaný – nevidel by som v tom žiadny problém.

Slovensko ste viedli na svetovom šampionáte v Ostrave – verejnosť ho vnímala ako domáce podujatie. Je výhoda hrať pred vlastným publikom?

Hovorí sa, že áno. Atmosféra dokáže všetkých vybičovať k absolútnemu výkonu. Aj nám sa však stalo, že sme stratili niekoľko bodov v posledných minútach. Veľké chcenie, o ktorom som už hovoril, nás aj vtedy brzdilo.

Až taká veľká výhoda to zrejme nebude…

Asi nie. Hráči sa na domáce majstrovstvá sveta vždy tešia, fanúšikovia rovnako, ale koľko rokov musela čakať domáca reprezentácia na triumf?

Švédi – 27 rokov.

Vidíte. Doma sa hrá naozaj ťažko.

Po Slovákoch ste na sklonku trénerskej kariéry viedli aj českú reprezentáciu. Oddeľuje dva príbuzné národy nejaký zásadný hokejový rozdiel?

Určite. Slováci sú spontánnejší, viac reagujú na dianie na ľade. Česi zasa takticky vyspelejší. Hokej sa však neuveriteľne globalizuje, národné črty pomaly miznú. Mladí hráči chodia do cudziny veľmi skoro, v mužstvách NHL, KHL, v českej i slovenskej lige nájdete zmes hokejistov z rôznych krajín.

Špekuluje sa, že Miroslav Šatan by sa mal uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Má funkcionárske predpoklady?

Mal som ho niekoľkokrát v mužstve a na základe toho môžem pokojne povedať, že určite áno. Miro je veľmi rozumný človek, má rozhľad a názor, za ktorým si stojí. Som presvedčený, že ak o to miesto bude stáť a následne vo voľbách uspeje, spraví, čo bude môcť. Je to šikovný chalan.

TV Pravda: Ktoré štyri tímy pocestujú so zvesenými hlavami domov? Kto zabojuje v Bratislave o titul majstrov sveta? Opýtame sa hosťa ďalšej časti relácie Príklep Radoslava Hecla.

Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #MS 2019 v hokeji