Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žije hokejový boh v Británii? Možno, ale Tatara by sme si aj tak ihneď vzali

V tlačovom stredisku ho bolo najviac počuť. Mediálny manažér britskej reprezentácie - Chris Ellis - prežíval úspech hokejistov ako málokto iný v Košiciach.

22.05.2019 11:44
Veľká Británia, hokej Foto: ,
Hokejisti Veľkej Británie počas oddychového času v zápase proti Francúzku.
debata

O rozhovore uvažujem už niekoľko dní. Myslel som si však, že sa budeme rozprávať o Veľkej Británii, ktorá vypadla z A-kategórie.

Našťastie sa tak nestalo. Videli ste rozhodujúci zápas proti Francúzsku?

Áno. Priznám sa, že výsledok ma mierne šokoval.

Hráči si zaslúžia obrovský rešpekt. Veď si len predstavte, že prišli na podujatie, kde s nimi nikto nepočítal a mali si merať sily s tými najlepšími na svete. Ale od začiatku sme nepochybovali o tom, že nejaký ten bod získame – či s Francúzskom, alebo v zápasoch predtým. Všetci vedeli, že v Košiciach nemáme najtalentovanejší tím zo všetkých, ale povedzte mi, ktorý iný tím by to za stavu 0:3 nezabalil? Máme bojovného ducha a preto si zahráme aj na budúcoročnom šampionáte.

Neprekvapilo vás ani to, ako vám Slováci proti Francúzsku fandili?

Tušil som to. Veľká Británia – to nie sú iba naši hráči, ale aj fanúšikovia. Chodia s nami už niekoľko rokov a všade ich majú veľmi radi. Všímajú si ich aj miestne médiá. Prispievajú tak k pozitívnemu obrazu nášho tímu. A napokon, povedzme si pravdu – s outsiderom ľudia prirodzene sympatizujú.

Chris Ellis, mediálny manažér britských... Foto: Martin Prosnan
Chris Ellis Chris Ellis, mediálny manažér britských hokejistov.

Vlani o vašom postupe rozhodlo 15 sekúnd v zápase proti Maďarsku, o zotrvaní v A-kategórii zasa predĺženie. Vari sa presťahoval hokejový boh do Veľkej Británie?

(smiech) Nad tým som zatiaľ nerozmýšľal. Možno áno. Viete, čo spravil tréner, keď si hráčov za stavu 0:3 zavolal počas oddychového času? Každému sa pozrel do očí a povedal: „ty to dokážeš!“

V Košiciach som zaregistroval niekoľko britských novinárov, ale francúzskych napríklad nie. Znamená to, že ľudia sa u vás zaujímajú o hokej?

Nebudem vám klamať. Hokej je v porovnaní s futbalom takmer bezvýznamný šport. Ale je na vzostupe – na ligové zápasy Nottinghamu, Belfastu, či Sheffieldu chodí aj 7-tisíc fanúšikov. Záujem je aj o národný tím – v posledných rokoch vysiela jeho zápasy televízia Freesports v priamom prenose, informuje aj BBC sports.

Koľko ľudí sleduje reprezentačné zápasy v televízii?

Podľa informácie, ktorú som nedávno dostal, asi 80 tisíc. Na nehokejovú krajinu, akou je Británia, je to ohromné číslo.

Hokej je na Slovensku druhý najpopulárnejší šport. Ako si počína na Ostrovoch?

Ťažko povedať. U nás je to asi takto: v kolektívnych športoch dominuje futbal, potom kriket a ostatné sú ďaleko-ďaleko za nimi. Z halových športov je však hokej najpopulárnejší. Hádzaná, volejbal či basketbal u nás zaujímajú iba veľmi malý okruh ľudí.

Veľká Británia sa dostala medzi elitu po 25 rokoch. Čo to pre váš hokej znamená?

Ani si to nedokážete predstaviť. Len nedávno sme podpísali zmluvu s významným generálnym partnerom – Lucas. Takýto kontrakt by bol pred pár rokmi nepredstaviteľný. Na druhej strane máme čo ponúknuť. Naša liga nie je vôbec tak slabá, ako si niektorí myslia. Nottingham sa presadil aj v Európskej hokejovej lige, kde postúpil do play off. Napokon, v Košiciach sme dlho vzdorovali aj veľkej Amerike.

Najskúsenejší z vašich hráčov – Colin Shields – mi povedal, že priemerný zárobok v jeho Belfaste je 25-tisíc eur za sezónu. Hrajú hokej v Británii profesionáli?

Musím vám povedať jednu milú príhodu. Po prehre s Dánskom 0:9 sa ma opýtal jeden novinár z Kodane, či v našom mužstve hrajú amatéri. Zareagoval som protiotázkou: bolo to až také zlé? Následne sme sa spolu zasmiali. Ale vrátim sa k vašej otázke. Do Košíc prišli profesionáli. Sezóna na Ostrovoch však trvá od augusta do apríla a je pravda, že hráči si potom hľadajú iné zamestnanie. Nájdu sa aj takí, ktorí majú popri hokeji paralelný príjem z inej činnosti.

V rámci Veľkej Británie to zrejme nie sú bohatí ľudia…

Určite nie. Okrem pravidelného príjmu však mnoho hráčov dostáva od klubu ubytovanie či auto. Čo je to však v porovnaní s Patrickom Kanom, všakže?

Ak by ste si mohli vziať jedného slovenského hráča do svojho tímu, kto by to bol?

Krídelník z prvého útoku. Hrá v NHL, ale teraz som zabudol meno. Pomôžete mi?

Tomáš Tatar s číslom 90?

Presne tak. Je to pán hokejista. Viete, ako sa asi museli cítiť naši hráči, keď proti nemu nastupovali? Obdivujú mužstvá v NHL a Tatar je veľká hviezda. Bol to pre nich zážitok a obrovská skúsenosť.

Ako sa vám páčia majstrovstvá sveta na Slovensku?

Úžasné. Vo funkcii mediálneho manažéra som už šesť rokov, prešiel som s tímom rôznymi kategóriami. Toto sa však s ničím nedá porovnať.

Je medzi divíziami veľký rozdiel?

Obrovský. V nižších úrovniach sa o hráčov Británie nikto nezaujímal, možno len pár britských novinárov. Tu sa chce s nimi porozprávať každý. Päť minút slovenskí novinári, potom Dán, Fín a nakoniec príde aj Američan. Nedá sa to porovnať.

Boli ste už niekedy na Slovensku?

Som tu prvýkrát. Máte úžasnú krajinu a akonáhle sa sem budeme môcť ako tím vrátiť, prídeme.

TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #britskí hokejisti #Chris Ellis