Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénni Rusi pokračujú bez straty bodu. Pozrite si štvrťfinálové dvojice

Fínski hokejisti prvýkrát prehrali na hokejových MS 2019 v riadnom hracom čase. V utorňajšom dueli nestačili na Nemecko (2:4).

21.05.2019 14:47 , aktualizované: 22.05.2019 00:17
Alexander Ovečkin Foto: ,
Rus Alexander Ovečkin (vľavo) na šampionáte zatiaľ nežiari. Na konte má 2 góly a 1 asistenciu. Rovnako ako mladý Slovák Adam Liška.
debata (6)

Fíni prišli o prvenstvo

Fíni vstúpili do zápasu lepšie a hneď v úvode mali početnú výhodu po vylúčení Jonasa Müllera. V presilovke mal prvú gólovú šancu Jokiharju, no zblízka iba opečiatkoval hornú žŕdku.

V ďalších šanciach sa vyznamenali brankári na oboch stranách, ale v 15. minúte napriahol v presilovke od modrej čiary Lehtonen, jeho strelu ešte jemne tečoval Pesonen – 1:0. O dve minúty už bolo vyrovnané, keď Plachta prenikol po pravej strane, jeho prihrávku zúžitkoval Michaelis – 1:1.

V druhej tretine išli Suomi do vedenia po zásahu Tyrväinena, gól však musel ešte potvrdiť videorozhdoca, pretože Nemcom sa nezdal atak na ich brankára. Nemci však aj na tento zásah dokázali odpovedať, bekhendovým zakončením sa presadil Kahun.

Obe mužstvá si potom vypracovali ďalšie šance na gól, ale ten diváci videli až v treťom dejstve. V 45. minúte dostal puk na hokejku Draisaitl a Nemci po prvý raz viedli.

Fíni sa potom snažili o vyrovnanie, ale v závere duelu rozhodol o triumfe zverencov Toniho Söderholma do prázdnej bránky Draisaitl.

Už v treťom zápase po sebe sa nepresadila mladá senzácia úvodu šampionátu fínsky útočník Kaapo Kakko. Osemnásťročný hráč TPS Turku v úvodných štyroch zápasoch nasúkal šesť gólov a pridal jednu asistenciu.

A-skupina (Košice)

Fínsko – Nemecko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Góly: 16. Pesonen (Lehtonen, Jokiharju), 25. Tyrväinen (Ojamäki) – 18. Michaelis (Plachta, Eisenschmid), 34. Kahun (Draisaitl), 45. Draisaitl (Pföderl), 59. Draisaitl. Rozhodovali: Gofman (Rus.), Reneau – Hancock (obaja USA), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky 1:1, oslabenia: 0:0, 6685 divákov.

Fínsko: Lankinen – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Kuusela, Sallinen, Savinainen – Anttila, Lammikko, Kiviranta Nemecko: Grubauer – M. Müller, Holzer, Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper – Ehliz, Draisaitl, Hager – Plachta, Michaelis, Eisenschmid – Mauer, Kahun, Tiffels – Fauser, Noebels, Loibl – Pföderl

Hlasy po zápase

Matthias Plachta, útočník Nemecka: „Sme radi, za toto víťazstvo. Pre nás je pozitívne zistenie, že dokážeme hrať zápas aj s papierovo silnými súpermi. Navyše máme vo svojom strede skvelého strelca. Verím, že sme na MS ešte nepovedali posledné slovo.“

Juhani Tyrväinen, útočník Fínska: „Zápas sme si prehrali sami. Za stavu 1:1, alebo aj 2:2 sme mali šance na to, aby sme odskočili súperovi na viac gólov. Bohužiaľ sa nám to nepodarilo a teraz musíme čakať, ako sa situácia v tabuľke vyvinie. Ale Nemci boli veľmi húževnatí.“

Kanada ovládla zámorské derby

Hokejisti Kanady zvíťazili v záverečnom zápase nad USA 3:0 a v košickej vetve šampionátu tak obsadili 1. miesto. Vo štvrťfinále, ktoré je na programe vo štvrtok v Košiciach, sa stretnú so 4. tímom bratislavskej B-skupiny – Švajčiarskom.

Američania obsadili v základnej skupine 4. priečku a na štvrťfinále proti víťazovi B-skupiny Rusku pocestujú do Bratislavy.

Zámorské derby bolo v hernej réžii Kanaďanov, ktorí sa rýchlo dostali do náskoku 2:0 a Američanom veľa nedovolili. Okrem troch gólov viackrát nastrelili žŕdku a oporou im bol aj brankár Cory Murray, ktorý si pripísal 28 zákrokov.

Kanaďania sa dostali na koňa už v 2. minúte, keď lišiacku prihrávku Stonea spoza bránky využil Dubois. Američania robili v prvej tretine priveľa chýb, strelu Cirelliho ešte zastavila žŕdka Schneiderovej bránky, no americký brankár druhýkrát kapituloval po Turrisovej strele – 2:0.

Kanaďania mali aj v druhej časti viac z hry, inkasovať však mohli po úniku Vatrana, ktorý neprekonal Murrayho. V 36. minúte najskôr rozhodcovia neuznali Stoneov gól po zásahu vysokou hokejkou, krátko na to však McCann predsa upravil na 3:0.

Kanaďania si kontrolovali svoj náskok aktívnou hrou podporenou výkonom brankára Murrayho, ktorý v tretej časti zmaril viacero sľubných šancí Američanov.

A-skupina (Košice):

Kanada – USA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly: 2. Dubois (Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris). Rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Fraňo (ČR) – Lhotský (obaja ČR), Šišlo (Rus.), vylúčení: 2:2 na 2 min., navyše Mantha (Kan.) 10 min. OT za útok na hlavu, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 7440 divákov.

Kanada: Murray – Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Myers, Theodore, Fabbro – Stone, Dubois, Marchessault – Reinhart, Couturier, Cirelli – Mantha, Turris, McCann – Joseph, Henrique, Jost
USA: Schneider – Martinez, Suter, Werenski, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox – Kane, White, DeBrincat – Kreider, Eichel, Gaudreau – Keller, Larkin, Van Riemsdyk – Ryan, Glendening, Vatrano

Hlasy po zápase

Sean Couturier, útočník Kanady: „Bol to jeden z našich najlepších zápasov. Výborne nás podržal brankár Matt Murray, ale dobre hral celý tím. Je pre nás dobré, že sa na štvrťfinále nemusíme sťahovať.“

Noah Hanifin, obranca USA: „Chceli sme Kanadu zdolať, ale v úvode zápasu sme doplatili na chyby. Naďalej sme bojovali a potvrdili, že sme dobrý tím a nevzdávame sa. Ale dnes sme nevedeli dať gól. Už myslíme na ťažké štvrťfinále, radšej by sme ho hrali v Košiciach, ale musíme cestovať.“

Česi do štvrťfinále z 2. miesta

Česi zvíťazili vo svojom záverečnom zápase v B-skupine nad Švajčiarskom 5:4 a v tabuľke obsadili s 18 bodmi druhé miesto. Na štvrťfinále tak zostanú v Bratislave a narazia na tretí tím A-skupiny.

Švajčiari sa mohli v tabuľke posunúť len v prípade trojbodového víťazstva a preto v závere za stavu 4:4 odvolali brankára, čo využil obranca Jan Rutta a strelou do prázdnej bránky rozhodol o výhre ČR.

Švajčiari už aj s novou posilou Niederreiterom boli v úvode živší, presnejšie si prihrávali a v 3. minúte išli zaslúžene do vedenia. Martschini spoza bránky nabil medzi kruhy Frickovi a ten nedal Bartošákovi šancu.

Helvéti mali viac z hry až do 10. min., keď zápas na sedem minút prerušila výmena plexiskla. Po nej sa obraz hry zmenil, Česi sa skoncentrovali a v 13. min. využili presilovku, keď po rýchlom prečíslení zužitkoval prihrávku Kovářa strelou z prvej Voráček – 1:1.

Druhá tretina odštartovala kontroverzným momentom. Faulovaný Simon zostrelil Berru, pričom v páde „doviezol“ puk za bránkovú čiaru. Po trénerskej výzve Říhu sa arbitri poradili s videorozhodcom a gól napokon uznali, keďže podľa nich nešlo o nedovolené bránenie brankárovi. Darmo švajčiarski hráči protestovali.

Nesústredení o chvíľu neskôr pustili do brejku Frolíka, ten strelou medzi betóny zvýšil na 3:1 a vyhnal z bránky Berru, ktorého nahradil Mayer. Striedanie Švajčiarov opätovne nakoplo a už o 29 sekúnd znížil Scherwey aj za pomoci Jaškinovej rukavice. Výborný forčeking Simona ale vzápätí viedol ku gólu Kubalíka na 4:2.

Zápas v úžasnom tempe pokračoval v tretej časti. Švajčiari si vytvorili chvíľami drvivý tlak, najaktívnejší švajčiarsky hráč Scherwey znížil na rozdiel jedného gólu, ďalšie šance zlikvidoval Bartošák.

Helvéti sa dočkali vyrovnania v 57. min., z dorážky sa presadil nový muž v zostave Niederreiter. Posun v tabuľke garantovalo Švajčiarom iba víťazstvo v riadnom čase, preto v závere za stavu 4:4 odvolali brankára. Power play im ale nepriniesla úspech, naopak Rutta do prázdnej bránky rozhodol o triumfe ČR.

B-skupina (Bratislava)

Česko – Švajčiarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)
Góly: 13. Voráček (Kovář, Frolík), 21. Simon (Voráček, Hronek), 27. Frolík (Voráček, Simon), 29. Kubalík (Simon), 59. Rutta – 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) – Goľjak (Biel.), Oliver (USA), vylúčení: 7:7 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 9085 divákov.

Česko: Bartošák – Hronek, Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Sklenička – Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Faksa, Vrána – Gulaš, Kovář, Kubalík – Řepík, T. Zohorna, Palát – H. Zohorna Švajčiarsko: Berra (27. Mayer) – Josi, Weber, Genazzi, Loeffel, Diaz, Frick, Fora – Andrighetto, Haas, Niederreiter – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl – Rod

Hlasy po zápase

Jan Rutta, strelec víťazného gólu ČR: „Pri góle som chcel hlavne prejsť cez červenú čiaru, aby nebolo zakázané uvoľnenie. Našťastie som to trafil. Dúfam, že v mojej kariére prídu ešte dôležitejšie góly, že ten najdôležitejší nebude do prázdnej bránky. Je super, že zostaneme v Bratislave. Bol to dobrý zápas, bolo vidno, že žiadnemu tímu sa do Košíc veľmi nechcelo.“

Michael Frolík, útočník ČR (1+1): „Oba tímy potrebovali vyhrať a tak to na ľade vyzeralo. Švajčiari začali agresívne, vybehli na nás, my sme mali horší štart, potom sme sa zdvihli, odohrali super druhú tretinu. V tretej sme si to mali lepšie postrážiť a lepšie uhrať. Nechali sme ich vrátiť sa do zápasu, nakoniec sme, našťastie, dali v závere gól do prázdnej bránky a máme tri body.“

Miloš Říha, tréner ČR: „Sme spokojní. Trošku sme zaspali začiatok zápasu, vstúpili sme doň tak, ako sme nechceli. Švajčiari boli aktívnejší, nechali sme sa provokovať, hľadali niečo, čo nie je hokej. Po prvej tretine sme si k tomu v šatni niečo povedali a vrátili sa k tomu, čo sme chceli hrať. Pri góle Simona sme vedeli, že musí byť uznaný, preto sme použili trénerskú výzvu. V tretej tretine sme si mysleli, že Švajčiari už nebudú vládať, lenže oni hrali výborne a mali sme problémy. Tá hlava tam chýbala, bolo to emóciách, vrhali sme sa do útoku a potom prepadali do troch, namiesto toho, aby sme bránili a počkali si na ich chyby. Vidieť však, že mužstvo má svoju silu a charakter. Brankár Bartošák nás v závere neuveriteľne podržal, mal byť vyhlásený za nášho najlepšieho hráča.“

Rusi sú naďalej stopercentní

Ruskí hokejisti zvíťazili nad Švédskom po skvelej druhej tretine 7:4 a vo štvrťfinále sa vo štvrtok stretnú v ďalšom veľkom šlágri s USA. V bratislavskej B-skupine „zborná“ totálne ovládla dianie, všetkých sedem zápasov vyhrala viac ako presvedčivým spôsobom a so skóre 36:7.

Tabuľkovo tretí Švédi ako obhajcovia titulu narazia na Fínsko, druhé mužstvo košickej A-skupiny. Presný časový rozpis však definizoval direktoriát turnaja na okamžitom zasadnutí.

Zápas Rusko – Švédsko sa dlho len rozbiehal a zvýšenú aktivitu Švédi pretavili do vedúceho gólu osvedčeným spôsobom, strieľanou prihrávkou od modrej na teč pred bránkoviskom, hoci trochu šťastný.

Sústredený výkon Švédov viedol aj k presilovke, ale nevýraznej, keďže Rusi opäť demonštrovali svoju turnajovú suverenitu v oslabeniach. Sami sa však v ofenzíve proti pevným štruktúram nedostávali do výhodných streleckých pozícií a tak po dlhom čase mal najväčšiu šancu zo strednej vzdialenosti obranca Orlov.

Jeho tím defenzívne exceloval aj v ďalšej presilovke súpera ale na opačnom konci hracej plochy zaujal iba jedovatým švihom Ovečkina a jeho následnou efektnou futbalovou zadovkou na Kuznecova, keď prišiel o hokejku. Posledné slovo tretiny mala Kučerovova klasická bekhendová zadovka, ale Markström bol pripravený.

Zborná do druhého dejstva vybehla ako vymenená a Anisimov skóroval do poloodkrytej bránky po skvelej práci svojich excelentných krídiel. Rusi šliapali, súpera totálne ukorčuľovali a kombinovali priam podľa metodických príručiek.

Po Kuznecovovej obetavosti dvakrát takmer trafil Ovečkin, akcia pokračovala, Švédi nestíhali a manévre po Sergačovovej strele zavŕšil druhým gólom Dadonov. Potom Malkin skvele do tandemu nabil na klasické Ovečkinovo esíčko s gólovým švihom spoza obrancu a pokračovalo sa.

Štvrtý pridal po buly pohotový Kaprizov a tretinu hrôzy pre švédsky hokej zavŕšili dva góly po nehoráznych chybách úradujúcich majstrov sveta. Tým sa totálne rozpadol formát, za 20 minút mal nebezpečný pokus len obranca Ekholm, naopak Rusi mali okrem poltucta zásahov ešte 3–4 gólovky.

V tretej časti tempo výrazne opadlo, Švédi svoju snahu o korigovanie potupy nepreháňali z obáv zo súpera, ten si dvadsaťminútovku odtrénoval a tak padli ešte ďalšie góly.

B-skupina (Bratislava)

Švédsko – Rusko 4:7 (1:0, 0:6, 3:1)
Góly: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. Klingberg (Ekman-Larsson, Nylander) – 21. Anisimov (Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačov, Kuznecov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov, 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Telegin). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Hribik (ČR) – McCrank (Kan.), Ondráček (ČR), vylúčení: 1:3 na 2 min., navyše: 40. Hörnqvist (nešportové správanie), presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 9085 divákov

Švédsko: Markström – Klingberg, Ekman-Larsson, Larsson, Ekholm, M. Pettersson, Gustaffson Hägg – Hörnqvist, Wennberg, Nylander – Lindholm, E. Pettersson, Landeskog – A. Kempe, Lander, Eriksson – Bratt, Krüger, Rasmussen
Rusko: Vasilevskij – Sergačov, Nesterov, Zajcev, Orlov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov – Grigorenko, Malkin, Dadonov – Kaprizov, Kuznecov, Ovečkin – Kučerov, Anisimov, Gusev – Telegin, Andronov, Kovaľčuk – Barabanov.

Hlasy po zápase

Jakob Markström, brankár Švédska: „Mal som pocit, že každá ruská strela skončí v bránke. Mojou úlohou je zastavovať puk na ceste do bránky a dnes som to nerobil dobre. V zostave Ruska je veľa výborných hráčov, ktorí majú významné hokejové schopnosti. Neboja sa kombinovať a pomáhajú si navzájom. Hrajú veľmi nezištne. Oproti minulosti sa to veľmi zmenilo.“

Nikita Zadorov, obranca Ruska: “V šatni sme si pred zápasom povedali, že budeme hrať našu hru. Keď to plníme, tak asi niet tímu, ktorý by s nami mohol držať krok. Keď sa pozriete na našu zostavu, tak vidíte, že každá naša formácia môže skórovať. Preto nepotrebujeme na góly veľa šancí."

Priamy súboj o 5. miesto pre Lotyšov

Hokejisti Lotyšska zdolali vo svojom záverečnom zápase na MS Nórsko 4:1 a v bratislavskej B-skupine obsadili so ziskom deviatich bodov piatu priečku.

V súboji dvoch tímov, ktoré už dávnejšie stratili šancu na postup, rozhodli o svojom víťazstve tromi gólmi v tretej tretine. Nóri skončili so šiestimi bodmi na 6. mieste.

Priamy súboj o 5. miesto v skupine priniesol od úvodu ofenzívny hokej. V prvej tretine mali strelecky jasne navrch Lotyši, ale do vedenia išiel súper zásluhou Lindströma, ktorý výstavne trafil nad lapačku Merzlikinsa.

Pobaltský tím pokračoval v aktivite a dočkal sa v 23. min. takisto v presilovke, o vyrovnanie sa postaral Indrašis. Lotyšský nápor narastal, výborné zákroky však predvádzal Haukeland, ktorý držal „vikingov“ v hre.

Odolával až do 47. min., keď ho v rýchlom slede prekonali Jaks a Marenis. Výhru poistil v 55. minúte gólovou dorážkou Keninš.

B-skupina (Bratislava):

Nórsko – Lotyšsko 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Góly: 16. Lindström (Holös, Martinsen) – 23. Indrašis (Balcers, Blugers), 47. Jaks (Balinskis, Indrašis), 48. Marenis (Kulda, Balcers), 55. Keninš (Indrašis). Rozhodovali: Nikolic (Rak.), Rantala (Fín.) – Lazarev (Rus.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8965 divákov.

Nórsko: Haukeland – Bonsaksen, Holös, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull, Kaasastul – Thoresen, Olimb, Olden – Röymark, Haga, Trettenes – Martinsen, Lindström, Reichenberg – Forsberg, Roest
Lotyšsko: Merzlikins – Freibergs, Cibulskis, Jaks, Balinskis, Kulda, Sotnieks, Zile – Darzinš, Bluegers, Balcers – Rob. Bukarts, Indrašis, Keninš – Meija, Bičevskis, Rih. Bukarts – Dzierkals, Gegeris, Marenis

Hlasy po zápase

Andreas Martinsen, útočník Nórska: „Pred štartom sme vedeli, že to bude ťažký turnaj. Museli sme zdolať Rakúsko a Taliansko, to boli pre nás kľúčové zápasy a tie sme zvládli. Samozrejme, chceli sme zvíťaziť aj nad Lotyšmi, no oni boli v tomto zápase skrátka lepší. Majú dobrý tím.“

Teodors Blugers, útočník Lotyšska: „Je to dobrý pocit zakončiť šampionát víťazstvom. Škoda, že sme nedokázali naplniť náš cieľ. Mali sme možnosť vyhrať o trochu viac zápasov, urobili sme však pár chýb, ktoré nás stáli lepší výsledok. Celkovo sme ukázali niekoľko svetlých momentov počas turnaja.“

VIDEO: Pozrite si ako odhadujú počty fanúšikov v košickom informačnom centre, kam chodia Fíni, Nemci či Briti. Ako sa Lotyšom páči na Devíne a čo hovoria Nóri a Švédi na kvalitu slovenského piva. Viac vo videu TV Pravda.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #MS 2019 v hokeji #skupina A #skupina B