Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágra naháňať nebude. Lúči sa prototyp šampióna

Do hokejového dôchodku odchádza na majstrovstvách sveta. Ako jedna z opôr národného tímu. Košická legenda, majster sveta a jeden z najlepších strelcov, akých Slovensko za posledné roky malo.

21.05.2019 07:00
Nagy hokej MS 2019 Foto: ,
Ladislav Nagy v drese Slovenska na MS 2019.
debata (2)

Ladislav Nagy dnes nastúpi na posledný zápas v úspešnej kariére. Duel s Dánskom bude jeho 122. v reprezen­tačnom drese. Z profesionálnej scény odchádza posledný člen zlatej generácie.

Nechcel sa lúčiť v Košiciach

„V prvom rade si chcem duel užiť a schuti si zahrať. Verím, že ho zvládneme a vyhráme. Najmä kvôli ľuďom, ktorí boli po celý čas perfektní. Je pekné, že posledný zápas odohrám doma, ale nechcel som takto končiť. Túžil som ísť s mužstvom ešte aj do Bratislavy a dopadlo to zle,“ tvrdí už 39-ročný krídelník.

Sám vie, že keby chcel, v kariére by mohol minimálne rok či dva pokračovať. No tvrdí jednoznačne – stačilo. Jaromíra Jágra naháňať netúži.

„On nemá rodinu, celý deň oddychuje a večer si ide zatrénovať. Je neuveriteľné, čo dokázal a ako hrá v tomto pokročilom veku. Ja však končím, na zápas príde celá moja rodina,“ prezradí.

Rodák zo Šace reprezentoval Slovensko na ôsmich seniorských majstrovstvách sveta, má zlato z Göteborgu 2002, bronz z Helsínk 2003 a aj bronz z juniorského šampionátu 1999.

Štartoval aj na olympiáde v Pjongčangu a Svetovom pohári v roku 2003. V NHL odohral 435 stretnutí v základnej časti s bilanciou 115 gólov a 196 asistencií.

Handzuš: Komplexný hokejista

V zámorí aj v reprezentácii s ním strávil veľa spoločných chvíľ Michal Handzuš, v súčasnosti jeden z asistentov Craiga Ramsayho.

„Veľmi dobrý chalan a výborný hráč. Verím, že si rozlúčku užije. Vždy bol silný na puku, mal výbornú strelu a videnie. Skrátka komplexný hráč. Rozhodol sa skončiť, ale keby chcel, pokojne môže hrať ďalej,“ tvrdí 42-ročný bývalý center.

V NHL spolu brázdili klziská v drese St. Louis, Phoenixu aj Los Angeles. Najkrajšie chvíle však zažili v reprezentácii.

„Titul majstrov sveta je najpamätnejší, ale užili sme si aj ostatné šampionáty, aj tie, kde sme nedosiahli úspechy. Prečo Laco vydržal tak dlho? Určite vďačí tomu, ako sa sám sebe venoval. A najmä ho hokej stále bavil,“ dodáva Handzuš.

V Göteborgu si obaja vychutnali najväčší úspech slovenského hokeja aj v spoločnosti Jána Lašáka, momentálne trénera brankárov.

„Pred zranením ruky, keď sa mu darilo, bol jedným z top strelcov v NHL. Mal neskutočné vyhnutie hokejky, strašnú vrtuľu, ťažko sa čítala jeho streľba. Mne veľa gólov nedal, lebo keď som bol junior, on už hral za mužov a ani potom sme sa už veľmi ako súperi nestretli,“ približuje Lašák.

Lašák: Spoločná izba? Božechráň

Rád spomína na spoločné zážitky z mládežníckych reprezentácií aj na Vianoce 1998 strávené v Amerike.

„Poznali sme sa hádam od roku 1994. Zažili sme veľa, vtedy ešte v ére bez telefónov. V izbe sme spolu nikdy nebývali, božechráň (smiech). Oni boli legendárna dvojka so Severinom Gönczim. Pamätám si jeden z jeho prvých zápasov za mužov. V Prešove nastrieľal štyri góly – v prvej lige, ktorá mala vtedy vysokú úroveň. Vyletel ako kométa,“ vraví Lašák a so smiechom pridá aj Nagyovu stručnú charakteristiku:

„Keď bol mladší, bol živší, teraz je už najmä konsolidovaný rodinný typ.“

Kapitán Andrej Sekera prisľúbil, že mužstvo niečo pre najstaršieho muža kádra vymyslí. Všetci mu túžia dopriať víťaznú rozlúčku.

„Laco je super chalan. Človek, ktorého mali všetci v kabíne radi a bola s ním vždy zábava. Stále je vynikajúci hokejista, jeden z najlepších, akých Slovensko kedy malo. Veľa dokázal a bolo mi cťou s ním hrať. Zdobila ho trpezlivosť. Neodhadzoval puk, vždy ho držal a aj pri streľbe si vedel počkať na ideálny moment,“ opísal Nagya.

Koch obdivuje priamosť a túžbu víťaziť

Aj tréner Ramsay Nagya obdivoval. Preto ho vlani zobral na olympiádu do Pjongčangu, na majstrovstvá sveta do Kodane i teraz na domáci šampionát.

„Je prototypom šampióna. Takých vždy potrebujete v mužstve. Rozhodnutie o konci kariéry je vždy náročné. Laco chce odísť na vrchole a treba to rešpektovať,“ skonštatoval skúsený Kanaďan.

Dve a pol sezóny mohol popri Nagyovi herne rásť aj Patrik Koch. Mladý obranca si túto možnosť cení.

„Každý vie, že mal obrovský talent. Super chalan, ktorý sa nám snažil pomáhať. Vedel na nás aj zakričať, ale vždy pre dobro mužstva a väčšinou to pomohlo. Aj na tréningoch sa veľmi ťažko bránil, lebo je stále nesmierne rýchly a má úžasnú prácu s pukom. Obdivujem na ňom najmä obrovskú túžbu víťaziť a priamosť. Nikdy sa nebál povedať, čo si myslí,“ dodal Koch.

Aká bude rozlúčka Ladislava Nagya v kariérou? Pozrite si ďalší diel hokejovej relácie Príklep z dielne TV Pravda, ktorej hosťom bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ladislav Nagy #MS 2019 v hokeji