Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debakel Slovákom 6:0? Jeden z mojich obľúbených zápasov

Patrí medzi najväčšie dánske hviezdy. V NHL odohral 243 stretnutí, momentálne je kapitánom Jokeritu Helsinki v KHL a štartuje už na deviatom seniorskom šampionáte.

20.05.2019 14:13
Regin hokej MS Foto: ,
Kapitán Dánska Peter Regin (vpravo) na MS 2019.
debata

Vždy obdivoval Mariána Hossu, rád spomína na vysoké víťazstvo 6:0 nad Slovenskom v Kolíne 2010 a myslí si, že Slovan patrí do KHL.

„Už nemôžeme postúpiť do štvrťfinále MS, ale čakajú nás veľké zápasy proti Kanade a domácemu tímu, na ktoré sa tešíme. V Košiciach vládne skvelá atmosféra, na akú som zvyknutý aj z Bratislavy v KHL,“ tvrdí kapitán Dánov Peter Regin (33).

Sobotňajšou vysokou prehrou s USA 1:7 ste prišli o šancu zabojovať o štvrťfinále. Nezlomilo vás to?

Uvedomujeme si, že v zápasoch proti tímom rangu USA nie sme favoriti. Takže prehra nie je až taká bolestivá ako spôsob, akým sme prehrali. Dokážeme oveľa viac, než sme zo seba vydali proti Američanom. To je najväčšie sklamanie. Snažili sme sa vstúpiť do zápasu čo najlepšie, vypracovať si príležitosti, ale súper nás zničil štyrmi rýchlymi gólmi a bolo po zápase.

Nebude pre vás náročné motivovať sa na zvyšné stretnutia?

Vôbec nie. Vo svetovom ponímaní sme malá hokejová krajina a čaká nás Kanada – najhokejovejšia krajina na svete. Je pre nás otázkou cti odohrať proti Kanaďanom čo najlepší zápas. Musíme zo seba dostať maximum. Rovnako aj proti Slovákom.

Videli ste už, aká atmosféra vládne na zápasoch domáceho tímu?

Naživo som na stretnutiach Slovenska nebol, ale v televízii to vyzerá úžasne. Odkedy pôsobím v Jokerite, hrávame často so Slovanom a v Bratislave je vždy výborná atmosféra. Slováci milujú hokej. Mrzí ma, že vašim chlapcom nevyšli koncovky stretnutí s Kanadou a Nemeckom. Na šampionáte hrajú veľmi dobre a zaslúžili si aspoň jeden z týchto duelov vyhrať. Mali mať viac bodov.

Slovensko odohralo s Dánskom v roku 2010 jedno z najhorších stretnutí vo svojej histórii. Pamätáte si duel v Kolíne?

Samozrejme, dobre si ten zápas pamätám (s úsmevom). Marí sa mi, že Slováci hrali deň predtým večerný duel, náš zápas bol popoludní a tak mali málo času na regeneráciu. Pre nás je to významný zápas. Vtedy sme po prvý raz postúpili do štvrťfinále a práve výhra so Slovenskom nám to umožnila. Bol to výborný turnaj a mali sme veľmi dobrý tím. Nebolo by zlé si ho zopakovať.

Aké je to byť hokejovou hviezdou v nehokejovej krajine?

(smiech) Nie som hviezda, som len obyčajný hokejista. (Je hviezda – bez váhania zareaguje vedľa stojaci hovorca dánskej výpravy). Hokej sa u nás v Dánsku rozvíja, produkujeme stále lepších hráčov. Snažíme sa im pomôcť a robiť hokej najlepšie ako vieme.

Počas kariéry ste si zahrali aj so slovenskými hráčmi Mariánom Hossom či Ľubomírom Višňovským. Aké na nich máte spomienky?

Obaja boli veľmi fajn, sú to vtipní chlapíci. Z Hossu sála pokora. Neviem, či poznám takého skromného hráča, ktorý je skutočná superhviezda. Vždy som ho s nadšením sledoval. Keď ma draftovala Ottawa, jeho krátko na to vymenili do Atlanty. Stretli sme sa v Chicagu, kde na mňa urobil vynikajúci dojem. Často sa so mnou rozprával. Neviem, či sa špeciálne venoval hráčom z Európy, ale mne veľmi pomohol.

V Ottawe ste sa na krátko stretli aj s Košičanom Marekom Svatošom. Pamätáte si ho?

Pamätám, hoci sme si spolu nezahrali. Zranil som sa krátko predtým, ako k nám prišiel. Viem, že zomrel príliš mladý… Bola to aj pre mňa smutná správa, lebo to bol milý chlapík.

Ako vyznie porovnanie Steel arény so štadiónom v Bratislave?

Som rád, že sme v Košiciach. V Bratislave som hral už veľakrát, s Jokeritom zvyčajne dvakrát ročne, takže je pekné vidieť aj iné slovenské mesto. Cítime sa tu dobre, mesto je pekné aj aréna je veľmi fajn. Je sa tu na čo pozerať.

Momentálne je otázne, či bude Slovan pokračovať v KHL. Myslíte si, že do ligy patrí?

Určite áno. Najmä kvôli výborným fanúšikom. V Bratislave sa hrá ťažko každému tímu KHL, ale všetci hráči sa tam tešia. Je to jedna z najobľúbenejších destinácií v lige. Dúfam, že Slovan v súťaži ostane.

VIDEO: Pozrite si ako odhadujú počty fanúšikov v košickom informačnom centre, kam chodia Fíni, Nemci či Briti. Ako sa Lotyšom páči na Devíne a čo hovoria Nóri a Švédi na kvalitu slovenského piva. Viac vo videu TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #dánski hokejisti #Peter Regin