Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhý syn, dva góly, dve asistencie. Český hrdina Voráček zažil najkrajší deň

Podobne intenzívne hodiny nabité eufóriou a adrenalínom ako v sobotu brankár Patrik Bartošák prežil vo štvrtok v kombinácii zápasu majstrovstiev sveta v hokeji a pôrodu partnerky kapitán českého tímu Jakub Voráček.

17.05.2019 09:11
Jakub Voráček Foto: ,
Jakub Voráček oslavuje gól s českou striedačkou.
debata

Len v obrátenom garde – najprv si užil narodenie syna Matěja, potom sa stal v Bratislave hrdinom zápasu proti Lotyšsku, v ktorom zrežíroval obrat z 0:2 na 6:3.

Zatiaľ čo Bartošák vychytal v piatok večer výhru nad obhajcami zlata Švédmi a o pár hodín neskôr bol pri pôrode syna Damiana, Voráček to zvládol naopak.

Osobne si ráno v deň zápasu užil pôrod, potom sa už ponáhľal za tímom, aby mu pomohol v súboji s Lotyšmi. Oplatilo sa – dvadsaťdeväťročný útočník dal dva góly a na ďalšie dva prihral.

„Bolo to hektické a veľa som toho nenaspal, asi tri hodiny… Ale som veľmi rád, že som sa vrátil. A tiež, že všetko prebehlo hladko, aspoň teda z môjho pohľadu. Neviem, ako z pohľadu priateľky. Prebehlo to tak, ako malo. Som rád, že sú všetci zdraví a spokojní. A ja som sa mohol vrátiť späť k tímu. Bol to asi najkrajší možný deň,“ povedal Voráček po zápase v rozhovore s novinármi.

Voráček mal v zápase bilanciu 2+2 a keďže Matěj je jeho druhý potomok (z predchádzajúceho vzťahu má syna Jakuba), bol to pre neho deň v znamení dvojok.

Sám od seba pritom neočakával zázraky. „Ja som niečo také nezažil. To cestovanie a hektiku, aj keď príjemnú. Nevedel som, čo od toho čakať. Vedel som len to, že Lotyši budú dobre korčuľovať a budú nepríjemní. A že nás čaká ťažký zápas. Dostali sme dva rýchle góly, ale ja som veril, že keď sa budeme hýbať, ako sme sa hýbali v prvej tretine, tak nakoniec odpadnú, čo sa stalo. A my sme zápas od štvrtého gólu kontrolovali,“ uviedol Voráček.

Vo 38. minúte sa práve on postaral o vedúci gól na 3:2, čím dovŕšil skvelý obrat. A z plných pľúc si radosťou zakričal. „Ani neviem, čo to bolo,“ pousmial sa Voráček.

„Bol som natešený, bol to kľúčový gól. Dostal nás do vedenia, mali sme veľa šancí. Kuba Vrána potom čoskoro zvýšil na 4:2, čo bol ďalší z kľúčových bodov zápasu. Som veľmi rád, že sme to zvládli, nebol to ľahký zápas,“ pochvaľoval si Voráček.

Obrat priniesol do českého tímu veľkú úľavu, za stavu 0:2 po prvej tretine sa českému tímu nedýchalo ľahko. „Dostali sme všetky tri góly v oslabení, veľa tých vylúčení bolo zbytočných. Ale som rád, že aj keď sme dostali tie dva góly, tak sme sa po prvej tretine upokojili, zdvihli sa a potom dominovali celú druhú tretinu,“ pripomenul Voráček.

Celý tím si dobre uvedomoval, že stratiť body s Lotyšmi by predstavovalo komplikáciu. „Nebolo by to príjemné, ale ja som vedel, že tým pohybom, aký máme, sa do toho zápasu dostaneme. Tím ukázal veľkú silu,“ ocenil Voráček, pričom však prezradil, kto si vzal v kabíne hlavné slovo po výsledkovo nepodarenom úvodnom dejstve. „To by som nechal bez komentára.“

Voráček okrem gólu na 3:2 a dvoch asistencií zavŕšil skóre do prázdnej bránky v 59. minúte, keď mu druhý zásah večera doslova ponúkol pred prázdnou lotyšskou bránkou Michael Frolík. Viac ako oslave gólu sa ale Voráček venoval diskusii s Rudolfsom Balcersom, ktorý sa pri jeho zakončenie prehnal okolo útočníka Philadelphie.

„Mal som tam prázdnu bránu, ale keby som neuhol, tak by ma trafil do hlavy. To bolo úplne zbytočné. Sú to emócie počas zápasu, ale som fakt rád, že ma netrafil, pretože to by nedopadlo dobre. Bolo to vygradované,“ podotkol Voráček.

Puk po góle pre ráno narodeného syna Matěja priamo na ľade nevzal. „Ale maséri ho asi zobrali,“ veril Voráček, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča českého tímu.

Cenu mu po zápase odovzdal na ľade generálny manažér Petr Nedvěd a chvíľu Voráčkovi ešte niečo hovoril. O čo išlo?

„Hovoril, že ma bude musieť voziť častejšie,“ povedal s úsmevom Voráček, ktorého vzal do pôrodnice v Uherskom Hradišti manažér tímu Jan Černý a naspäť priviezol práve Nedvěd.

TV Pravda: Čo hovorí Radoslav Hecl na zlyhanie proti Nemecku? Prehrali sme si podľa neho zápas sami? Je to mentálnou nezrelosťou tímu? Kto má na prehre najväčší podiel viny? Verí aj naďalej v postup do štvrťfinále? Pozrite si ďalšie vydanie relácie Príklep z dielne TV Pravda.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Voráček #Českí hokejisti #lotyšskí hokejisti