Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach vstúpil do americkej histórie a teraz túži po zlate. Kane si MS užíva

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Patrick Kane sa v stredajšom zápase proti Veľkej Británii na majstrovstvách sveta v Košiciach zapísal do histórie amerického hokeja.

16.05.2019 10:21
Patrick Kane Foto: ,
Kapitán USA Patrick Kane.
debata
Kapitán USA Patrick Kane. Foto: TASR, Martin Baumann
Patrick Kane Kapitán USA Patrick Kane.

Na bezproblémovom víťazstve nad outsiderom skupiny 6:3 sa tridsaťročná opora Chicaga podieľala gólom a dvoma asistenciami. Kane tak na šampionátoch nazbieral 36 bodov a prekonal legendárneho Marka Johnsona, olympijského víťaza z Lake Placid a člena Siene slávy medzinárodnej federácie IIHF aj amerického hokeja.

„Vnímam to ako výnimočnú chvíľu, zvlášť keď si uvedomím, koľko Američanov hralo na MS, koľko amerických detí sníva o účasti na takomto turnaji a reprezentovaní svojej krajiny. Podujatie na Slovensku si naozaj veľmi užívam,“ povedal Kane po zápase.

Rodákovi z Buffala stačili na prekonanie rekordu štarty na troch svetových šampionátoch. Kane sa predstavil v roku 2008 v Halifaxe a Québecu aj vlani v Kodani a Herningu, kde Američania získali bronzové medaily.

„Turnaj si zatiaľ užívam. Na majstrovstvách sveta som tretíkrát a bolo by naozaj pekné ich vyhrať. Ale aj osobný úspech je pre mňa pekný,“ uviedol Kane, ktorý má v zbierke úspechov aj striebro z olympijských hier vo Vancouveri v roku 2010 a pod piatimi kruhmi nechýbal ani o štyri roky neskôr v Soči. Predstavil sa aj v roku 2016 na Svetovom pohári v Toronte.

Kým Kane potreboval k zisku 36 bodov (13 gólov a 23 asistencií) 21 zápasov na MS, dnes šesťdesiatjeden­ročný Johnson na ôsmich šampionátoch odohral 62 stretnutí (15+18).

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Kane #MS 2019 v hokeji #americkí hokejisti