Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadská hviezda obdivuje Cháru: Fanúšikovia v Európe sú úplne iní

Vlani sa mu v Kodani medaila neušla, teraz túži doplniť zbierku, v ktorej už má cenné kovy z MS do 18 aj 20 rokov.

13.05.2019 05:00
Hokej Kanada Chabot Foto: ,
Thomas Chabot (vľavo) v drese Ottawy Senators.
debata

Obranca Ottawy Thomas Chabot (22) má za sebou individuálne skvelú sezónu a v Košiciach patrí medzi lídrov kanadského tímu.

„Vždy je príjemné prísť na šampionát a zažiť niečo, na čo nie sme v NHL zvyknutí. Fanúšikovia v Európe sú úplne iní a tunajšia atmosféra je veľké lákadlo,“ tvrdí spoluhráč Christiána Jaroša. V sezóne nazbieral úctyhodných 55 bodov.

Prekvapili vás Slováci v doterajších stretnutiach na turnaji?

Nie. Každý na majstrovstvách sveta má dobrý tím. Slováci hrajú doma, o to je ich motivácia väčšia a ich sila sa znásobuje. Hrať pred vypredaným hľadiskom je obrovská vzpruha. Víťazstvo nad Američanmi bolo trochu prekvapujúce, to nepopieram, ale kto videl zápas, nemôže proti výsledku namietať.

Na čo si musíte dať dnes pozor?

Bude to náročné. Hrať proti domácemu tímu je každý rok veľká výzva. Musíme si naň dať pozor, keďže vieme ako zahral proti USA aj Fínsku.

V prvom zápase ste podľahli Fínom. Poznačilo to vašu psychikou?

Musíme uznať, že Fíni proti nám podali veľmi dobrý výkon. Mali sme množstvo šancí zvrátiť duel, no nevyužili sme ich a strácali priveľa pukov. No aj takýto zápas nám pomôže. Pre mnohých z nás to bol len druhý duel tento mesiac, takže potrebujeme získať prax a správne tempo. Pred nami je ešte veľmi dlhý turnaj a máme čas sa do toho dostať.

Ako sa vám pozdáva atmosféra v Košiciach?

Nebol som na prvom zápase Slovenska, ale som si istý, že to bolo úžasné. Už náš otvárací duel s Fínskom bol parádny, fanúšikovia vytvárali super atmosféru. Je mi jasné, že vo vzájomnom zápase so Slovákmi to všetko bude ešte niekoľkonásobne búrlivejšie. Teším sa na to, lebo ma baví sledovať, ako európski fanúšikovia milujú svoje mužstvá.

Je veľký rozdiel medzi priaznivcami v Európe a v zámorí?

Atmosféra je výrazne rozdielna. U vás ľudia veľa kričia, spievajú, skandujú, používajú bubny a neviem aké ďalšie nástroje. Aj preto je pre nás Kanaďanov vždy príjemné prísť na majstrovstvá sveta a užiť si niečo iné. Je to jedno z veľkých lákadiel. Okrem toho si zahráme na širšom klzisku a máme možnosť spoznať nové mestá a ľudí. No určite by som neporovnával, kde sú priaznivci lepší. Európski i zámorskí sú výborní.

Stretli ste sa už s klubovým spoluhráčom Christiánom Jarošom?

Hneď prvý deň, keď sme do Košíc prileteli. Krátko sme sa porozprávali, ale na vzájomný zápas reč neprišla. Skôr ma zaujíma, čo mi povie o meste, kam sa máme vybrať, čo si nemáme nechať ujsť. Je odtiaľto, takže nám určite veľmi dobre poradí. Prajem mu, aby sa mu na turnaji darilo a nech si užíva domácu atmosféru.

Ako na vás zapôsobil počas svojej prvej stabilnej sezóny v NHL?

Christián je veľmi dobrý chlapík i hokejista. Je silný, výbušný, dobre korčuľuje a má dobrú prihrávku. Vybojoval si pevné miesto v zostave a bol jeho dôležitou súčasťou. Dostával priestor aj proti najlepším hráčom súpera a na ľade trávil dosť času. Som rád, že sa mu darí a je jednou z nádejí nášho klubu.

Tímu sa vôbec nedarilo, ale vám áno. Boli ste spokojný?

Zažil som obrovskú zmenu. Po odchode Erika Karlssona som dostal veľký priestor a na mojich pleciach bola veľká zodpovednosť. Užíval som si to, mrzí ma len, že sme nevyhrali viac zápasov.

Stihli ste si už prezrieť Košice?

Veľmi málo, prešli sme sa len v okolí hotela. Až po zápase so Slovenskom budeme mať trošku voľnejší program, vtedy si pôjdeme pozrieť viac.

Máte obľúbeného slovenského hokejistu?

Určite obdivujem Zdena Cháru, ktorý je stále jednou z hviezd súťaže. Vždy sa mi páčil aj Marián Gáborík, vyrastal som na ňom. Bol to úžasný útočník s nosom na góly. Som rád, že som sa s ním mohol vlani krátko stretnúť v Ottawe.

TV Pravda: Ako sa Radoslavovi Heclovi pozdával výkon Slovákov proti Američanom? Čo hovorí na tesnú prehru s Fínmi a hetrik Kaapa Kakka? Poslal by do bránky proti Kanade Patrika Rybára alebo Mareka Čiliaka? Pozrite si ďalšie pokračovanie hokejovej relácie Príklep

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #MS 2019 v hokeji #Thomas Chabot