Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suomi! Keď ani pivo za tri eurá nepokazí úsmev

Viete, ako spoznáte Fína, aj keby na sebe nemal oblečený hokejový dres?

11.05.2019 10:00
HOKEJ-MS: Fínski a slovenskí fanúššikovia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (19)

Má predsa modré oči, blonďavé vlasy a pri pive za tri eurá sa usmieva. Áno, tak drahý je v týchto dňoch tekutý chlieb v Košiciach a pritom tak lacný pre niektorých fanúšikov z cudziny. Od Helsínk až po Rovaniemi by stál aspoň raz toľko.

Fíni, to sú vám zvláštni ľudia. V dobrom. Vlastne v tom najlepšom. Lebo kútiky úst im hrajú, aj keď si myslíte, že na to nemajú dôvod. Dokážu sa obliecť tak, že prekonajú aj vaše najbujarejšie predstavy. A keď ich je viac na jednom mieste, zaiste ich budete počuť aj cez ulicu.

Suomi jednoducho nepokazia žiadnu zábavu.

Ak ste niekde čítali, že sú rekordérmi v počte samovrážd, tak už to neplatí. Možno kedysi. Ale bolo to dávno – keď ešte v hokeji prehrávali po výsledkoch 0:6 či 1:7. Od začiatku 90-tych rokov minulého storočia sa im začalo dariť na ľade aj v duši. Fíni zahodili dve nálepky naraz – hokejových outsiderov i životných pesimistov.

Keď v roku 2004 usporiadali anketu o najväčšieho Fína 20. storočia, zvíťazil politik, diplomat a skvelý vojvodca – Carl Gustaf Emil Mannerheim. Na rozdiel od Slovákov, neposunuli do najlepšej desiatky ani jedného športovca.

Najlepší sa umiestnil na 11. mieste – bol ním legendárny skokan na lyžiach Matti Nykänen. Až 21. skončil 9-násobný olympíjsky víťaz, atlét, Paavo Nurmi, 32. pilot F1 Mika Häkkinen, a 42. futbalista Jari Litmanen. Z hokejistov bol 76. Arto Javanainen – hviezda 80-tych rokov domácej súťaže.

Bolo to dávno. Dnes sú Fíni jääkiekon kansakunta – hokejový národ!

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji