Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybár si získal dôveru po veľkom kikse. Zastaví americké hviezdy?

Je to definitívne. V bránke SR dostane v zápase proti USA priestor Patrik Rybár. Marek Čiliak bude pripravený na lavičke.

10.05.2019 12:40
čiliak rybár hokej MS Foto: ,
Marek Čiliak (vľavo) a Patrik Rybár počas štvrtkového tréningu slovenských hokejistov pred štartom MS 2019.
debata (2)

„Šancu dostane Paťo (Rybár, pozn. red.). Hráme proti USA a on má predsa len bližšie k americkému štýlu. Ich hokej je trošičku iný ako ten európsky a to aj napriek tomu, že sa bude hrať na širokom klzisku,“ povedal novinárom po rannom rozkorčuľovaní tréner brankárov Ján Lašák.

Čo rozhodlo v prospech 24-ročného rodáka zo Skalice?

„V prípravnom zápase v Michalovciach dostal proti Nórsku jeden lacný gól – treba si povedať pravdu a kritika je na mieste. On sa však z toho otriasol, ďalej už pôsobil suverénne a chytil tri čisté šance. Aj v nájazdoch bol odolný. To bol odkaz pre nás, že je pripravený,“ pokračoval bývalý dlhoročný reprezentant.

Patrik Rybár chytá v zámorí na farme Detroitu Red Wings a trénerom USA je tiež kouč tohto amerického mužstva – Jeff Blashill. Zohralo to nejakú úlohu, opýtali sa novinári Lašáka.

Ten sa však len pousmial a pohotovo odpovedal.

„O tejto informácii som nevedel. Ale keď sme už pritom – v roku 2002 na MS vo Švédsku som chytal na farme Nashvillu – v Milwaukee Admirals. No a trénerom Kanady bol kouč predátorov Barry Trotz. Takže skúsme hľadať nejakú paralelu,“ rozosmial sa bývalý brankár, ktorý doviedol Slovákov na spomínanom šampionáte k titulu majstrov sveta.

Kto však bude turnajovou jednotkou, nepovedal. Slovensko odohrá tri zápasy v priebehu štyroch dní – proti USA, Fínsku a Kanade. „Budú to náročné stretnutia. Musíme rozložiť sily,“ načrtol.

Predpokladá sa, že na sobotňajší duel proti Fínsku nastúpi Marek Čiliak. V piatok to naznačil Rybár, ktorý nechcel prezradiť, kto bude v bránke proti USA, ale povedal, že gólmani sa podľa dohody vystriedajú.

Áno, sú to hviezdy. Ale hokej si aj tak treba užiť

Len málo hráčov je ochotných podeliť sa o svoje dojmy priamo po tréningu. Tomáš Tatar však odmietne len málokedy.

Po 30-minútovom raňajšom tréningu sa ako jediný z hráčov pristavil pri novinároch, aby priblížil náladu v šatni pred ostrým vstupom Slovákov do turnaja.

„Keď sa človek ráno zobudí a vie, že večer ho čaká zápas, je to super pocit,“ naznačil, že samotné duely prinášajú hráčom oveľa väčšiu radosť, ako tréning.

S americkým hokejom má skúseností až-až. Napokon, v zámorí je už od roku 2009.

„Viem, že nás nečaká nič ľahké. USA sú naozaj ťažký súper, ale hokej si aj tak treba užiť,“ poznamenal typicky „tatarovsky“.

Tomáš Tatar (vpravo) a Mattias Nörstebö v... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Michalovce MS2019 Slovensko Nórsko príprava KEX Tomáš Tatar (vpravo) a Mattias Nörstebö v prípravnom zápase pred hokejovými MS 2019 Slovensko - Nórsko v Michalovciach.

Kane, Eichel, Gaudreau – čo meno, to pojem. Útočníci, ktorí v tejto sezóne nazbierali v NHL dovedna 291 kanadských bodov!!!

Dá sa takáto sila vôbec ubrániť?

„V príprave sa naša obrana javila veľmi dobre – sú tam mladí chlapci, ktorí majú skúsenosti s americkým hokejom, lebo tam hrávajú. Ale budú to mať náročné,“ zamyslel sa útočník Montrealu.

Kanada či Amerika v posledných rokoch posielajú na MS veľmi solídne výbery. Ten americký sa v Košiciach javí ako All Star výber. „Veru, ani neviem, koho iného ešte mohli vziať. Za morom skvele pracujú s mládežou, každý rok produkujú nové hviezdy, ktoré môžu hrať v NHL,“ dodal na margo súpera Tatar.

TV Pravda: Koľko bodov získajú Slováci z prvých dvoch zápasov? Ako zastaviť americké hviezdy či rýchlych Fínov? Pozrite si ďalšie pokračovanie hokejovej relácie Príklep s Radoslav Heclom

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #Patrik Rybár