Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčšie hviezdy MS: Kráľ Henrik, Mr. Showtime i namakaní Rusi

Sklamanie z predčasného konca na klubovej úrovni bude chcieť celý rad hviezd zahnať v Bratislave a Košičiach.

09.05.2019 18:28
MS 2019 hokej hviezdy Foto: ,
Hviezdy MS 2019 na Slovensku: Alexander Ovečkin, Henrik Lundqvist, Patrick Kane.
debata

Jedna z nich získala premiérové zlato na hokejových majstrovstvách sveta aj vďaka zdvihnutému telefonátu. Druhá má za sebou rekordnú sezónu z individuálneho hľadiska, ktorú chce zakončiť víťazstvom. Tretej sa tri triumfy na svetových šampionátoch mália. Chce štvrtý.

Dovedie svoju reprezentáciu k titulu švédska bankárska legenda Henrik Lundqvist, americký kapitán Patrick Kane či ruský bombardér Alexander Ovečkin?

Brat ho prehovoril

Keď bol na šampionáte naposledy, priviedol Švédov ku zlatu. Tento príbeh by sa nikdy neuskutočnil, nebyť Joela Lundqvista.

Pred dvomi rokmi bol jeho brat – dvojča – Henrik z vyradenia v play off NHL taký sklamaný, že o ponuke národného tímu na predĺženie si sezóny nechcel ani počuť. Predčasný koniec s New Yorkom Rangers mu vzal chuť na ďalšie zápasy.

Telefonát s bratom mu ju vrátil. A tak sa spolu vybrali na šampionát do Kolína a Paríža. „Nechal som sa prehovoriť a urobil som dobre,“ smial sa Henrik Lundqvist.

Švédska brankárska legenda bola mužstvu veľkou oporou. Vo finále vychytala v nájazdoch Kanaďanov a prispela k švédskemu zlatu. Na to nadviazali jeho spoluhráči aj vlani v Kodani.

Obrazne povedané – dve z troch švédskych koruniek sú pozlátené. A kráľ Henrik s ďalšími hviezdnymi spoluhráčmi verí, že sa pod Tatrami dočká aj tá posledná.

Teší sa na široké klzisko

Má za sebou životnú sezónu. Ale len z individuálneho hľadiska.

„To nie je podstatné. Dôležitejší je tímový úspech a ten sme nedosiahli,“ vravel Kane po definitívnom konci Chicaga v NHL.

Stodesať bodov v NHL v priebehu 81 zápasov ho katapultovalo na štvrté miesto v historickom bodovaní Blackhawks. Tímu, ktorý sa po výnimočnom období a zisku troch Stanleyho pohárov, opäť nedostal do vyraďovacej fázy.

„Teším sa, že si opäť zahrám hravý hokej na širokom klzisku,“ vravel šikovný kapitán Američanov s prezývkou „Mr. Showtime“ po konci sezóny.

Vlani s céčkom na drese priviedol spoluhráčov k bronzu po výhre nad Kanadou. Tentoraz mieria vyššie.

„Bolo skvelé zahrať si s mladými chlapcami a byť súčasťou tímu, ktorému sa darilo. Verím, že sa dočkáme ďalšieho úspechu,“ zaželal si líder Američanov, ktorí podľa kouča Jeffa Blashilla a generálneho manažéra Chrisa Druryho chcú ukončiť takmer šesťdesiatročné čakanie na zlato z MS.

Alexander Ovečkin sa teší z výhry Ruska v Brne... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
ovečkin hokej Alexander Ovečkin sa teší z výhry Ruska v Brne nad Českom v rámci prípravy na MS 2019 na Slovensku.

Víťazstiev nikdy nie je dosť

Na triumf z MS čakajú aj Rusi. Hoci to nie je tak dlho – päť rokov – viac sa im nechce. A tak do Bratislavy vpochoduje ruská zborná s hviezdami najnabitejším kádrom zo všetkým šestnástich národných tímov.

Navrátilec do NHL Iľja Kovaľčuk. Jeden z dvoch lídrov sklamaného Pittsburghu Jevgenij Malkin. Najproduktívnejší hráč základnej časti NHL Nikita Kučerov. A jeho kolega z Tampy Bay brankár Andrej Vasilevskij.

A v neposlednom rade veľká osmička z Washingtonu – Alexander Ovečkin.

„Víťazstiev nikdy nie je dosť,“ vravel vlani po zisku vytúženého Stanleyho pohára. Tieto slová bude potvrdzovať aj teraz. Hoci doma vo vitríne má už tri zlaté zo svetových šampionátov (2008, 2012 a 2014), chce ďalšie.

Nič iné neberie. Pri toľkých hokejových persónach by bolo ďalšie finále MS bez nich pre svet prekvapením a pre Rusov sklamaním.

TV Pravda: Hosťom novej hokejovej relácie Príklep, ktorú budeme pravidelne vysielať počas MS 2019, bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl. Pozrite si video

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #Henrik Lundqvist #Patrick Kane