Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ramsay pre Pravdu: Neberme si na seba viac, než unesieme

Ľudí na Slovensku si obľúbil a tvrdí, že uplynulé dve sezóny považuje za nádhernú etapu kariéry. Preto je ochotný stráviť veľkú časť roka tisícky kilometrov od domova a milovaných vnúčat.

09.05.2019 18:02 , aktualizované: 23:25
Ramsay hokej Foto: ,
Kouč slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.
debata (8)

„Chcem pomáhať a radiť, byť stále zapojený v hokejovom dianí a posúvať moje vedomosti hráčom alebo trénerom. Hokej ma vždy bavil. Som jeho súčasťou od šestnástich rokov. Pôsobenie na Slovensku si užívam. Spoznal som množstvo nových ľudí a miest, ktoré by som inak nenavštívil,“ pochvaľuje si kanadský tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay (68).

Máte trému pred prvým zápasom na majstrovstvách sveta?

Jednoznačne. Každý hráč chce na ľade odviesť to najlepšie, čo v ňom je. Ja zase premýšľam, či sme chlapcov správne pripravili a či je mužstvo v ideálnej forme. Všetci túžime po úspechu. Trénerstvu sa venujem dlho, ale stále som aspoň trochu nervózny pred každým zápasom.

Keby ste neboli, bolo by to zlé znamenie?

Menšia nervozita asi patrí k hokeju, ale niekedy si prajem, aby som bol viac uvoľnený a menej sa trápil všetkým okolo. Premýšľam, či som sa zameral na všetky detaily, poskytol hráčom informácie a či rozumeli, čo od nich žiadam. Chcem, aby boli úspešní, hrali čo najlepšie a aby boli hrdí na to, čo dosiahnu.

O domácom šampionáte sa medzi fanúšikmi a hokejovou verejnosťou hovorí už takmer dva roky. Uvedomujete si, čo na mužstvo čaká?

Jasné, že tlak cítim, ale ja ho cítim aj pred každým tréningom – lebo chcem, aby bol kvalitný a hráčom pomohol. Vždy sa snažím robiť maximum, aby som preniesol svoje vedomosti hráčom tak, aby im porozumeli. Snažím sa vytvoriť atmosféru, v ktorej sa všetci niečo naučia a zároveň zlepšia. Okrem toho je dôležité, aby sa na ľade zabavili. Uvedomujem si, že je pred nami veľká príležitosť. Máme veľa dobrých hráčov, veľa sme si ich vyskúšali a snažili sme sa vybrať najlepších. Chceme byť úspešní. Pokúsime sa vyhrať každý zápas.

Aj pre vás sú tieto MS vrcholom vášho pôsobenia na Slovensku?

Nikdy sa nesnažím odhadnúť či tipovať, ako to pôjde. Sme na ceste vpred, vyskúšali sme množstvo mladých šikovných hráčov, staviame niečo zaujímavé a pre všetkých je príjemné byť súčasťou tohto tímu. Veľa hráčov sa doň snažilo dostať, lebo cítili šancu. Dúfam, že slovenská reprezentácia bude pokračovať v nastúpenom trende aj po domácich majstrovstvách sve­ta.

Badáte dôležitosť šampionátu aj na vašich kolegoch z realizačného tí­mu?

Každý z chlapcov je nadšený. Časť z nich si to vyskúšala na vlastnej koži ešte v pozícii hráčov. Presne vedia, aká veľká vec sú majstrovstvá sveta na Slovensku. Vidia veľkú príležitosť využiť domáce prostredie a snažia sa mi pomáhať. Tešia sa, že budú znova pri tom a robia presne to, čo od nich chcem. Veľa komunikujú s hráčmi a vytvárajú prajnú atmosféru, v ktorej môžeme byť úspešní. Je dôležité, aby nám všetci uverili a užívali si, že sú súčasťou tímu.

Neviete po slovensky. Je pre vás výhoda, že nemôžete sledovať médiá?

Šport v novinách nečítam od roku 1971 (smiech). Ak o mne píšu niečo zlé, aj tak sa to ku mne rýchlo dostane. Navyše, viem, čo sa počas zápasu udialo. Nepotrebujem, aby mi niekto radil cez médiá. Keď urobím chybu, sám si ju všimnem a snažím sa ju napraviť. Nepotrebujem si o tom čítať.

Neporadíte to isté aj hráčom?

Preberali sme to v rámci realizačného tímu a hráčom sme odporučili, aby sa odstrihli zo sociálnych sietí. Nepotrebujú si čítať, čo o nich niekto píše a čo majú robiť lepšie. Buď to vedia sami alebo im to povieme my. Treba sa zbaviť vonkajších vplyvov a ostať sústredený na seba a tím. Čaká nás veľa zápasov za krátky čas, čo je náročné na fyzičku i psychiku. Je zbytočné starať sa o veci okolo. Treba sa venovať len robote a plniť si hokejové sny.

Nechcete hovoriť, aký výsledok by vás uspokojil. Prezraďte aspoň, čo budete od hráčov žiadať.

Aby zo seba dostali to najlepšie! Každý hráč musí robiť presne tie veci, ktoré sú najlepšie pre tím a spoluhráčov. Nie je dobré brať si na seba príliš veľa, viac než dokážete. Radšej treba hrať v systéme a využívať pomoc spoluhráčov. Zároveň sa však nik nesmie báť chyby, lebo hokej je o chybách. Chceme hrať rýchlo, tvrdo a s rozumom, ak pri tom urobíte chybu, spoluhráč vám pomôže.

Na koľko už vaši zverenci pochopili, čo od nich vyžadujete?

Vo všeobecnosti sa to stále zlepšuje, ale situáciu vždy komplikujú príchody nových hráčov. Chalani sa snažia plniť pokyny, ale občas sa pod tlakom počas zápasu vracajú k tomu, čo robili v minulosti. Sú to skvelí hráči, keď sa na sto percent snažia robiť, čo majú.

Súčasťou piatkového vydania denníka Pravda bude obsiahla príloha s atraktívnym obsahom k MS 2019 v hokeji na Slovensku

Porozumeli ste za dva roky slovenskej povahe?

Slovákov som si obľúbil a som rád, že som k vám mohol prísť pracovať. Hráči sú učenliví a dokážu aj prekvapiť, ako keď som chcel, aby sa viac hádzali do striel. Zrazu som mal tím plný jedincov, ktorí nemajú problém blokovať strely. No niekedy sa príliš ľahko vracajú k zlým návykom. Musia sa chcieť zmeniť a viac sa novou myšlienkou nadchnúť. Brať veci, ktoré od nich chcem, ako prirodzené, aby sme im ich nemuseli stále dokola opakovať. Slováci občas hovoria, toto nepôjde, to sa nedá… Ja odpovedám – kým sme to neskúsili, nemôžeme to vedieť. Buďme viac otvorení novým veciam.

Po príchode na Slovensko ste nevedeli veľa o hokeji, aký sa hrá na majstrovstvách sveta. Zmenilo sa to?

Najťažšie na skladaní reprezentačného tímu je, že máte k dispozícii každý týždeň nových hráčov. Tí, ktorí sú s vami už dlhšie, neustále tvrdo pracujú, ale prichádzajú noví a vy im musíte urobiť miesto. Noví si zase potrebujú zvyknúť na niektoré detaily. Nie je to jednoduché. Za dva roky som zistil, že keď sa začnú majstrovstvá sveta, stoja zrazu proti vám top hráči. Mnohí z nich sú z NHL a na šampionátoch sa hrá najlepší hokej. Niekedy to vyzerá, ako keby proti sebe nastupovali výbery All-Star.

Kam radíte Slovensko v rebríčku národných tímov?

Nikdy si nerobím žiadne rebríčky. Ak si veríme, môžeme vyhrať každý zápas. Neviem, kam presne patríme a ani ma to nezaujíma. Nie je to moja práca. Mám pripraviť tím tak, aby vyhrával. Svoju silu sme ukázali napríklad na olympiáde, kde sme zdolali Rusko. Na MS sme zase odohrali výborný zápas proti Švédom. S Čechmi nám chýbalo len desať sekúnd. Vidíte, že môžeme hrať s každým. Nemáme síce takú širokú základňu ako niektoré iné krajiny, ale je to o súťaživosti a tá nášmu tímu nechýba.

VIDEO: Ktoré ulice sa zatvoria v Bratislave, ktoré v Košiciach a kedy? Čo sa zmení v hromadnej doprave a na hlavných dopravných uzloch? Kde parkovať? Ako vyzerá pripravená regulácia dopravy v oboch mestách? Všetko sa dozviete vo videu TV Pravda.
Video

Naposledy ste mi povedali, ako veľmi si užívate spoločné chvíle s vnúčatami. Čo je pre vás také lákavé, aby ste ďaleko od nich v Európe trénovali slovenskú reprezentáciu?

Hokeju sa venujem dlho. Chcem pomáhať a radiť, byť stále zapojený v hokejovom dianí a posúvať moje vedomosti hráčom alebo trénerom. Hokej ma vždy bavil. Som jeho súčasťou od šestnástich rokov, keď som odišiel z domu.

Práca na Slovensku je o veľkej výzve alebo potvrdení vašej lásky k hokeju?

Požiadali ma, aby som prišiel pomôcť a ja som prikývol (smiech). Nikdy som nemal takýto plán. Ale keď ma oslovili, neodolal som tejto krásnej ponuke. Mal som šťastie, že vždy, keď som spolupracoval v kluboch NHL so Slovákmi – Mirom Šatanom, Zdenom Chárom alebo Tomášom Kopeckým – šlo o skvelých ľudí. Aj preto som súhlasil.

Čo vám táto skúsenosť dala?

Veľa. Je to úžasná etapa môjho života. Páči sa mi, čo robím a popri tom som mal možnosť spoznať množstvo nových ľudí a miest, ktoré by som inak nenavštívil. Videl som Viedeň, Budapešť či Prahu, Bratislavu mám pochodenú hore-dole. A páči sa tu aj mojej manželke. Bola prvá, ktorá mi povedala – Craig, mali by sme tam ísť. Je tu so mnou skoro stále, čo je dôležité pre nás oboch.

Poznáte už aj Košice?

Doteraz som tu strávil len štyri hodiny, keď sme sa boli pozrieť na jeden ligový zápas (smiech). Mesto si určite prezriem, zvyčajne chodievam všade sám a spoznávam ho. Hľadám si pekné miesta. Pri zahustenom kalendári nie je priestoru na prechádzky veľa. Mrzí ma, že som bol s hokejom v niektorých krásnych mestách, kde som nestihol vidieť nič. Vlani v Kodani som pár šancí mal a bolo tam super. Teším sa aj do Košíc a nepochybujem, že uvidím krásne miesta.

Najradšej relaxujete pri golfe. Čím ho nahrádzate počas turnajov?

Prechádzkami a spoznávaním nových miest. Potrebujete od hokeja na chvíľu utiecť, inak sa z neho zbláznite. Videl som trénerov, ktorým sa to stalo. Hneď ráno chodili na štadión a trávili tam celý deň, pokojne osem hodín. Mysleli si, že im to pomôže, ale potrebujete sa trochu aj osviežiť, sadnúť do pekného parku a užiť si každý deň.

K dispozícii máte viacero hráčov z NHL. Čo bude ich hlavná úloha?

Hrajú v najlepšej lige sveta, takže majú vysokú kvalitu. Veríme, že budú mať pozitívny vplyv na mužstvo, podporia ostatných. Určite sa stane, že sa niečo nebude dobre vyvíjať a práve vtedy potrebujete hráčov s gurážou, ktorí povedia – nič sa nedeje, žiaden strach, všetko bude dobré. Potrebujeme od nich dobré výkony, ale najmä podporu pre celé mužstvo. Ak budú pozitívni a budú sa baviť hokejom, prenesie sa to aj na ostatných.

Je pre vás Andrej Sekera ideálnym príkladom lídra?

Všetko robí naplno, hrá aj trénuje. A je nesmierne súťaživý. V hokeji už veľa dosiahol, ale zažil aj ťažké chvíle so zraneniami. Vždy sa vrátil späť. Andrej je super chalan do kolektívu, všetci obdivujú, čo dokázal. Pre mužstvo je dôležité mať v strede takúto osobnosť a pre neho zase to, aby mu všetci verili a brali ho ako vzor.

Kto okrem neho prevezme túto úlohu?

Máme viac vhodných typov. Chalani z NHL, skúsený Laco Nagy, ale osobnosťami musia byť aj brankári. Netreba zabúdať ani na mladších hráčov – dobrý príklad je Fehérváry. On je ozajstný líder. To, ako pracuje na tréningoch i v zápasoch, je silný, rýchly, šikovný a skvelý chalan. Vodcovstvo nie je len o rozprávaní v kabíne, najdôležitejšie je spoluhráčom ukázať to podstatné na ľade a každé striedanie odohrať najlepšie ako môžete.

Kouč Slovenska Craig Ramsay počas zápasu s... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Michalovce MS2019 Slovensko Ramsay Kouč Slovenska Craig Ramsay počas zápasu s Nórskom.

Mužstvo dlhodobo trápi slabšia koncovka. Potrebujete, aby niektorý z hráčov prevzal úlohu strelca alebo môže byť tím úspešný aj bez kanoniera?

Na mojej filozofii – že každý hráč musí túžiť po góloch – sa nič nemení. Bolo by skvelé mať prirodzeného kanoniera, ale bez ohľadu na to, či sa taký ukáže, musíme nájsť spôsob ako dávať góly. Základ je veľa strieľať. Pokojne aj z ťažkých pozícií, ale s úmyslom o tečovanie či dorážky. Pokojne si môžete pomôcť aj brankárom, jeho nohami či ramenami, od ktorých sa puk odrazí k spoluhráčovi. Nie vždy sa nám darí tlačiť sa dostatočne pred brankára. Bolí to tam, ale pre góly si musíte niečo vytrpieť. Najviac gólov padá práve spred bránky.

Vravíte, že si vyberáte hráčov podľa ich schopností a formy, neprihliadate na sympatie. Je pre vás napriek tomu dôležité, aby boli aj dobrí ľudia a zapadli do kolektívu?

Osobnosť každého hráča je tiež nesmierne dôležitá. Aby som to vysvetlil – nikdy sa nepozerám na minulosť. Ak hral niekto vynikajúco pred piatimi rokmi, na najbližšiu nomináciu to nemôže mať žiaden vplyv. Každý si musí svoj miesto zaslúžiť. Je však potrebné, aby bol hráč zároveň súčasťou kolektívu. Tlačíme ich do toho. Sám nikto nič nedokáže. Nikto nie je dôležitejší ako mužstvo a nemôže si robiť čo chce. Treba robiť všetko v prospech tímu, nie seba.

Často opakujete, že hráči nevydržali hrať plných 60 minút. Prečo je to také náročné?

Musíte vydržať sústredený 60 minút, pričom vás niekto zráža, nastrelí vás pukom, sekne hokejkou alebo sa vám pritrafí nejaké drobné zranenie. Bolí to a na striedačke ste unavený. Je ľahké sadnúť si a povedať si, že je toho na vás už príliš. Stačí chvíľu nevnímať dianie, stratíte koncentráciu a je zle. Nie je to jednoduché, ale musíte sa znova a znova pokúšať udržať koncentráciu. Aj unavený hráč dokáže stále robiť správne veci, len sa musí prekonať a neustále hrať hlavou. Chlapcom nepomáha, ani keď sa hrá veľa presiloviek a oslabení. No aj keď nie ste na ľade často, všetky vaše striedania musia byť veľmi intenzívne.

Vypije desať káv denne, v pondelok žiadnu

Či stretnete Craiga Ramsayho v útrobách štadióna alebo za ním prídete do jeho kancelárie, takmer vždy ju má v ruke. Sympatického trénera si kolegovia, hráči ani novinári nevedia predstaviť bez malého pohárika s kávou z automatu.

„Zväčša ich vypijem desať za deň,“ rozosmeje sa. Pritom nie je žiaden fajnšmeker, nemusí mať exkluzívnu kávu a nedáva si záležať ani na jej príprave.

„Tá z automatu mi úplne stačí. Je to najmä o zvyku. Ráno si vždy dám čaj a potom, ak pracujem, popíjam celý deň kávu. Na štadióne aj v kancelárii. V lete jej však vypijem o čosi menej,“ vysvetľuje. Hoci je pitie kávy pre neho tradičný zvyk, nepotrebuje ju každý deň. „Keď sme mali počas prípravy voľné pondelky, nevypil som v ten deň ani jednu,“ dodáva.

TV Pravda: Hosťom novej hokejovej relácie Príklep, ktorú budeme pravidelne vysielať počas MS 2019, bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl. Pozrite si video

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji #Craig Ramsay