Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti potrebujú pokoj. Preto nastúpia v dresoch so štátnym znakom

Keď Miroslav Šatan v stredu popoludní prichádzal do miestnosti, kde mal oznámiť konečnú nomináciu na hokejový šampionát, v ruke držal odpoveď.

08.05.2019 13:48 , aktualizované: 18:12
Slovensko, hokej, dres Foto: ,
Dres, v ktorom slovenskí hokejisti odohrajú MS 2019.
debata (75)

Nie, to nebol papierik s menami hráčov, ktorí sa mu do nej nevošli. Ale dva dresy – modrý a biely. A na oboch veľký štátny znak.

Slovenskí hokejisti budú na majstrovstvách sveta reprezentovať v tradičných dresoch. Politicko-športová kauza sa tak skončila dva dni pred úvodným buly. A deň pred rokovaním parlamentu, na ktorom majú poslanci riešiť novelu zákona o používaní štátnych symbolov.

„Žiaľ, táto téma zašla až do Národnej rady a preto sme ju chceli vyriešiť za politikov. Rozhodli sme sa, že budeme hrať v dresoch, ktoré sme obliekali aj v minulosti. Hráči potrebujú počas šampionátu pokoj a žiadne kontroverzie alebo hádky. Nám bolo jedno, v čom budeme hrať,“ poznamenal dlhoročný kapitán slovenského výberu a dnes generálny manažér reprezentácie.

Pripravené dve kolekcie

Nové logo SZĽH – ktoré malo pôvodne nahradiť štátny znak – na dresoch predsa len bude. V zmenšenej verzii a na rukávoch hráčov.

Šatan tvrdí, že veľký otáznik nad dresmi vedeniu žiadne problémy nenarobil. „Vôbec nie. Kauza žila niekoľko mesiacov a my sme predvídavo rátali so všetkým. Žiaľ, politické procesy sme nevedeli ovplyvniť. Preto sme sa rozhodli konať. Budem rád, ak táto téma už počas zápasov rezonovať nebude,“ poznamenal.

Slovenský zväz ľadového hokeja vlani prezentoval nový vizuál reprezentačných dresov na hrudi s vlastným logom, základným motívom zmeny boli marketingové dôvody. Miesto štátneho znaku použil nové logo – s tromi hokejkami, ktoré mali pripomínať trojvŕšie.

Nový dizajn sa nepáčil predovšetkým poslancom za Slovenskú národnú stranu. Tí neskôr pripravili novelu zákona o štátnych symboloch, ktorá by vstúpila do platnosti 15. mája. Parlament ju síce už schválil, no prezident Andrej Kiska zasa nedávno vrátil Národnej rade na opätovné prerokovanie.

Ak by zákonodarcovia prelomili jeho veto, mohla nastať zvláštna situácia – slovenskí hokejisti by v Košiciach nastúpili v dresoch, ktoré by boli v rozpore so zákonom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dnes pred kamerou, v piatok na ľade. . @iihfhockey . #hockeyslovakia #hockey #iihfworlds #iihf #hokej

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Ice Hockey Federation (@hockeyslovakia),

„Nechápem, prečo táto kauza nadobudla takéto rozmery. Mne sa nové logo, ktoré predstavil hokejový zväz, páči. Ale ak vedenie viaže so štátom v rámci financovania nejaká zmluva, tak to potom treba na dresoch nejako ošetriť,“ povedal v Príklepe, diskusnej relácii TV Pravda, bývalý reprezentant Radoslav Hecl.

Odborník na športový marketing Roman Krajniak má iný názor. V podcaste pre internetový portál radioaktiv.sk sa zastal tradičnej verzie slovenského dresu – so štátnym znakom.

„Všade vo svete je akýmsi pravidlom, že najväčší priestor na drese patrí hlavnému sponzorovi. A keďže na chod hokeja prispieva siedmimi miliónmi eur štát, je zrejmé, čo by malo byť na hrudi slovenských hráčov,“ povedal.

Už len hokej

Definitívnu bodku za nehokejovou záležitosťou dal nakoniec hokejový zväz. „Rozhodli sme sa, že pre celkový pokoj v spoločnosti nastúpime už od úvodného duelu v dresoch so štátnym znakom na hrudi. Týmto považujeme celú vec za uzavretú a odteraz sa sústredíme už len na hokej,“ uvádza sa v stanovisku.

A na záver malý dôkaz o tom, že nové a staré dresy hráči vôbec neriešili. Keď sa novinári pýtali na názor najskúsenejšieho Slováka Ladislava Nagya, odpovedal s veľkým prekvapením: „Budeme hrať v starých dresoch? Vážne? Prvýkrát o tom počujem.“

Jednoducho – búrka v pohári vody.

VIDEO: Ktoré ulice sa zatvoria v Bratislave, ktoré v Košiciach a kedy? Čo sa zmení v hromadnej doprave a na hlavných dopravných uzloch? Kde parkovať? Ako vyzerá pripravená regulácia dopravy v oboch mestách? Všetko sa dozviete vo videu TV Pravda.
Video

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #MS 2019 v hokeji