Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Chválili ho aj v Detroite. Rybár: Budeme hrať pre divákov. Aby boli spokojní

Po dvoch výborných sezónach v českej lige a premiérovom štarte na majstrovstvách sveta v Dánsku sa rozhodol okúsiť zámorský hokej.

06.05.2019 17:22
Patrik Rybár Foto: ,
Brankár Patrik Rybár na tréningu v Piešťanoch.
debata

Pôsobenie v Grand Rapids v AHL mu vyšlo, získal si dôveru trénera, odchytal polovicu zápasov a na farme Detroitu zanechal veľmi dobrý dojem.

Nevnímať tlak, využiť sebavedomie

Minulý týždeň sa vrátil Patrik Rybár na Slovensko. Pre meškajúci výstroj sa nepridal hneď k reprezentácii, ale od pondelka už zarezáva pod vedením Craiga Ramsayho a trénera brankárov Jána Lašáka.

Rovnako ako minulý rok vytvorí na šampionáte brankársku trojicu s Marekom Čiliakom a Denisom Godlom. V Dánsku si podelili zápasy Čiliak s Rybárom a táto situácia sa pravdepodobne zopakuje.

„Rovnakú trojicu neberiem ako špeciálnu výhodu, lebo sa dobre poznáme medzi sebou všetci slovenskí brankári. Komunikujeme spolu a s nikým nemám problém. Dôležité je, aby sme pomohli tímu, keď to bude potrebné. Musíme potvrdiť, že sme si zaslúžili nomináciu,“ tvrdí Rybár.

Patrik Rybár počas rozhovoru s médiami po... Foto: TASR, František Iván
Patrik Rybár Patrik Rybár počas rozhovoru s médiami po príchode na zraz v Košiciach.

Syn dvojnásobného medailistu z MS (striebro z Petrohradu 2000 a bronz z Helsínk 2003) Pavla Rybára sa neobáva väčšieho tlaku vyplývajúceho z domáceho prostredia. Vie, ako sa s ním vyrovnať.

„Snažím sa vždy sústreďovať sám na seba a len na najbližší zápas. Nebudem sa stresovať, čo všetko nás čaká a aké majú ľudia očakávania. Tešil som sa na chlapcov i na šampionát. Verím, že vytvoríme dobrú partiu ako v Dánsku. Chcem sa len dobre pripraviť a bude to v poriadku. Musíte si veriť, o tom to je,“ zdôrazňuje.

Pochvala od Red Wings

Zatiaľ si netrúfa odhadnúť, čo by mohli Slováci na šampionáte dosiahnuť. Vie však, s čím bude spokojný.

„Musíme odohrať dobré zápasy. Také, aby sa páčili divákom. Veď budeme hrať pre nich. No je dôležité, aby sme aj my boli so sebou spokojní a potom uvidíme, ako sa bude turnaj vyvíjať,“ vysvetľuje.

Individuálne ciele si nedáva. Dokonca ešte na majstrovstvá sveta ani príliš nemyslí. „Plne sa sústreďujem na najbližší zápas – teda na utorňajší záverečný prípravný duel s Nórmi (od 18.00 v Micha­lovciach). Týždeň som nebol na ľade, potrebujem sa do toho rýchlo dostať. Každý v kabíne cíti zodpovednosť. Azda nám vyjde dobrá forma aj nálada a ľudia nás budú hnať dopredu,“ praje si.

Lašák už na jednom z prvých zrazov v záverečnej príprave prezradil, že na Rybára počúval zo zámoria samú chválu. Aj skalický rodák má dobrú spätnú väzbu z Grand Rapids i Detroitu.

„Čakal som, že začiatky v zámorí budú ťažšie. I keď, samozrejme, ľahké to rozhodne nebolo. Musel som si zvykať na nové veci. Mali sme dobrý tím, strieľali sme dosť gólov a realizačný tím fungoval výborne. Dobre sa počúva, keď vás chvália, len to treba v najbližšom období potvrdiť a byť ešte lepší,“ tvrdí presvedčivo.

Najviac mu chýbala priateľka

Celkovo je so sezónou spokojný. Dala mu veľa.

„Nielen po hokejovej stránke, keďže som bol dostatočne vyťažený, ale aj do života. Bol som v Amerike sám, o všetko som sa musel postarať. Najdôležitejšie pre mňa je, že som dostal šancu. Rád by som sa v budúcej sezóne vrátil späť,“ vysvetľuje.

Čo bolo pre neho najťažšie?

„Zvyknúť si, že všetko je iné, nové. Hokejový štýl i mentalita, pochopiteľne aj ľudia. Musím však pochváliť ľudí z realizačného tímu i spoluhráčov, veľmi mi pomohli a aj vďaka nim som si rýchlo zvykol. Na Slovensku alebo v Čechách toľko cudzincom nepomôžeme, ako oni mne,“ priznáva.

S angličtinou nemal zásadnejšie problémy, no priznáva, že pri rozprávaní si ešte stále nie je stopercentne istý. „Myslel som si, že po roku to bude lepšie, asi som mal brať nejaké hodiny angličtiny,“ hovorí sebakriticky.

Najviac mu, pochopiteľne, chýbala priateľka. Prišla ho pozrieť len dvakrát počas sezóny – na desať až pätnásť dní.

„Viac dovolenky nemala. Má dobrú prácu v Bratislave a ja som podpísal zmluvu len na rok, takže ostala doma. Aj v Hradci som bol sám, ale bolo to úplne iné. Domov som to mal tri hodinky a hocikedy som sa mohol zobrať a ísť za ňou či rodičmi. Ani komunikácia cez oceán nie je pre časový posun jednoduchá. Keď sa mi skončil tréning, na Slovensku už bolo neskoro večer. Samozrejme, našli sme si cesty ako komunikovať čo najjednoduchšie,“ opisuje.

V zámorí chce ostať ešte aspoň rok

Okrem priateľky ho bola pozrieť aj mama so sestrou. Otec si pre trénerské povinnosti čas nenašiel.

„No už spolu moje výkony nerozoberáme ako v minulosti. Mal som trénera brankárov, ktorý sa o mňa výborne staral. Oco videl, na akej úrovni to v Grand Rapids funguje a že majú podobné názory ako on, takže sme už zápasy príliš nerozoberali,“ vysvetľuje.

V úvode sezóny dostával v Grand Rapids viac priestoru skúsenejší Fín Harri Säteri, ale postupne chytal čoraz viac aj Rybár.

„Jeho brali ako trojku pre Red Wings, mal zmluvu pre NHL. Postupne som sa dostal na jeho úroveň a tréneri dôverovali obom rovnako. Striedali nás podľa formy. Na záverečných mítingoch mi referovali, že boli so mnou spokojní. A dodali, na čom mám najviac pracovať. Či ostanem v organizácii, ešte nie je isté. Do Detroitu prichádza na pozíciu generálneho manažéra Steve Yzerman a uvidí sa, aká bude jeho predstava. Som však naklonený myšlienke ostať v zámorí ešte aspoň rok,“ tvrdí Rybár.

TV Pravda: Domáce MS 2019 v hokeji budú pre Ladislava Nagya posledným turnajom v kariére. S elitným útočníkom sme sa rozprávali o hre s Igorom Libom, kariére v NHL či titule majstra sveta. Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Patrik Rybár