Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Daňo prišiel pomôcť pred bránkou súpera. Briti sú dobrá previerka

Do prípravy na majstrovstvá sveta (10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach) sa zapojil dobre naladený s úsmevom na tvári. Hoci v NHL odohral len osem stretnutí za Colorado, vo farmárskej AHL sa cítil veľmi dobre a sám tvrdí, že nabral späť sebavedomie.

01.05.2019 16:35 , aktualizované: 02.05.2019 18:21
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata (6)

„Od skončenia klubovej sezóny som bol približne desať dní bez ľadu, preto som sa veľmi tešil na prvý tréning. Verím, že sa rýchlo dostanem späť do zápasového tempa a potvrdím dobrú formu z vydarenej sezóny,“ tvrdí Marko Daňo.

Winnipeg – Colorado – Winnipeg

Sezóna 24-ročného útočníka bola turbulentná. V lete podpísal novú jednocestnú ročnú zmluvu s Winnipegom, kde strávil aj predošlé tri nekompletné ročníky. Nevybojoval si však miesto v zostave Jets a tak ho vedenie klubu v polovici októbra umiestnilo na waiver listinu, kde po ňom siahlo Colorado.

Za Avalanche odohral osem duelov a o päť týždňov putoval opačným smerom, keď si ho z waiveru tentoraz stiahol Winnipeg. Sezónu následne dohral na farme v Manitobe.

„Samozrejme, dúfal som, že dostanem väčší priestor v NHL, ale nakoniec to vyšlo tak, že som odohral takmer celú sezónu na farme. S krátkou mesačnou prestupnou stanicou v Colorade. V AHL som sa vyhral, nastupoval som v presilovkách, oslabeniach a na ľade som trávil 16 až 20 minút v každom stretnutí. Užíval som si to a konečne som znova našiel svoju hru. Získal som späť sebavedomie a cítil som aj dôveru trénera. Manažment bol so mnou po sezóne spokojný. Verím, že formu potvrdím aj v reprezentácii,“ naznačuje rodák z rakúskeho Eisenstadtu.

Pochvaľuje si, že mu vo Winnipegu vyšli v ústrety, keď nehrával za Jets.

„Dali mi možnosť hrať – či už v inom mužstve alebo na farme. Šiel som do Colorada, kde ma poznal tréner, pod ktorým som v zámorí začínal. No chýbala mi herná prax a prejavilo sa to na slabšej forme. Neurobil som ani bod, takže ma aj Avalanche poslali na waivers. Stiahol si ma Winnipeg, poslal na farmu, ale tam som hral veľa. AHL je kvalitná liga, nie je ľahké sa v nej presadiť. Som spokojný, čo sa počas sezóny dialo s mojou kariérou, aj keď som nenastupoval pravidelne v NHL. Ďalšia ukáže, ako na tom som,“ vysvetľuje Daňo.

Do Európy sa nechystá

Po týchto slovách neprekvapuje, že nad návratom do Európy nepremýšľa.

„Zámorie je stále moja priorita, či už pôjde o NHL alebo AHL. Teraz myslím na blížiace sa majstrovstvá sveta a po nich sa budem zodpovedne pripravovať na kemp NHL. Ak mi ponúknu zmluvu, nebudem váhať,“ prezradí.

Hoci sa na Slovensko vrátil len pred týždňom, videl už dva prípravné zápasy reprezentácie. Piatkový v Trenčíne osobne, sobotňajší v Nitre v televízii. Slováci obe stretnutia s Čechmi prehrali – 1:3 a 0:2.

Marko Daňo prichádza na zraz hokejovej... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Marko Daňo Marko Daňo prichádza na zraz hokejovej reprezentácie v Poprade.

„Dočítal som sa, že mužstvo má problém v koncovke. Sám som si všimol, že nám chýbal dôraz pred bránkou. Práve v tomto by som mohol tímu pomôcť. Som presvedčený, že takéto detaily do majstrovstiev doladíme,“ hovorí.

Pozdáva sa mu sila tvoriaceho sa kádra. Figuruje v ňom už osem hráčov zo zámoria – obrancovia Sekera, Jaroš, Černák, Marinčin, útočníci Tatar, Pánik, Daňo a brankár Rybár.

„V závere sezóny sme si navzájom písali, ako to vidíme. Kto sa chystá na šampionát, ak bude voľný. Som rád, že všetci, ktorí mohli, prišli a sme tu v takomto množstve. Verím, že spoločne vytvoríme dobrý tím, partiu a urobíme dobrý výsledok na domácom šampionáte,“ dodáva.

Tlak nechajme v kabíne

V minulosti už štartoval na troch seniorských šampionátoch – v roku 2013 v Helsinkách, 2015 v Ostrave a 2016 v Petrohrade. Uvedomuje si, že v domácom prostredí bude tlak ešte väčší než v minulosti.

„Zároveň to však bude paráda. Hral som v Ostrave, kde sme mali takmer domáce prostredie. Teraz také bude naozaj. Veľmi sa na to teším. Záleží na každom individuálne, kto si pripustí aký veľký tlak. Verím, že celé mužstvo bude vnímať domáce prostredie najmä ako zvýšenú motiváciu. Tlak nechajme v kabíne a poďme na ľad nabudení, diváci nás budú hnať,“ burcuje syn bývalého reprezentanta Jozefa Daňa.

Marko Daňo (vpravo) v drese Winnipegu. Foto: SITA/AP, Amber Bracken
daňo nhl hokej Marko Daňo (vpravo) v drese Winnipegu.

V druhej polovici sezóny si zvykol na veľkú vyťaženosť a hru v prvej či druhej formácii. V reprezentácii je však pripravený prijať akúkoľvek rolu.

„Teraz som hral v lepších útokoch, čo som dlhší čas nezažil, ale predtým bola moja úloha najmä bojovať, brániť a dodať mužstvu energiu. Nech ma tréner Ramsay postaví kamkoľvek, budem robiť všetko, aby som bol prínosom pre tím,“ tvrdí rezolútne.

Už v sobotu o 16.00 si Slováci v predposlednom prípravnom súboji v Poprade zmerajú sily s Veľkou Britániou. Podľa Daňa je to vhodná previerka.

„Briti postúpili do A-kategórie majstrovstiev sveta, to asi hovorí za všetko. Bude na nás, ako sa pripravíme a zahráme. Súboje s papierovo slabšími bývajú nepríjemné, ale ak k ním dobre pristúpite, mali by ste ich zvládnuť. Musíme ich brať veľmi vážne a nič nepodceniť. Tento súboj je dobrá príležitosť pre nových hráčov, ktorí pribudli do tímu a navyše si overíme súpera, ktorý nás čaká aj v skupine,“ naznačuje.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video

{* sablona=„info­box_v_clanku“ | ikona="" | typ=„tvpravda-sablonaClanok“ *} Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marko Daňo #MS 2019 v hokeji