Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojovnosť nestačí. Slovenské strely končia na plexiskle

Sedem zápasov - tri proti ašpirantovi na medailu, po dva s outsiderom aj priamym konkurentom o štvrťfinále. Dve víťazstvá s Rakúskom 5:1 a 2:1 po samostatných nájazdoch.

29.04.2019 18:58
Slovensko, Česko, hokej Foto: ,
Momentka z prípravného zápasu Slovensko - Česko.
debata (4)

Päť prehier (postupne so Švédskom, dvakrát s Nemeckom aj Českom). Šestnásť inkasovaných gólov, iba deväť strelených. A z toho len dva v presilovej hre.

Trápenie v koncovke

Taká je bilancia slovenských hokejistov v príprave necelé dva týždne pred majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach. Úspechy v príprave ešte nikdy nikomu nezaručili body na šampionáte. Predsa však o niečom svedčia. Napríklad o hernej pohode, ktorú bolo badať v príprave suverénnych Čechov v Trenčíne aj Nitre.

„Zažil som prípravu, ktorá bola výborná. Darilo sa nám, ale na majstrovstvách sveta sme potom pohoreli. A boli aj také dni, keď nám to pred nimi nešlo, ale šampionát dopadol výborne. Kemp je dôležitý, ale treba byť trpezlivý a prípravu neprecenovať,“ vravel po príchode na zraz kapitán slovenských hokejistov Andrej Sekera.

Druhá prehra Slovákov s Čechmi v príprave Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Martin Zaťovič sa snaží presadiť sa cez Michala...

Nedá sa s ním nesúhlasiť. A to platí aj o kritických slovách po druhom prípravnom dueli s Českom. To už obranca Edmontonu, jeho spoluhráči ani tréner Craig Ramsay takí diplomatickí neboli.

„Bez gólu sa ťažko vyhráva. Trápime sa v koncovke. Príprava je na to, aby sme ju zlepšili. V dvoch zápasoch sme dali len jeden gól, takže to nie je ideálne. Do majstrovstiev sveta však máme ešte dva týždne. Musíme byť pokojní – v príprave či na šampionáte,“ reagoval Sekera na druhú prehru s Českom.

Chýba dravosť pred bránkou

Slováci po slabej prvej tretine museli doháňať dvojgólové manko. Pred zaplnenou nitrianskou kulisou sa vo zvyšných štyridsiatich minútach vzchopili.

A nebyť streleckej nemohúcnosti, mohlo byť skóre minimálne vyrovnané. Do streleckej listiny sa mohli zapísať aktívni Samuel Buček, Róbert Lantoši či Matúš Sukeľ.

Prípravný zápas Slovensko - Česko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia v Trenčíne počas zápasu s...

„Málo sa tlačíme do bránky a nemáme tam hráčov na dorážky. Puky z našich hokejok končia na plexiskle alebo to brankár vyráža do rohov. Musíme na tom popracovať,“ vysvetlil Lantoši.

„Je to frustrujúce. Vytvorili sme si množstvo šancí. Bojovali sme. Chýbali nám však dorážky a tlačenie sa do bránky. Musíme zlepšiť aj úvody zápasov a byť na súperovo tempo pripravení,“ povzdychol si Ramsay.

Šesťdesiatosemročný Kanaďan priznal, že v hlave ešte nemá dvojice ani trojice či celé päťky, ktoré by mohli hrať spolu na šampionáte. Miešanie s ofenzívnou časťou zostavy a boj o miestenky do Košíc sa pomaly chýli ku koncu.

Posledné dve previerky proti súperom z nižšej výkonnostnej kategórie ako Česko – v Poprade si Slováci zmerajú sily s Veľkou Britániou (4. mája), v Michalovciach (7. mája) s Nórskom – by mali priniesť gólové prebudenie. Rady pre spoluhráčov vpredu má aj brankár Marek Čiliak.

„Pohyb máme dobrý, ale chýba nám dravosť. Musíme sa viac tlačiť do bránky, viac cloniť a byť nepríjemní pred bránkou. V Nitre sme mali také strely, ktoré český gólman videl. Preto sme ich nepremenili,“ uzavrel Čiliak.

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji