Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamaráti v reprezentačnom drese. Stretnú sa aj v NHL?

Nikto mu nepovie inak ako Fehy. Nielen v reprezentačnej kabíne, ale aj vo švédskom tíme HV 71, kde sa z pozície siedmieho obrancu prepracoval do prvej dvojice.

27.04.2019 06:42
Marián Studenič, Adam Liška Foto: ,
Marián Studenič (vľavo) a Adam Liška sa tešia po víťazstve Slovenska nad Rakúskom v prípravom zápase.
debata

Bol jedným z mála pozitív katastrofálnej sezóny bratislavského Slovana. Lišiak má jediný z belasých šancu zahrať si na majstrovstvách sve­ta.

Keď mal šestnásť, v Skalici mu dali poriadnu šancu. A Studo – ako ho prezývajú – s ňou nakladá najlepšie, ako vie.

V rovnakom veku do extraligy nazrel aj Samo. V tejto sezóne sa stal s 39 gólmi jej najlepším strelcom i najužitočnejším hráčom play off.

Štyria kamaráti z mládežníckych reprezentačných kategórií – Marián Studenič, Samuel Buček, Martin Fehérváry a Adam Liška – sa na sľubnom začiatku kariér vybrali rôznymi smermi. Ich cesty sa opäť pretli pred šampionátom.

„Veríme, že sa dostaneme do Košíc. A raz si splníme aj sen o NHL,“ zhodujú sa.

Potlesk od súpera

Nestáva sa často, že fanúšikovia vytlieskajú hráča súpera. Ak to urobia postojačky, je to ešte väčšia rarita. Výnimku potvrdzujúcu pravidlo predviedli priaznivci Banskej Bystrice. Po poslednom zápase extraligového finále takto poctili Bučeka. Za jeho prehľad v hre i pohotovú strelu.

Samuel Buček na zraze v Piešťanoch. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Samuel Buček Samuel Buček na zraze v Piešťanoch.

„Každý chlapec sníva, že mu raz bude tlieskať celý štadión. Bolo to úžasné gesto, veľmi si to vážim. Hokej by mal spájať, nie rozdeľovať. Užil som si to, bol som dojatý,“ vravel so zaslzenými očami Buček po zápase.

Robil, čo mohol, aby Nitra čo najviac vzdorovala favoritovi. Hoci to nestačilo, prišli nové výzvy. Letný kemp Detroitu Red Wings, telefonát od generálneho manažéra Miroslava Šatana a pozvánka do národného tímu.

„Najviac som sa tešil na chalanov. Poznáme sa už dlhšie, sme dobrí kamaráti. Niekto bojuje celú kariéru o to, aby sa dostal do kempu pred MS. My sme tu už v 19–20 rokoch. Bol by som rád, keby nás išlo čo najviac,“ želá si Buček.

Priznáva, že má najviac spoločného so Studeničom. Uvedomuje si, že o dva mesiace starší kamarát je súperom o jedno z miest v konečnej nominácii.

Prípravný zápas Slovensko - Česko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia v Trenčíne počas zápasu s...

„So Studom máme veľa zážitkov. Naviazali sme sa na seba a drží to doteraz. Som rád, že si spolu zahráme. Kto bude lepší, pôjde. S Majom si doprajeme,“ vraví Buček presvedčivo.

Priestor, o ktorom ani nesníval

Tretím útočníkom do partie je Liška. Hoci to znie paradoxne, sezóna plná negatív pre najslávnejší slovenský klub mu vyniesla miestenku v reprezentácii. Devätnásťročný krídelník schopný nastúpiť v každom zo štyroch útokov, dostal v KHL dostatok priestoru a využil ho.

„Pre mňa to bola dobrá sezóna. Aj napriek tomu, že sme na tom boli, ako sme boli. Nazbieral som veľa skúseností. Získal som sebavedomie aj hernú prax, o ktorej som pred sezónou ani nesníval,“ priznáva Liška.

Studeniča a Fehérváryho draftovali New Jersey respektíve Washington. Lišku ani Bučeka si zatiaľ kluby NHL nevybrali. Liška je rád, že sa obaja v Nitre a Bratislave ukázali.

Adam Liška. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Adam Liška Adam Liška.

„Myslím si, že vďaka tomu sme stále v tíme aj v tejto pokročilej fáze prípravy. Je to príjemné zistenie, ale musíme makať ďalej,“ ozrejmil Liška.

Cez Švédsko do Washingtonu

Len o týždeň starší Fehy nedá na Lišiaka dopustiť – a platí to aj naopak. Poznajú sa od detstva, hokejové zručnosti si osvojovali v kádri Svišťov či Ružinove. Liška aj ostatní svorne tvrdia, že je akýmsi tmelom partie. Potvrdzuje to aj vtipná historka pred prvým prípravným duelom v Rakúsku.

„Podpichovali sme Studa. Vravel som mu: Dáš prvý reprezentačný gól. A on svojím záhoráckym prízvukom len pritakal: Já vím. Dobre sme sa na tom zabavili,“ zasmial sa schuti Fehérváry a jedným dychom dodal: „Majo je rýchly strelec so šikovnými rukami. Verím, že ukáže ešte viac.“

Martin Fehérváry. Foto: TASR, Jakub Kotian
Nemecko šport hokej Slovensko Fehérváry Martin Fehérváry.

Čo si šéf talentovanej partie myslí o zvyšných dvoch členoch?

„Lišiak? To ani nepotrebuje komentár. Hrávali sme spolu ako deti a teraz sme v reprezentácii. Neuveriteľné. Samo dal 39 gólov v lige. Prečo by nemohol byť strelcom národného tímu? Má potrebné sebavedomie aj kvalitu. Má vynikajúcu strelu, postavil na nej svoju hru. Môže ukázať veľké veci,“ je presvedčený Fehérváry.

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marián Studenič #Samuel Buček #Martin Fehérváry #Adam Liška